Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2016-52

RK-15-2016-52.doc
Číslo materiálu52
Číslo jednacíRK-15-2016-52
NázevSchválení záměru projektu Příroda a krajina Vysočiny - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Zastupitelstvo kraje
Zpracoval I. Šteklová, E. Horná, L. Seidl, K. Svobodová
Předkládá M. Kružíková, Z. Chlád
Počet příloh
Popis problémuOŽPZ + OKPPCR + OSH + OI předkládají radě kraje ke schválení záměr společného projektu Příroda a krajina Vysočiny , který obsahuje vyhlášení fotografické soutěže + vydání publikace + zajištění putovní výstavy a návrh na rozpočtové opatření na kapitole Zastupitelstvo kraje. Realizace společného projektu bude rozložena do dvou let: 2016 a 2017, projekt bude sloužit k propagaci přírodního dědictví Kraje Vysočina.
Kraj Vysočina oplývá bohatstvím v dochovaných hodnotách přírodního dědictví, které má potenciál pro ještě větší využití v cestovním ruchu, v ekologické výchově, v propagaci a prezentaci kraje pro ostatní občany ČR i v prezentaci Kraje Vysočina a jeho činnosti pro zachování a rozvoj přírodního dědictví.
Návrh řešení Na realizaci výše uvedeného záměru pracují pod vedením resortních radních současně čtyři odbory krajského úřadu - OŽPZ + OKPPCR + OSH + OI.
Časový harmonogram realizace projektu je následující:
1. Dne 26. 4. 2016 - předložení materiálu o schválení záměru do RK.
2. Červen 2016 - vyhlášení fotografické soutěže. Vyhlášení fotografické soutěže bude prezentováno v novinách Kraje Vysočina, na webových stránkách Kraje Vysočina a na FB Kraje Vysočina.
3. I. pololetí 2016 - výběr dodavatele fotografií, který je schopen dodat potřebné fotografie do výpravné publikace v profesionální (technické a estetické) kvalitě - (je předpoklad, že ne všechny fotografie má profesionální fotograf/fotografové k dispozici a je potřeba nejméně jeden rok pro zachycení přírody ve všech ročních obdobích).
4. V průběhu roku 2016 - příprava textů, grafiky a mapových podkladů - OSH + OŽPZ + OKPPCR + OI.
5. 31. 5. 2017 - uzávěrka fotosoutěže. Dodání fotografií od profesionálního fotografa/fotografů.
6. červen/červenec 2017 - vyhodnocení fotosoutěže odbornou komisí a výběr fotografií z fotografické soutěže do publikace, předání cen vítězům fotografické soutěže.
7. III. čtvrtletí 2017 - grafická příprava publikace.
8. IV. čtvrtletí 2017 - tisk publikace Příroda a krajina Vysočiny .
9. IV. čtvrtletí 2017 - výběr fotografií pro výstavu, grafická příprava této výstavy a její výroba (použity budou přednostně fotografie z fotosoutěže, v případě potřeby doplněné o profesionální fotografie).
Připojujeme podrobnější popis k jednotlivým částem:
Fotografická soutěž
* Soutěž bude určena amatérským i profesionálním fotografům.
* Vybrané fotografie budou použity do publikace Příroda a krajina Vysočiny , Fotografie budou zařazeny do archivu fotografií, které Kraj Vysočina bude moci použít i v jiných publikacích nebo na krajských webových stránkách.

Publikace
* Jedná se o výpravnou publikaci Kraje Vysočina na téma Příroda a krajina Vysočiny .
* Formát publikace - B 4 (na šířku), počet stránek - max. 250, pravděpodobný počet výtisků - 5000 ks, materiál - nadstandartní gramáž (např. křídový papír). Publikace bude vydána v českém jazyce.
* Publikace bude přehledně rozčleněna podle menších geografických celků (27 oblastí), každý celek bude prezentován vybranými fotografiemi, popiskem fotografií a krátkým textem zaměřeným na danou lokalitu. V zadní části knihy bude vložená mapa s vyznačením přírodních a kulturních cílů.
Putovní výstava
Z vybraných snímků bude sestavena putovní výstava.
Předpokládaná výše finančních prostředků na realizaci projektu Příroda a krajina Vysočiny činí 1 000 000 Kč. Čerpání této částky bude probíhat v letech 2016 (cca 200 000 Kč - přípravné práce) a 2017 (800 000 Kč - finalizace projektu: finální práce na zpracování publikace Příroda a krajina Vysočiny a její tisk, vyhlášení vítězů fotografické soutěže a předání cen, uspořádání výstavy fotografií). Vzhledem ke skutečnosti, že s finančními prostředky na realizaci projektu nebylo počítáno v rozpočtu kraje na rok 2016, v kapitole Zastupitelstvo kraje, navrhujeme radě kraje schválit rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Zastupitelstvo kraje, § 3319 - Ostatní záležitosti v kultuře o částku 200 000 Kč za použití kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje. Zbývající část finančních prostředků na realizaci projektu ve výši 800 000 Kč bude třeba zapracovat do návrhu rozpočtu kraje na rok 2017, do kapitoly Zastupitelstvo kraje.
StanoviskaOdbor životního prostředí a zemědělství: vnímá výše uvedený záměr jako prezentaci Kraje Vysočina především z pohledu přírodních krás našeho kraje a prezentaci zvláště chráněných území a evropsky významných lokalit - Natura 2000, jejichž vyhlašování jsme ve většině případů ukončili v roce 2015. Dále se jedná o rozšíření znalostí naší veřejnosti a povědomosti o přírodním dědictví na našem území pro návštěvníky.

Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu (OKPPCR): podporuje výše uvedený záměr. Již v tuto chvíli je v pracovním týmu Zpracování a vydání publikace s názvem Příroda a krajina Vysočiny jmenován zástupce OKPPCR, který garantuje kulturně-historické údaje, reviduje a kontroluje tzv. ostatní turistické cíle v jednotlivých oblastech. Je zřejmé, že se prostřednictvím soutěže nepodaří získat všechny potřebné fotografie v požadované kvalitě - samotná fotografická soutěž však veřejnost vhodným způsobem zapojí do procesu tvorby publikace. Tento fakt jistě přispěje k tomu, že vzniknou výstupy, které mají potenciál přispět k většímu pocitu sounáležitosti veřejnosti s Krajem Vysočina a jeho přírodním i kulturním dědictvím.

Odbor sekretariátu hejtmana:
OSH nemá připomínky k návrhu záměru projektu dle materiálu RK-15-2016-52.

Ekonomický odbor: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 20. 4. 2016 činí 39 781 tis. Kč. Finanční prostředky potřebné na realizaci projektu Příroda a krajina Vysočiny v roce 2017 bude třeba zapracovat do návrhu rozpočtu kraje na rok 2017, kapitoly Zastupitelstvo kraje.

Odbor informatiky: Odbor informatiky souhlasí s návrhem projektu.

Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu: OddPKŽÚ souhlasí s návrhem usnesení materiálu.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
záměr projektu Příroda a krajina Vysočiny dle materiálu RK-14-2016-52;
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Zastupitelstvo kraje, § 3319 - Ostatní záležitosti kultury o částku 200 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 200 000 Kč na realizaci projektu Příroda a krajina Vysočiny - fotografická soutěž, publikace a výstava.
Odpovědnost OŽPZ, OKPPCR, OSH, OI
Termín 31. 12. 2017
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz