Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-13-2016-39

RK-13-2016-39.doc
Číslo materiálu39
Číslo jednacíRK-13-2016-39
NázevZpráva o aktivitách Zastoupení Kraje Vysočina v Bruselu v období září 2015 - březen 2016
Zpracoval J. Skála
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuV období od září 201 do března 2016 navštívil zástupce Kraje Vysočina Mgr. Jan Skála (dále jen zástupce ) Brusel ve dnech 12. - 15. 10. 2015, 26. - 29. 1. 2016 a 14. - 17. 3. 2016.

V tomto období došlo zejména k následujícím aktivitám:
1) Příprava akcí a účast na akcích
Zástupce se podílel na organizaci semináře v rámci Evropského týdne regionů a měst (Open Days) dne 13. 10. 2015. Kraj Vysočina se účastnil na semináře s názvem Zodpovědný výzkum a inovace jako součást regionálního inovativního ekosystému. Seminář, do něhož se Kraj Vysočina zapojil, se konal stejně jako v roce 2014 na zastoupení Lodžského vojvodství, dalšími spoluorganizátory byly regiony ze Španělska, Portugalska, Walesu, Chorvatska, Srbska a Slovinska. Na programu semináře se podílela také Univerzita v Lodži a vystoupili lidé z oblasti výzkumu a řečníci z Evropské komise. Řečníci zapojených regionů v rámci tohoto workshopu představili své zkušenosti s řízením strategií zaměřených za zodpovědný výzkum a inovace. Zkušenosti Kraje Vysočina prezentoval Petr Holý (ORR), který se věnoval zkušenostem s realizací Regionální inovační strategie kraje. Seminář byl veden prakticky, zúčastnila se řada zástupců univerzit a výzkumných ústavů, byla to příležitost získat řadu kontaktů v regionech, které řeší podobné otázky. Semináře se dále zúčastnili Stanislava Lemperová, Petr Tlustoš a Miloš Molák, kteří se zúčastnili i dalších seminářů Open Days.
Zástupce při své březnové cestě do Bruselu vedl jednání o organizaci semináře Open Days 2016 částečně se stejnými partnery jako v roce 2015, tentokrát na téma dopravy a logistiky.

Zástupce se podílel na organizaci 4. ročníku Ozvěn MFDF Jihlava v Bruselu. Zahájení Ozvěn proběhlo dne 27. ledna 2016 na půdě Evropského parlamentu pod záštitou poslance Evropského parlamentu Pavla Poce, velvyslance ČR v Belgii Jaroslava Kurfürsta a komisařky Evropské komise Věry Jourové za účasti pana velvyslance, paní komisařky a zástupců Rady města Jihlavy. Další program Ozvěn probíhal po dobu následujících dvou víkendů v kině Nova v centru Bruselu. Projekce navštívilo přibližně 500 diváků. Opět se osvědčila spolupráce s kanceláří europoslance Pavla Poce a Českým centrem v Bruselu.

Zástupce se věnoval ve spolupráci s Gymnáziem Jihlava přípravě společné exkurze školních parlamentů partnerských středních škol Gymnázia Jihlava a Katedralskole Aalborg v Dánsku, která se měla uskutečnit ve dnech 23. - 25. května 2016. Na programu se mělo podílet i bruselské zastoupení regionu Severní Dánsko, jehož krajským městem je Aalborg. Program oslovil řadu zástupců evropských institucí a bylo v plánu setkání s europoslanci Pavlem Pocem a dánským kolegou Olem Christensenem, zástupcem ČR v COREPER I velvyslancem Jakubem Dürrem, členem kabinetu komisařky Věry Jourové Danielem Braunem a kromě toho i nabídka volného a poznávacího programu v Bruselu.
Tato akce byla však vzhledem k bezpečnostní situaci po teroristických útocích v Bruselu v původně plánovaném termínu zrušena.

Zástupce se podílí spolu se stážisty v Bruselu také na organizačním dojednávání 10. ročníku akce Czech Street Party, která se má konat dne 17. června 2016 v ulici Caroly v Bruselu. Hlavní organizátor je Stálé zastoupení ČR při EU. Partnery akce jsou kromě Kraje Vysočina také kraje Středočeský, Královéhradecký, Pardubický, Plzeňský, Jihomoravský a Olomoucký, Hlavní město Praha, Statutární město Brno, Mendelova univerzita v Brně, VIDA! science centrum v Brně, Česká styčná kancelář pro výzkum, vývoj a inovace (CZELO) a České centrum v Bruselu.
Hejtman Kraje Vysočina požádal stálého zástupce ČR při EU o vyjádření k bezpečnostní situaci v Bruselu v souvislosti s touto akcí a o jednoznačné doporučení, jak za takovéto situace k akci přistoupit.

2) Jednání, navázání kontaktů

Zástupce jednal několikrát s vedoucí zastoupení spolkové země Dolní Rakousko Ilse Penders-Stadlmann a její kolegyní Franziskou Stadelmann o současných aktivitách a prioritách dolnorakouského zastoupení. Zastoupení Spolkové země Dolní Rakousko v Bruselu oslovilo Kraj Vysočina s nabídkou připojit se k politickému prohlášení s názvem Silná obnovená regionální politika pro všechny regiony po roce 2020 . K tomu bude sestaven samostatný materiál do rady a zastupitelstva kraje. Další jednání se týkalo například společného postupu při Dni otevřených dveří, prezentaci regionů ve Výboru regionů dne 28. května 2016, což se ale neuskuteční z důvodu zrušení jarní stáže v kanceláři Kraje Vysočina v Bruselu (viz níže).

Byla zprostředkována možnost participace na projektu na vzdělávání dospělých z programu Erasmus+, na kterém by se měla podílet Vysočina Education, a projektu z programu Interreg Europe na téma integrované péče, který zprostředkovává Euregha a na přípravě spolupracuje odbor zdravotnictví a odbor sociálních věcí. Projektové žádosti zatím nebyly podány.

Zástupce navázal kontakt s Lukášem Míčkou, konzultantem firmy AccessEU, která na základě kontraktu zastupují Středočeský a Moravskoslezský kraj pro různé aktivity v Bruselu. Služby zprostředkovávají i pro řadu dalších subjektů.

Zástupce také jednal s Janou Janotovou, zástupkyní Českého olympijského výboru (ČOV) v Kanceláři evropských olympijských výborů. Byla shrnuta spolupráce při Evropském týdnu sportu v září 2015. ČOV se snaží propagovat Česko jako sportu zaslíbenou zemi, využít turistický a mezinárodněpolitický potenciál českého sportu, ve věci této diplomacie připravil memorandum s MZV, došlo mj. v otevření se EU a spolupráci s ostatními sportovními organizacemi v uvedené kanceláři. Také Evropská komise se v současném programovacím období více zaměřuje na některá sportovní témata. Diskuse se vedla i o aktivitách ČOV jako kampaň Česko sportuje a Sazka olympijském víceboji, Olympiádách dětí a mládeže a Komisí podporovanou aktivitou duální kariéry sportovců.

3) Plánované aktivity

Mezi plánované aktivity patří připravované akce, které jsou zmíněny výše, a další jednání se zastoupením Dolního Rakouska o iniciativě k regionální politice. Dalšími úkoly je udržování a rozšiřování sítě kontaktů. Zásadním úkolem je také informování o důležitých událostech v Bruselu a zprostředkování účasti zástupců samosprávy a dalších regionálních subjektů z Kraje Vysočina na konferencích, schůzkách a dalších akcích včetně technické a administrativní pomoci.

4) Stáže v kanceláři Kraje Vysočina v Bruselu

Kraj Vysočina nabízí studentům vysokých škol stáže v kanceláři kraje v Bruselu. Nabízené stáže pro studenty vysokých škol jsou hrazeny z evropského programu Erasmus+. V období od září do prosince 2015 byl stážistou Jan Metzl, student Masarykovy univerzity v Brně. Studentkou stejné univerzity je Kristína Zabrucká, která nastoupila na stáž v polovině ledna a její stáž byla ukončena na konci března 2016. Navazující stáž Nikoly Poulové, studentky Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, která se měla konat od poloviny dubna do poloviny července 2016 byla na základě dohody z bezpečnostních důvodů zrušena. Další stáž je plánována na podzim roku 2016.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana výše uvedené body projednal a radě kraje doporučuje vzít aktivity kanceláře Kraje Vysočina v Bruselu v období od září 2015 do března 2016 na vědomí.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
aktivity kanceláře Kraje Vysočina v Bruselu v období od září 2015 do března 2016.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 30. 4. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz