Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-10-2016-43

RK-10-2016-43.doc  RK-10-2016-43pr01.doc
Číslo materiálu43
Číslo jednacíRK-10-2016-43
NázevPředfinancování projektu Podpora vybraných sociálních služeb na území Kraje Vysočina individuální projekt IV.
Zpracoval J. Bína, A. Indrová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuUsnesením rady č. 0313/07/2016/RK bylo schváleno podání projektové žádosti Podpora vybraných sociálních služeb na území Kraje Vysočina - individuální projekt IV. Žádost projektu bude podána do konce března 2016. Projektový záměr byl projednán a schválen na 3. jednání Platformy č. 2 pro projednání projektových záměrů projektů přímého přidělení předkládaných v rámci výzev č. 3_15_005 a 3_15_006 - Projekty krajů/hl. m. Prahy - Podpora vybraných sociálních služeb v návaznosti na střednědobé plány rozvoje sociálních služeb dne 1. 12. 2015. Po schválení žádosti řídícím orgánem bude projekt financován z evropských fondů, státního rozpočtu a rozpočtu kraje jako žadatele. Rozpočet projektu byl schválen ve výši 185 900 000 Kč.
Hlavním cílem projektu je podpora sociálního začleňování osob ohrožených sociálním vyloučením (půjde zejména o řešení tíživých sociálních situací, obnovování nebo navazování ztracených sociálních kontaktů a vztahů a také o podporu při začleňování na trh práce). Tato podpora bude zajištěna zejména poskytováním vybraných služeb sociální prevence na území Kraje Vysočina. Realizací projektu bude předcházeno sociálnímu vyloučení osob poskytnutím pomoci při řešení jejich nepříznivé sociální situace. Mezi další cíle projektu patří podpora služeb a zajištění udržitelnosti vytvořené sítě vybraných sociálních služeb v období po dobu projektu. Projekt bude realizován od 1. 4. 2016 do 30. 4. 2019, přičemž vlastní financování sociálních služeb bude probíhat od 1. 6. 2016 do 31. 12. 2018.
Po dobu příprav před zahájením financování sociálních služeb bude jeden pracovník zajišťovat zejména časově rozsáhlé a náročné shromáždění a zpracování podkladů pro vlastní financování sociálních služeb. Tuto aktivitu by nebylo možné bez obsazení uvedeného pracovního místa odpovídajícím způsobem.
Pro uvedený projekt je stanovena spoluúčast kraje ve výši 5 % celkových nákladů projektu, která činí částku 9 295 000 Kč. Zároveň potřebujeme, aby byly zajištěny finanční prostředky na hrazení mzdových výdajů pro uvedeného pracovníka po dobu, než dojde k vyplacení zálohy ze strany MPSV. Také zahájení financování sociálních služeb v červnu může předcházet vyplacení zálohy ze strany MPSV, ale v tomto měsíci již nebude nutné služby zařazené do projektu financovat z jiných prostředků než z projektových a sníží se tak celková potřeba vnitrostátního financování.
Návrh řešení Z důvodu finančního zajištění realizace projektu před zahájením financování sociálních služeb a zajištění finančních prostředků na zvláštním účtu projektu na financování sociálních služeb v období červen a červenec 2016 žádáme o předfinancování projektu Podpora vybraných služeb na území Kraje Vysočina individuální projekt IV. z Fondu strategických rezerv či cizích zdrojů v částce 13 000 000 Kč. Objem prostředků na financování sociálních služeb na jeden měsíc činní cca 6 000 000 Kč (předfinancování na dva měsíce) a dále jsou v záloze zahrnuty provozní náklady projektu. Prostředky budou pro realizaci projektu uvolňovány dle skutečné potřeby. Tímto způsobem bude financována spoluúčast kraje ve výši 9 295 000 Kč.
Jako další realizační krok navrhujeme radě kraje schválit dotační program dle materiálu
RK-10-2016-43, př. 1, ve kterém budou poskytovatelé sociálních služeb žádat o financování svých služeb z individuálního projektu. Výše dotace bude vypočítána podle pravidel pro poskytování vyrovnávací platby s tím, že již bude provedena valorizace odpovídající navýšení platů a že nebude vyžadována spoluúčast z obecních rozpočtů. Financovány budou sociální služby azylové domy, sociální rehabilitace (mimo jiné jde o vytvoření podmínek pro fungování sociální složky center duševního zdraví), domy na půl cesty, intervenční centra a sociálně terapeutické dílny s podmínkou, že jsou zařazené v Krajské síti sociálních služeb Kraje Vysočina. Po zveřejnění schváleného programu po dobu jednoho měsíce budou poskytovatelé podávat své žádosti v období 18. - 22. 4., aby bylo možné schválit smlouvy o financování z individuálního projektu na jednání zastupitelstva dne
10. 5. 2016. Schválený dotační program bude připojen jako jedna z příloh k projektu při jeho předložení na MPSV.
StanoviskaEkonomický odbor:
Předložený projektový záměr není uveden v Rozpočtovém výhledu Kraje Vysočina na roky 2016 - 2018. Dle materiálu bude celkový rozpočet projektu ve výši 185 900 tis. Kč, z toho samotné spolufinancování kraje cca 9 295 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit převod finančních prostředků z Fondu strategických rezerv nebo z cizích zdrojů na financování projektu Podpora vybraných sociálních služeb na území Kraje Vysočina individuální projekt IV. v celkové výši max. 13 000 000 Kč s tím, že tyto finanční prostředky budou čerpány průběžně dle aktuálních potřeb projektu;
vyhlašuje
Program pro poskytování dotací kraje z projektu Podpora vybraných sociálních služeb na území Kraje Vysočina - individuální projekt IV dle materiálu RK-10-2016-43, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, odbor ekonomický
Termín 31. 3. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz