Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2016-53

RK-09-2016-53.doc  RK-09-2016-53pr01.xls
Číslo materiálu53
Číslo jednacíRK-09-2016-53
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření na kapitole Školství, mládeže a sportu - podpora zavádění evaluačního nástroje CAF do středních škol
Zpracoval K. Ubr
Předkládá K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší podporu zavádění evaluačního nástroje CAF do středních škol a navazuje na záměr, kterým rada Kraje Vysočina schválila dne 3. 3. 2015 usnesením č. 0426/08/2015/RK podporu zavádění nástroje CAF ve středních školách zřizovaných krajem.
Kraj dlouhodobě rozvíjí oblast kvality. Jednou z aktivit, která probíhala v oblasti školství v letech 2013 a 2014, byla projektová aktivita Implementace modelu CAF ve vybraných školách . Tento pilotní projekt realizovala Vysočina Education a zapojily se do něj střední školy Gymnázium Žďár nad Sázavou, Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod a Střední zdravotnická škola a Vyšší zdravotnická škola Jihlava. Výstupem projektu bylo zavedení evaluačního nástroje CAF na těchto školách, vznik aplikační příručky modelu pro školství a podpůrný software pro aplikaci modelu v organizaci.
Na základě pozitivní zpětné vazby ze zúčastněných škol byl připraven záměr rozšířit počet škol využívajících tento nástroj, který rada kraje svým výše uvedeným rozhodnutím podpořila.
V průběhu dalších měsíců byl nástroj představen středním školám a byla jim nabídnuta možnost aplikovat jej za podpory Vysočiny Education a kraje. Nabídku přijaly tři školy:
- Střední průmyslová škola Třebíč,
- Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Střední odborné učiliště technické Chotěboř,
- Vyšší odborná škola a Střední odborná škola zemědělsko-technická Bystřice nad Pernštejnem.
Na podzim byly ve školách vytvořeny realizační CAF týmy a pod vedením Vysočiny Education zahájeny práce na zpracování první zprávy CAF. Jako externích lektorů využívá Vysočina Education, resp jednotlivé školy především ředitelů a zástupců CAF týmů z Gymnázia Žďár nad Sázavou a Obchodní Akademie a hotelové školy Havlíčkův Brod. Dokončení zpráv v zapojených školách se předpokládá během podzimu 2016.
Návrh řešení OŠMS s ohledem na pozitivní dopad CAF na proces plánování v organizacích navrhuje finančně podpořit zavádění CAF ve výše uvedených třech školách, a to ve dvou úrovních:
a) poskytnout koordinátorovi Vysočině Education prostředky na zajištění externích lektorů a odměny ředitelům a ředitelce nově zapojených škol v celkové výši 72 tis. Kč;
b) poskytnout výše uvedeným třem školám prostředky na odměny školních CAF týmů, a to každé ve výši 40 tis. Kč. Tyto prostředky budou školám poskytnuty až na základě věcného plnění, tedy po předložení zprávy CAF.
Ke krytí nákladů navrhuje OŠMS využít prostředky alokované v kapitole Školství, mládež a sport, § 3299 Ostatní záležitosti vzdělávání, položka Systémová podpora zvyšování kvality vzdělávání ve středních školách.
Finanční prostředky příspěvkovým organizacím zřizovaným krajem jsou poskytovány jako příspěvek na provoz dle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, o které je oprávněna v souladu s ustanovením § 59 odst. 1 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, ve znění pozdějších předpisů, rozhodovat rada kraje v rámci výkonu zřizovatelské funkce.
StanoviskaOdbor ekonomický: Ve schváleném rozpočtu kraje na rok 2016, v kapitole Školství, mládeže a sportu, § 3299 je schválena částka 500 tis. Kč na systémovou podporu zvyšování kvality vzdělávání ve středních školách (ÚZ 00315).

Odbor informatiky: Podpora byla zaevidována v systému eDotace.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz příspěvkovým organizacím dle materiálu RK-09-2016-53, př. 1 na podporu zavádění evaluačního nástroje CAF ve středních školách.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, Vysočina Education, Střední průmyslová škola Třebíč, Vyšší odborná škola, Obchodní akademie a Střední odborné učiliště technické Chotěboř, Vyšší odborná škola a Střední odborná škola zemědělsko-technická Bystřice nad Per
Termín prosinec 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz