Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2016-61

RK-11-2016-61.doc  RK-11-2016-61pr01.doc
Číslo materiálu61
Číslo jednacíRK-11-2016-61
NázevPodání projektové žádosti Transformace Domova Háj I.
Zpracoval R. Sýkora, E. Komínková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuDomov Háj je příspěvková organizace Kraje Vysočina, která poskytuje pobytové sociální služby klientům s mentálním a kombinovaným postižením. Budova domova sídlí uprostřed lesa asi 7 km od města Ledeč nad Sázavou v těsném sousedství zdravotnického zařízení. Poloha budovy tak neumožňuje sociální začlenění klientů s mentálním a kombinovaným postižením do běžné společnosti. Využívání běžně dostupných služeb, možnost uplatnění klientů na trhu práce, případně navštěvování sociálně terapeutických dílen je značně omezeno, klienti jsou závislí na doprovodu personálu, případně na dopravě služebním vozidlem domova. Kapacita budovy je 74 lůžek a její dispozice neumožňuje rozdělení na menší samostatné domácnosti tak, aby se život klientů v domově přiblížil životu jejich vrstevníků bez postižení. Většina klientů tak sdílí společenskou místnost a využívá společnou jídelnu, do které je strava dovážena ze sousední LDN. Způsob péče v těchto prostorách tak nepodporuje klienty v rozvoji jejich soběstačnosti spočívající v péči o sebe a o domácnost. Prohlubuje se jejich závislost na personálu. Tento způsob poskytování pobytové sociální služby není v souladu s Úmluvou o právech osob se zdravotním postižením, se zákonem o sociálních službách a se standardy kvality poskytování sociálních služeb.
Domov Háj v minulých letech zrekonstruoval rodinným dům ve Světlé nad Sázavou z prostředků Kraje Vysočina, kde již poskytuje sociální služby pro 6 klientů s mentálním a kombinovaným postižením. Klienti v rodinném domě mají možnost za pomoci personálu rozvíjet své dovednosti a schopnosti, starají se o domácnost, vaří si, perou, uklízí, nakupují, a využívají i kulturní a společenské akce ve městě. Změna způsobu poskytování péče v běžném prostředí tak pomohla klientům s postižením více se osamostatnit a začlenit se do komunity města Světlá nad Sázavou.
Z tohoto důvodu předložil odbor sociálních věcí dne 10. 11. 2015 Zastupitelstvu Kraje Vysočina záměr týkající se zapojení příspěvkové organizace Domov Háj do procesu transformace pobytových sociálních služeb a to s ohledem na podmínky výzev vyhlašovaných v rámci Integrovaného regionálního operačního programu (dále jen IROP). Zároveň bylo usnesením č. 0557/06/2015/ZK schváleno 10 000 000 Kč na předfinancování těchto projektů s informací, že IROP hradí ex-post 90 % způsobilých výdajů projektu.
Na základě těchto skutečností byl nyní zpracován první projekt Transformace Domova Háj. Cílem projektu je nákup rodinného domu ve Světlé nad Sázavou, díky kterému by se dalších 6 klientů s mentálním a kombinovaným postižením mohlo posunout blíže běžnému životu. Usnesením rady kraje č. 0460/10/2016/RK bylo doporučeno zastupitelstvu kraje rozhodnout uzavřít smlouvu o budoucí kupní smlouvě na předmětnou nemovitost. Zpracovaná projektová žádost se všemi povinnými přílohami bude podána do konce března v rámci výzvy č. 7 pod názvem Deinstitucionalizace sociálních služeb za účelem sociálního začleňování.
Způsobilými výdaji projektu jsou nákup nemovitosti do výše ceny obvyklé ze znaleckého posudku, projektová příprava, stavební úpravy, nákup vybavení, mzdové náklady na projektového a finančního manažera apod. Účast kraje na způsobilých výdajích, v případě, že dojde ke schválení projektu, je 10 %. Rozpočet je předpokládán ve výši 7 500 000 Kč. Tuto částku zmiňuje také projektová fiše (RK-11-2016-61, př. 1), ovšem vzhledem ke skutečnosti, že aktuálně dochází k tvorbě položkového rozpočtu na úpravu daného objektu a k průzkumu cen jednotlivých položek rozpočtu, jedná se o předpokládané výdaje. V projektové žádosti bude poté ještě rozpočet upřesněn, přičemž konečný rozpočet bude znám až po dokončení všech výběrových řízeních v průběhu realizace projektu.
Na tento první projekt budou dále navazovat další dva investiční projekty, kterými dojde k realizaci úplné transformace Domova Háj, p. o. a změně způsobu poskytování ústavní péče ve služby poskytované v komunitním prostředí. Tímto procesem dojde k zasíťování okresu Havlíčkův Brod pobytovými službami komunitního typu, které tak v případě uvolnění kapacity budou sloužit osobám s postižením z blízkého okolí v případě, že o ně již nebude moci pečovat rodina v domácím prostředí. Osoby s postižením tak neztratí vazbu okolí, na které jsou zvyklé. Podání těchto dvou projektů do IROP je plánováno v průběhu roku 2016, v závislosti na datu vyhlášení další výzvy pro tuto oblast.
Návrh řešení Navrhujeme, aby rada kraje uložila OSV předložení projektové žádosti Transformace Domova Háj I. do IROP v rámci výše zmíněné výzvy. Základní informace o projektu jsou obsaženy v materiálu RK-11-2016-61, př. 1.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.

Ekonomický odbor nemá připomínky k návrhu usnesení, usnesením č. 0557/06/2015/ZK byl schválen převod 10 mil. Kč na předfinancování přípravné fáze a počátek realizací projektů transformace.

Stanovisko odboru regionálního rozvoje: Není předložena ke schválení projektová žádost, na základě čl. 4 Směrnice o projektovém řízení Krajského úřadu Kraje Vysočina. Materiál
RK-11-2016-61, př. 1 je pouze projektová fiše.

Oddělení řízení lidských zdrojů nemá připomínky k návrhu usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
ukládá
odboru sociálních věcí podání projektové žádosti Transformace Domova Háj I. dle materiálu RK-11-2016-61, př. 1, a to v rámci Integrovaného regionálního operačního programu, výzvy č. 7.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 31. 3. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz