Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2016-48

RK-11-2016-48.doc  RK-11-2016-48pr01.doc  RK-11-2016-48pr02.doc
Číslo materiálu48
Číslo jednacíRK-11-2016-48
NázevPoskytnutí dotace na zajištění Realizace účasti týmu Kraje Vysočina na Handy cyklo maratonu 2016 - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Kultura
Zpracoval P. Stejskal
Předkládá L. Seidl
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší žádost o finanční podporu účasti týmu reprezentujícího Kraj Vysočina v rámci 4. ročníku Handy cyklo maratonu, který nabízí krajům zapojení do projektu nejen formou záštity, finanční podporou organizace a propagace projektu v regionu, ale zejména možností 2 průjezdních bodů a aktivní účastí týmů krajů .
Projektu Handy cyklo maraton 2016 již byla udělena záštita hejtmana Kraje Vysočina a Rada Kraje Vysočina schválila usnesením č. 0492/10/2016/RK ze dne 15. 3. 2016 finanční dar sdružení Cesta za snem, z.s. na organizaci a propagaci projektu.
Dne 11. 3. 2016 byla podána sdružením Handicap Sport Club Velké Meziříčí, z.s. žádost o finanční podporu účasti na této rozsáhlé sportovně charitativní akci viz materiál
RK-11-2016-48, př. 1. Během nonstop štafetového cyklomaratonu (2. - 6. 8. 2016) cyklisté projedou všechny kraje České republiky (celkem 2222 km / 111 hod).
Trasa není pevně dána, povinné je pouze pořadí průjezdních bodů. Průjezdními body mohou být voleny výrazné turistické cíle, atraktivní sportovní areály nebo zařízení sociální péče. V našem kraji by se jednalo o město Telč a Vysočina Arenu. Start závodu je plánován z Pražského hradu, jako pomyslný bod obrátky je určen Bratislavský hrad a cíl je opět v Praze. Účast týmů, jejichž počet je limitován, bude hodnocena nejen ze sportovního hlediska ve smyslu pořadí v cíli, ale hlavní ocenění získá tým nejlépe naplňující myšlenku celého projektu tj. integrace handicapovaných a zapojení patronů do týmu.
Součástí žádosti o podporu je i nabídka aktivní účasti některého zaměstnance krajského úřadu, představitele kraje nebo osobnosti se vztahem k Vysočině.
Návrh řešení Základ zvažovaného 8 členného týmu Kraje Vysočina by tvořili 2-3 postižení paracyklisté, které doplní aktivní amatérští cyklisté. Tým by měl mít také patronát nad člověkem, který je např. po úrazu upoután na invalidní vozík. V návrhu žadatele se jedná o 17 letého mladíka z Třebíčska, který je krátce po úrazu na motocyklu a v současnosti se rehabilituje v ústavu v Kladrubech. Jeho zapojení do týmu nebude pouze symbolické. Ze strany organizátora závodu je pro tyto osoby pořádán v září tzv. Heřman day, kde jsou po celý víkend připraveny besedy, aktivity sportovní i společenské. Záměrem žadatele o podporu je také zařadit svého patrona do některého z programů (např. mobilní aplikace EPP nadace ČEZ), kde lze získat zapojením veřejnosti pro dotyčného faktickou finanční podporu např. v podobě zdravotních nebo sportovních pomůcek, které dotyčnému umožní návrat do aktivního života. Na bázi cyklistického závodu má tedy projekt za cíl ukázat nejen solidaritu s handicapovanými, ale také snahu o jejich maximální začlenění do společnosti formou účasti na tomto extrémním cyklo maratonu a motivovat tak další ve snaze o aktivní život po úrazu.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu po projednání s RNDr. Marií Kružíkovou, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu navrhuje radě kraje poskytnout sdružení Handicap Sport Club Velké Meziříčí, z.s. individuální finanční účelovou dotaci ve výši 70 000 Kč na krytí nákladů souvisejících s realizací účasti na projektu Handy cyklo maratonu 2016 dle materiálu RK-11-2016-48, př. 2 a schválit provedení rozpočtového opatření na kapitole Kultura.
Poskytnuté prostředky v rámci dotace budou využity zejména na krytí nákladů na doprovodná vozidla, asistenci handicapovaných účastníků a pořízení cyklodresů dle grafického návrhu odsouhlaseného krajem jako způsob propagace Kraje Vysočina a identifikace s týmem. Publicita Kraje Vysočina bude žadatelem dále zajištěna dle Čl. 10 materiálu RK-11-2016-48, př. 2.
StanoviskaEkonomický odbor: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 15. 3. 2016 činí 41 058 tis. Kč.

Odbor sekretariátu hejtmana: Souhlasí s navrhovaným řešením a aktivitu Handicap Sport Clubu Velké Meziříčí považuje za zajímavou a podpůrnou činnost pro zviditelnění problematiky zapojení tělesně znevýhodněných do běžného života. Účast Handicap Sport Clubu Velké Meziříčí jako týmu reprezentující Kraj Vysočina v projektu Handy cyklo maraton 2016 vnímá jako vhodný způsob propagace Kraje Vysočina v oblasti sportu nejen handicapovaných. Odbor sekretariátu hejtmana souhlasí s publicitou definovanou v mat. RK-11-2016-48, př. 2.

Odbor školství, mládeže a sportu: Sportovní klub Handicap Sport Club Velké Meziříčí dlouhodobě zajišťuje celoroční činnost handicapovaných cyklistů. Klub má mnoho zkušeností jak s pořádáním, tak s účastí na podobných akcích a jako žadatel je spolehlivým organizátorem.

Odbor sociálních věcí: Odbor sociálních věcí souhlasí s navrženým řešením. Při realizaci zapojení Kraje Vysočina v účasti na Handy cyklo maratonu odbor sociálních věcí spolupracuje při zajištění účasti uživatelů z organizací kraje v rámci realizačního týmu a obecenstva na průjezdním bodu v Telči.

Odbor informatiky: Podpora byla zaevidována v systému eDotace - ID O01652.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
* poskytnout dotaci sdružení Handicap Sport Club Velké Meziříčí, z.s. , se sídlem Náměstí 79, 594 01 Velké Meziříčí, IČO 26990245, ve výši 70 000 Kč dle materiálu
RK-11-2016-48, př. 2;
* uzavřít veřejnoprávní smlouvu dle materiálu RK-11-2016-48, př. 2;
schvaluje
rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Kultura, § 2143 - Cestovní ruch o částku 70 000 Kč při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti j. n., položka Péče o lidské zdroje a majetek kraje, o částku 70 000.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, ekonomický odbor
Termín 31. 12. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz