Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2016-47

RK-11-2016-47.doc
Číslo materiálu47
Číslo jednacíRK-11-2016-47
NázevCyklodopravní kampaň a soutěž Do práce na kole 2016 v rámci Kraje Vysočina
Zpracoval P. Stejskal
Předkládá L. Seidl
Počet příloh
Popis problémuCílem kampaně pořádané na republikové úrovni sdružením Auto*Mat ve spolupráci s lokálními koordinátory z bezmála třiceti českých a moravských měst je ulevit obcím přetíženým automobilovou dopravou a přivést co nejvíce lidí k šetrnějším způsobům přepravy. Letošní již 6. ročník kampaně a soutěže byl doposud v rámci Kraje Vysočina realizován pouze v Jihlavě, kde letos proběhne počtvrté. V loňském roce se zapojilo v Jihlavě 310 účastníků, kteří najeli více než 56 tis. bezemisních kilometrů.
K zapojení stačí vytvořit a registrovat s kolegy 2-5 členný firemní tým a následně jezdit během května co nejčastěji do práce na kole. Atraktivita soutěže a v důsledku i počet registrovaných účastníků, je závislá zejména na aktivitě místního koordinátora v období propagace kampaně (duben) a současně na atraktivitě soutěže, kterou představují akce zdarma pro registrované účastníky a věcné ceny do soutěže. Hodnoceny jsou především kategorie pravidelnosti, ale soutěží se samozřejmě i ve výkonnostních kategoriích. Nedílnou součástí je zapojení zaměstnavatelů.
Cílem materiálu je podpořit organizaci kampaně a soutěže ve městech nad 15 tis. obyvatel, kde je vyšší potenciál významu cyklodopravy. Smyslem této aktivity je nejen přispět ke zvýšení povědomí o významu cyklodopravy, snížení zatížení městského životního prostředí eliminací IAD, ale také podpořit zdravý životní styl a komunitní aktivity ve městech.
Návrh řešení Na základě oslovení měst dle výše uvedeného kritéria 15 tis. obyvatel přistoupila ke kampani a soutěži v letošním roce nově města Třebíč a Žďár nad Sázavou.
V souladu se Strategií rozvoje Cykloturistiky a cyklodopravy v Kraji Vysočina na období 2014 - 2020, prioritní osou B - Rozvoj cyklodopravy jako integrální součásti dopravní obsluhy v území, opatření B.3 Osvěta a informovanost - Podpora zapojování měst a obcí do kampaní na podporu cyklistické dopravy, navrhuje Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu následující řešení:
1) Kraj Vysočina podpoří kampaň a soutěž věcným darem (skládací jízdní kolo v ceně do 10 tis. Kč vč. DPH), a to vítězi hlavní kategorie pravidelnost jednotlivců v každém ze zapojených měst.
2) Krajský cyklokoordinátor poskytne součinnost a podporu v administraci soutěže místním koordinátorům v účastnických městech Jihlava, Třebíč a Žďár nad Sázavou.
3) Krajský cyklokoordinátor zajistí publicitu Kraje Vysočina, která bude realizována prostřednictvím webu organizátora v sekci ceny a partneři. Dále pak bude ze strany místního koordinátora zajištěna publicita v rámci vyhlášení výsledků.
Předání cen věnovaných Krajem Vysočina konkrétním vítězům proběhne společně v sídle Kraje Vysočina v návaznosti na vyhlášení výsledků v jednotlivých městech nejpozději do 30. 6. 2016.
Finanční prostředky v celkové výši 30 000 Kč jsou zahrnuty ve schváleném rozpočtu kapitoly Kultura na rok 2016, § 2143 Cestovní ruch - Plnění opatření plynoucích ze schválené cyklostrategie.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s podporou cyklodopravní kampaně a soutěže Do práce na kole 2016 v účastnických městech Jihlava, Třebíč a Žďár nad Sázavou dle materiálu RK-11-2016-47.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu
Termín 30. 6. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz