Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-15-2005-04

RK-15-2005-04.doc
Číslo materiálu04
Číslo jednacíRK-15-2005-04
NázevMuzeum Vysočiny Třebíč, oprava vnějšího pláště - Program záchrany architektonického dědictví pro rok 2006
Zpracoval P. Čermák
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuBudova zámku v Třebíči je využívána příspěvkovou organizací Muzeum Vysočiny Třebíč jako výstavní plochy, kancelářské prostory, archívy a depozitáře. Nařízením vlády ČR č. 337/2002 Sb. byla budova zámku od 1.8.2002 prohlášena za národní kulturní památku. Obnova této památky musí být prováděna v souladu s výsledky současného vědeckého poznání a s cílem trvalého uchování hmotné podstaty, vzhledu a všech kulturně cenných částí národní kulturní památky, jakož i uchování historického charakteru jejího prostředí.
Budova zámku je silně zavlhčena a zasolena vzlínáním vody, kamenné prvky fasády vykazují vysokou míru poškození, dřevěná okna jsou napadena hnilobou. Akce obnovy nemovité kulturní památky v rámci Programu záchrany architektonického dědictví probíhá od roku 2003 a kraj Vysočina se dosud podílel vlastními prostředky ve výši 10 051 tis. Kč na obnově východního a jižního průčelí. Příspěvek státu byl poskytnut ve výši 1 600 tis. Kč.
V návaznosti na rozpis schváleného státního rozpočtu na rok 2005 byl MK ČR kraji Vysočina předběžně přiznán příspěvek na obnovu západního průčelí v roce 2005 ve výši 400 tis. Kč. Finanční spoluúčast kraje v roce 2005 se předpokládá ve výši 1 600 tis. Kč. Akce je schválena v příloze M3 rozpočtu kraje pro rok 2005. Tento příspěvek může být, dle usnesení vlády č. 110/1995, pouze doplňujícím finančním zdrojem a předpokládá finanční spoluúčast vlastníka.
Návrh řešení Záměrem je pokračovat v obnově památky a průběžně realizovat kompletní obnovu fasád v souladu s pravidly pro přidělování státních dotací, rozdělenou do jednotlivých let. Pro další účast státu na obnově nemovité kulturní památky je nutno předložit žádost Ministerstvu kultury ČR o zařazení výše uvedené akce do Programu záchrany architektonického dědictví pro rok 2006 v termínu do 16. května 2005 s tím, že předběžný závazek podílu kraje pro rok 2006 bude v této žádosti činit 2 000 tis. Kč. Realizací obnovy budovy se dosáhne záchrany architektonického dědictví a zachování kulturní památky pro příští generace.
StanoviskaOdbor kultury a památkové péče Krajského úřadu kraje Vysočina doporučuje schválit žádost o zařazení obnovy této národní kulturní památky do Programu záchrany architektonického dědictví pro rok 2006 a předložit ji ve stanoveném termínu Ministerstvu kultury ČR. Tímto programem je podporována obnova kulturních památek tvořících nejcennější součást našeho architektonického dědictví. Příspěvek je poskytován jako účelová dotace ze státního rozpočtu bez ohledu na vlastnictví památek a je doplňkovým zdrojem financování obnovy kulturní památky.
Předmětná obnova budovy zámku je s ohledem na havarijní stav některých konstrukcí objektu z hlediska státní památkové péče velmi žádoucí.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s předložením žádosti kraje Vysočina Ministerstvu kultury ČR o zařazení obnovy národní kulturní památky budovy Muzea Vysočiny Třebíč, zámek č.p. 1. do Programu záchrany architektonického dědictví pro rok 2006 a
bere na vědomí
záměr pokračovat v realizaci obnovy budovy Muzea Vysočiny Třebíč, zámek č.p. 1.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor kultury
Termín 16. 05. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz