Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2016-55

RK-09-2016-55.doc  RK-09-2016-55pr01.pdf
Číslo materiálu55
Číslo jednacíRK-09-2016-55
NázevProjektový záměr - CEF TELECOM - NIXZD.CZ
Zpracoval P. Pavlinec, K. Jiráková
Předkládá P. Pavlinec
Počet příloh
Popis problémuPracovní program CEF (Nástroj pro propojení Evropy) je klíčovým EU instrumentem pro poskytnutí spolufinancování projektů zaměřených na zavedení nebo zlepšení přeshraniční výměny dat mezi členskými státy EU.
Přístup členských zemí, které mají zájem o účast v pracovním programu, je koordinovaný. Nejedná se o konsorcium členských zemí, ale o koordinovaný přístup, v rámci kterého účastnící se země deklarují stejný záměr a předkládají individuální projekty.
Jedním z nosných témat pro rok 2016 je přeshraniční výměna zdravotní dokumentace (Patient Summary).
V souladu s Koncepcí eHealth Kraje Vysočina a na základě dohody AKČR (usnesení č. 2/2015 Komise informatiky AKČR) byla Kraji Vysočina uložena role koordinátora problematiky výměny zdravotnické dokumentace prostřednictvím rozvoje projektu eMeDocS a dále formou výstavby Národního centra pro koordinaci výměny zdravotnické dokumentace - NIX ZD. Tato situace vznikla jako důsledek dlouhodobé absence národního řešení garantovaného centrálními orgány.
Kraj Vysočina má v úmyslu se zapojit do pracovního programu CEF s projektem NIXZD.CZ - Národní centrum pro výměnu zdravotnické dokumentace, a stát se tak pilotním Národním kontaktním místem pro eHealth pro Českou republiku a zároveň využít prostředků dotace EU na realizaci připravovaného záměru NIX ZD.
Za účelem realizace projektu navrhujeme sestavit národní konsorcium, jehož členy budou Ministerstvo zdravotnictví, Nemocnice Jihlava a Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina a Kraj Vysočina reprezentovaný odborem informatiky jako koordinátor konsorcia. Partnerská smlouva mezi členy konsorcia bude podepsána až po případném schválení žádosti.
Podmínkou účasti v pracovním programu CEF je existující národní či regionální důvěryhodná a bezpečná infrastruktura pro výměnu zdravotnické dokumentace mezi zdravotnickými zařízeními. Kraj Vysočina resp. AKČR disponují systémy (eMeDocS a další) a síťovou infrastrukturou (privátní síť Ministerstva vnitra a projekt CMS 2.0), které jsou právě takovým prostředím.
Pracovní výzva CEF nabízí praktickou možnost nejen spolufinancování tohoto projektu z evropských prostředků (dotace 75% z uznatelných nákladů), ale i zapojení do celoevropského mechanismu přeshraniční výměny zdravotnické dokumentace.
Návrh řešení Navrhujeme radě schválit projektový záměr dle materiálu RK-09-2016-55, př. 1.
Uložit odboru informatiky předložit žádost o realizaci projektu NIXZD.CZ do fondu CEF - TELECOM.
V případě schválení projektové žádosti v rámci pracovního programu CEF předložit radě návrh partnerské smlouvy navrhovaného konsorcia.
StanoviskaOdbor zdravotnictví - v návaznosti na Koncepci eHealth odbor zdravotnictví souhlasí s předkládaným materiálem.

Grémium ředitele - souhlasí s projektovým záměrem
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
projektový záměr dle materiálu RK-09-2016-55, př. 1;
ukládá
odboru informatiky předložit žádost o realizaci projektu NIXZD.CZ do pracovního programu CEF-TELECOM.
Odpovědnost OI
Termín 15. 3. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz