Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-10-2016-45

RK-10-2016-45.doc
Číslo materiálu45
Číslo jednacíRK-10-2016-45
NázevZměny v dočasném schválení počtu zaměstnanců Kraje Vysočina zařazených do krajského úřadu - návrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Ostatní finanční operace
Zpracoval I. Hanáková Kosourová, V. Švarcová, J. Bína
Předkládá P. Krčál, Z. Kadlec
Počet příloh
Popis problémuUsnesením číslo 1472/32/2009RK (materiál RK-32-2009-34) byly schváleny 4 pracovní místa, která byla využívána pro zajištění aktivit projektu Podpora vybraných sociálních služeb Kraje Vysočina , 2 z uvedených pracovních míst byla prodloužena usnesením číslo 0962/19/2013RK (materiál RK-19-2013-42) a dále usnesením číslo 0539/10/2015RK (materiál RK-10-2015-39) do 31. 10. 2015.
K realizaci projektu Podpora vybraných sociálních služeb Kraje Vysočina individuální projekt III. byla využívána pracovní místa schválená v rámci počtu míst zařazených do krajského úřadu jako dočasná místa pro realizaci projektových záležitostí na úseku odboru sociálních věcí, oddělení sociálních služeb. V rámci projektu byla tato pracovní místa využita pro vytvoření 2 pracovních pozic.
Jednalo se původně o pracovní místa v rozsahu: 0,5 úvazku projektový manažer, 0,25 úvazku metodik projektu, 0,25 úvazku odborný asistent projektu a 0,3 úvazku finanční manažer.

Materiál navrhuje využití 1 dočasného pracovního místa pro realizaci projektových záležitostí (konkrétně se jedná o úvazek 0,5 projektový manažer + úvazek 0,5 metodik projektu) od 1. 4. 2016, a to na dobu určitou do 30. 4. 2019 s úhradou osobních a souvisejících výdajů ze zvláštního účtu projektu. Zajištění tohoto místa je zásadní pro plnění přípravných prací spojených s financováním vybraných sociálních služeb navazujícího projektu Podpora vybraných sociálních služeb Kraje Vysočina individuální projekt IV. .

Projektový záměr projektu Podpora vybraných sociálních služeb Kraje Vysočina individuální projekt IV. byl projednán a schválen na 3. jednání Platformy č. 2 pro projednání projektových záměrů projektů přímého přidělení předkládaných v rámci výzev č. 3_15_005 a 3_15_006 - Projekty krajů/hl. m. Prahy - Podpora vybraných sociálních služeb v návaznosti na střednědobé plány rozvoje sociálních služeb dne 1. 12. 2015. Po schválení žádosti řídícím orgánem bude projekt financován z evropských fondů, státního rozpočtu a rozpočtu kraje.
Podání projektové žádosti bylo schváleno usnesení číslo 0313/07/2016/RK. Realizace projektu je plánovaná od 1. 4. 2016 do 30. 4. 2019. Vlastní financování sociálních služeb bude probíhat od 1. 6. 2016 - 31. 12. 2018. Náklady projektu jsou uznatelné i zpětně od doby zahájení realizace projektu, tedy od 1. 4. 2016, což vyplývá z komunikace ze dne
2. 2. 2016 s M. Vrábelem, projektovým manažerem a kontaktní osobou MPSV ohledně příslušné výzvy.
Po dobu před zahájením financování sociálních služeb budou práce na projektu důležité. Pracovník bude zajišťovat zejména práce související s vystavením jednotlivých pověření poskytovatelů sociálních služeb, proto je důležité, aby tyto práce byly vykonány ještě před zahájením financování vybraných sociálních služeb. Dále bude zajišťovat komunikaci a metodickou pomoc jednotlivým poskytovatelům sociálních služeb, koordinovat průběh projektu a stanovovat postupy a zásady pro poskytování finančních podpor. Časově rozsáhlé a náročné bude zejména shromáždění a zpracování podkladů pro vlastní financování sociálních služeb. Tuto aktivitu by nebylo možné bez obsazení uvedeného pracovního místa odpovídajícím způsobem zajistit.
Uznatelnými náklady jsou náklady na plat, povinné pojistné placené zaměstnavatelem a zákonné pojištění odpovědnosti. Neuznatelnými náklady je příděl do Sociálního fondu.
Věcné náklady (pracovní stůl, židle, kontejner) a náklady na IT (notebook, mobilní telefon) lze řešit nákupem nebo úhradou z nepřímých nákladů projektu.
Z důvodu zajištění rozsáhlých prací spojených s počátkem projektu Podpora vybraných sociálních služeb Kraje Vysočina individuální projekt IV. , je nutné náklady spojené s projektem prozatím financovat z krajských zdrojů do doby přijetí první zálohy projektu s tím, že tímto způsobem bude zároveň řešena spoluúčast kraje, která činí 5 %. Pokud budou při předfinancování na uznatelné náklady použity prostředky nad rámec spoluúčasti kraje, budou po přijetí zálohy vráceny do rozpočtu kraje. Spolufinancování a předfinancování projektu je řešeno samostatným materiálem.
Využití ostatních pracovních míst, která jsou zařazena do Krajského úřadu Kraje Vysočina, do odboru sociálních věcí a byla schválena jako dočasně navýšená, bude řešeno samostatnými materiály v návaznosti na přijetí rozhodnutí o realizaci dalších projektů na úseku rozvoje sociálních služeb Kraje Vysočina.
Návrh řešení Radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí, rodinné politiky a prevence sociálně patologických jevů a ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhují radě kraje vzít na vědomí informaci o využití 1 dočasně schváleného pracovního místa zařazeného do krajského úřadu od 1. 4. 2016, a to na dobu určitou do 30. 4. 2019 s obsahovou náplní pracovního místa pro činnosti spojené s realizací projektu Podpora vybraných sociálních služeb Kraje Vysočina individuální projekt IV.
Tento krok je nezbytnou podmínkou k personálnímu zabezpečení realizace uvedeného projektu, jehož podání bylo schváleno v radě kraje. Vlastní podání žádosti je plánováno nejpozději do konce března 2016.
Radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí, rodinné politiky a prevence sociálně patologických jevů a ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina navrhují zvýšit objem prostředků na platy zaměstnanců realizující projekty spolufinancované z Evropské unie o částku 336 000 Kč pro rok 2016 a rozpočtové opatření ke krytí výše uvedených neuznatelných výdajů na odvody do Sociálního fondu o částku 14 000 Kč. Jedná se o změny, které jsou nezbytné pro finanční zajištění navrženého využití pracovního místa.
StanoviskaŘeditel sekce pro službu veřejnosti doporučuje prodloužení termínu zřízeného tabulkového místa na dobu určitou za účelem administrace výše uvedeného projektu.
Odbor ekonomický: Aktuální stav kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje ke dni 9. 3. 2016 činí 41 322 tis. Kč.
Odbor informatiky souhlasí s předkládaným materiálem.
Oddělení hospodářské správy bere na vědomí návrh usnesení.
Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o využití jednoho dočasně schváleného pracovního místa zařazeného do krajského úřadu od 1. 4. 2016, a to na dobu určitou do 30. 4. 2019 s obsahovou náplní pracovního místa pro činnosti spojené s realizací projektu Podpora vybraných sociálních služeb Kraje Vysočina individuální projekt IV. ;
schvaluje
* zvýšení objemu prostředků na platy zaměstnanců zařazených do krajského úřadu na rok 2016 pro zaměstnance realizující projekty spolufinancované z Evropské unie o částku 336 000 Kč;
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Ostatní finanční operace, § 6330 - Převody vlastním fondům v rozpočtech územní úrovně o částku 14 000 Kč na převod finančních prostředků do Sociálního fondu při současném snížení kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, § 6409 - Ostatní činnosti jinde nezařazené, položky Péče o lidské zdroje a majetek kraje o částku 14 000 Kč.
Odpovědnost OSV, OddŘLZ, OE
Termín 31. 3. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz