Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2005-26

RK-15-2005-26.doc  RK-15-2005-26pr1.doc
Číslo materiálu26
Číslo jednacíRK-15-2005-26
NázevProgram rozvoje kraje - aktualizace programové části
Zpracoval V. Novák
Předkládá M. Černá, M. Černý
Počet příloh
Popis problémuV únoru 2002 Zastupitelstvo kraje Vysočina (dále jen "ZK") schválilo aktualizaci Programu rozvoje kraje (dále jen "PRK"). Od té doby byl aktualizován Profil kraje Vysočina (říjen 2005) a SWOT analýza kraje Vysočina (říjen 2005). Oba dokumenty byly projednány ZK. Neaktualizována zůstala samotná programová část PRK (dále jen "Program"). Nástrojem pro naplňování Programu je především Fond Vysočiny. Hlavním podnětem pro to, aby byl Program aktualizován jsou především připomínky jednotlivých odborů a garantů grantových programů Fondu Vysočiny k současnému stavu Programu a jejich návrhy na jeho změnu. Problém se již projevil při sestavování Programového doplňku pro rok 2004. Jeho součástí byly i aktivity, které nebyly obsaženy v samotném Programu. Jednalo se o aktivity z oblasti protidrogové prevence, služeb sociální péče i podpory malého a středního podnikání.
Návrh řešení Profil kraje Vysočina stejně jako SWOT analýza kraje Vysočina byly aktualizovány v rámci krajského úřadu bez asistence soukromé firmy. Navrhuje se, aby tomu tak bylo i v případě Programu. Příloha č. 1 materiálu nabízí varianty postupu při aktualizaci Programu s tím, že ORR doporučuje variantu B aktualizace s tím, že bude každoročně sestavován programový doplněk, jehož součástí však nebudou aktivity, ale přímo grantové programy, vyhlašované v následujícím období. Program bude každoročně vyhodnocen tak, že ORR bude zpracovávat roční zprávy o plnění Programu.
StanoviskaVýbor regionálního rozvoje Zastupitelstva kraje Vysočina
doporučuje
aktualizaci programové části PRK v úrovni cíl - dílčí cíl - opatření ve spolupráci s odbory Krajského úřadu kraje Vysočina, za účasti komisí rozšířených o partnery z dané oblasti a dále
doporučuje
aby základem řídícího výboru pro aktualizaci PRK byl Výbor regionálního rozvoje Zastupitelstva kraje Vysočina, rozšířený o zástupce Krajské hospodářské komory kraje Vysočina, Agrární komory, Sdružení obcí Vysočiny, nezávislých neziskových organizací, případně dalších participujících organizací.
Usnesení bylo přijato 9 hlasy, proti 0, zdržel se 0.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* schválit postup aktualizace programové části Programu rozvoje kraje dle materiálu
RK-15-2005-26, př. 1, varianty B,
* uložit odboru regionálního rozvoje zahájit práce na aktualizaci programové části Programu rozvoje kraje.
Odpovědnost odbor regionálního rozvoje
Termín 17. 5. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz