Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-10-2016-03

RK-10-2016-03.doc  RK-10-2016-03pr01.xls  RK-10-2016-03pr02.doc
Číslo materiálu03
Číslo jednacíRK-10-2016-03
NázevNávrh na schválení projektového záměru Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace - Obnova přístrojového vybavení v oborech poskytujících návaznou péči
Zpracoval J. Dvořáková
Předkládá S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problémuNemocnice Nové Město na Moravě, příspěvková organizace, (dále jen Nemocnice ) v současné době plánuje a připravuje projektový záměr Obnova přístrojového vybavení v oborech poskytujících návaznou péči a zřízení pracoviště magnetické rezonance v rámci návazné péče (dále jen Projekt ). Cílem Projektu je vyrovnání rozdílů v poskytování zdravotních služeb návazné péče mezi jednotlivými poskytovateli zdravotních služeb a současně zajištění efektivní spolupráce mezi poskytovateli různé medicínské úrovně. Účelem je zajistit odpovídající podmínky pro zvýšení kvality poskytovaných zdravotnických služeb a pro jejich rozšíření.
Konkrétně se jedná o obnovu diagnostických a terapeutických zdravotnických prostředků starších 10 let v oborech poskytujících návaznou péči. V současné době je přístrojové vybavení zařazené do projektu na sklonku životnosti a jeho časté opravy zvyšují náklady na provoz a komplikují provoz jednotlivých oborů. Nemocnice by z vlastních zdrojů nebyla schopna realizovat obnovu uvedeného přístrojového vybavení potřebného pro zajištění stávajícího rozsahu poskytovaných zdravotních služeb. Seznam přístrojového vybavení určeného k obnově včetně předpokládané pořizovací ceny rozdělený dle oborů návazné péče je uveden v materiálu RK-10-2016-03, př. 1.
Projekt bude předložen v rámci výzvy Integrovaného regionálního operačního programu, specifický cíl 2.3 Rozvoj infrastruktury pro poskytování zdravotních služeb a péče o zdraví.
Celkové předpokládané výdaje Projektu (investiční a neinvestiční) jsou ve výši 99 mil. Kč. Podpora z Evropského fondu regionálního rozvoje se předpokládá ve výši 85 % a ze státního rozpočtu ve výši 5 % celkových způsobilých výdajů Projektu. Zbývajících 10 % celkových způsobilých výdajů bude hrazeno z vlastních zdrojů Nemocnice.
Začátek realizace Projektu je plánován na červen 2016 a ukončení má být v červnu 2018.
Projekt bude rozdělen na tři etapy. Součástí první etapy je zřízení pracoviště magnetické rezonance a má být dokončeno v roce 2016.
Zastupitelstvo kraje schválilo usnesením č. 0483/06/2015/ZK závazek Kraje Vysočina spočívající v poskytnutí investičního příspěvku ve výši 50 % investičních nákladů, maximálně však 15 mil. Kč a investiční zápůjčky ve výši zbývající části pořizovací ceny určených na úhradu nákladů souvisejících s pořízením magnetické rezonance pro Nemocnici. Investiční příspěvek nebude poskytnut v případě, že bude Projekt řídícím orgánem Integrovaného regionálního operačního programu schválen a bude vydáno rozhodnutí o poskytnutí dotace.
V případě schválení Projektu řídícím orgánem bude předmětné usnesení zastupitelstva kraje zrušeno nebo změněno a rozhodnuto o investičním příspěvku ve shodné výši na realizaci jiného schváleného investičního záměru nemocnice (dle rozpočtových možností kraje).
Nemocnice požádala o schválení Projektu a zajištění jeho finančního krytí (předfinancování) zápůjčkou z rozpočtu kraje. Nemocnice předložila v souladu s Pravidly Rady Kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 19. 7. 2011 č. 10/11 radě kraje projektovou fiši dle materiálu RK-10-2016-03, př. 2.
Návrh řešení Na základě předložené žádosti Nemocnice odbor zdravotnictví doporučuje radě kraje schválit projektový záměr v souladu s projektovou fiší dle materiálu RK-10-2016-03, př. 2 a doporučit zastupitelstvu kraje souhlasit s realizací Projektu a schválit:
* finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat první etapu Projektu (zřízení pracoviště magnetické rezonance) ve výši 47 mil. Kč poskytnutím zápůjčky z rozpočtu kraje, včetně závazku průběžné úhrady nákladů Projektu tak, aby kryly postupně nabíhající náklady předtím, než proběhnou jednotlivé platby z Integrovaného regionálního operačního programu za předpokladu, že bude Projekt schválen a doporučen k financování (poskytnutí dotace). Finanční prostředky budou zárukou toho, že nedojde k deficitu finančních zdrojů v průběhu realizace Projektu.
V případě schválení Projektu bude potřeba schválit smlouvu o zápůjčce pro Nemocnici, a to na předfinancování první etapy Projektu a zabezpečit návratnost poskytnutých finančních prostředků po platbách z Integrovaného regionálního operačního programu - tato pravomoc je v působnosti zastupitelstva.
Způsob předfinancování zbývajících dvou etap Projektu ve výši 52 mil. Kč bude projednáno a schváleno příslušnými orgány kraje dodatečně dle zdrojových možností rozpočtu kraje.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem.
Odbor ekonomický: Jedná se o další projekt na obnovení přístrojového vybavení v Nemocnici se spoluúčastí zdrojů z EU. Závazek kraje ve výši 47 mil. Kč na předfinancování první etapy projektu bude třeba řešit zapojením Fondu strategických rezerv Kraje Vysočina, případně cizími zdroji.
Odbor analýz a podpory řízení doporučuje zapojit do administrace projektu Projektovou kancelář Kraje Vysočina, příspěvkovou organizaci.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
projektový záměr Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, dle materiálu
RK-10-2016-03, př. 2;
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* souhlasit s realizací plánovaného projektu Obnova přístrojového vybavení v oborech poskytujících návaznou péči a zřízení pracoviště magnetické rezonance v rámci návazné péče Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, předkládaného do Integrovaného regionálního operačního programu;
* schválit finanční závazek Kraje Vysočina předfinancovat první etapu schváleného projektu, a to zřízení pracoviště magnetické rezonance v rámci návazné péče Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, v souladu s materiálem
RK-10-2016-03, př. 2, předkládaného do Integrovaného regionálního operačního programu v celkové výši 47 mil. Kč poskytnutím zápůjčky, včetně závazku průběžné úhrady nákladů projektu před obdržením plateb z Integrovaného regionálního operačního programu, a to za předpokladu, že bude projekt schválen řídícím orgánem.
Odpovědnost ředitelka Nemocnice Nové Město na Moravě, příspěvkové organizace, odbor zdravotnictví, odbor ekonomický
Termín 29. 3. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz