Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-09-2016-04

RK-09-2016-04.doc  RK-09-2016-04pr01.doc
Číslo materiálu04
Číslo jednacíRK-09-2016-04
NázevStanovení pravidel pro hmotnou zainteresovanost ředitelů nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina a Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Dvořáková
Předkládá S. Měrtlová, I. Hanáková Kosourová
Počet příloh
Popis problémuOdbor zdravotnictví předkládá radě kraje pro zvýšení motivace ředitelů velkých zdravotnických příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina návrh na odměňování ředitelů nemocnic a Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, příspěvkové organizace (dále ZZS KV ) za rok 2016.
Celý systém je založen na hodnocení jak ekonomických ukazatelů (vyrovnané hospodaření, závazky po lhůtě splatnosti, likvidita, regulační mechanizmy úhradové vyhlášky), tak celé řady dalších obecných ukazatelů z oblasti poskytování zdravotní péče, komunikace s pacienty, personálem, zřizovatelem a dosažení stanovených osobních cílů (úkolů) pro ředitele nemocnic a ZZS KV. Hodnocení ekonomických a obecných ukazatelů bude provedeno co nejdříve po uzavření a vypořádání předchozího účetního období, nejpozději v termínu do 30. 6. 2017.
Dalším ukazatelem je hodnocení komplexního přínosu ředitele nemocnice a ZZS KV pro kraj a jeho občany (pacienty), kvalitní (efektivní, účelná) vzájemná spolupráce s ostatními příspěvkovými organizacemi zřizovanými krajem (např. zdravotnictví, sociální služby, školství), který bude vyhodnocován ve spolupráci s gesčním radním pro zdravotnictví, ředitelem krajského úřadu/sekčním ředitelem a vedoucím odboru zdravotnictví dle potřeby, maximálně dvakrát ročně.
Systém má kromě bonusových ukazatelů (ekonomických a obecných) i ukazatele sankční, které základní sazbu snižují.
V případě zjištění závažných nedostatků na základě výsledků správních, soudních řízení, veřejnosprávních a jiných kontrol (neefektivní, neúčelné nakládání s veřejnými prostředky) může rada kraje rozhodnout o snížení či zamítnutí odměny. Stejně tak v případě opakovaných nedostatků u individuálně zadávaných úkolů a problémů v komunikaci bude radě kraje doporučeno odměnu výrazně snížit nebo zamítnout.
Osobních cílů (úkolů) je pro ředitele nemocnic stanoveno pět a pro ředitelku ZZS KV jsou stanoveny tři. Zpracované materiály budou zasílány v souladu s Pravidly Rady Kraje Vysočina o komunikaci mezi Krajem Vysočina a příspěvkovými organizacemi zřizovanými Krajem Vysočina a o užívání Portálu příspěvkových organizací Kraje Vysočina ze dne 3. 12. 2013 č. 11/13 jako podklad pro jednání rady kraje. Při vyhodnocování osobních úkolů, jejichž výstupem má být písemný materiál, bude hodnocena obsahová komplexnost (v rámci stanovených ukazatelů dle materiálu RK-09-2016-04, př. 1), možnost dalšího využití a kvalita zpracování. V závislosti na plnění uvedených ukazatelů odbor zdravotnictví a oddělení řízení lidských zdrojů v souladu s § 134a zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, navrhnou radě kraje stanovit cílové odměny ředitelům nemocnic a ředitelce ZZS KV. Cílové odměny budou vyplaceny z vlastních zdrojů organizace.
Osobní cíle (úkoly) pro ředitele nemocnic:
1. Návrh systému na stabilizaci a nábor nových lidských zdrojů v nemocnici (systém zaměřený na řešení problému s nedostatkem zdravotnických pracovníků z dlouhodobého hlediska (lékařských, nelékařských) - účinné aktivity, motivační programy včetně návrhu způsobu jejich financování).
Termín: 30. 4. 2016.
2. Návrh systému optimalizace a efektivního řízení modernizace, obnovy a využívání přístrojové techniky (zhodnocení současného stavu přístrojů a technologií, plánovaná životnost, plán modernizace, obnovy přístrojů do roku 2020, způsob financování, zajištění provozu, maximální využitelnosti přístrojů a možnost sdílení vybraných technologií s ostatními krajskými nemocnicemi. Součástí analýzy bude také vyčíslení nákladů na současný i budoucí provoz zdravotnické techniky).
Termín: 31. 5. 2016.
3. Automatizace a elektronizace logistiky materiálu a léků na všech úrovních nemocnice (návrh konkrétních aktivit, včetně harmonogramu a způsobu financování, vedoucích k elektronizaci pohybu materiálu a léků v rámci celého logistického řetězce nemocnice (dle aktuálně platné legislativy) i s ohledem na nově pořizovaný NIS, který musí umožňovat provázání výdeje materiálu a léků až do zdravotnické dokumentace pacienta a dále samotná realizace vybraných navržených opatření).
Termín: 31. 5. 2016, 31. 12. 2016.
4. Analýza dopadů zákona č. 340/2015 Sb. (zákon o registru smluv) v podmínkách nemocnice s důrazem na nejvíce problematické oblasti nákupu (např. nakupování ortopedických implantátů v nemocnici) - popis současného způsobu nákupu včetně přijatých a dalších plánovaných opatření nutných pro důsledné zajištění postupu, který je v souladu se zákonem o registru smluv a právní úpravou v oblasti zadávání veřejných zakázek).
Termín: 30. 6. 2016.
5. Zajištění dodávky licencí, implementace a fungování modulu DMS (Document Management System - nástroje pro celkovou správu elektronických dokumentů v organizaci) realizovaného v rámci jednotného ERP systému (implementace a následné užívání systému bude u všech nemocnic a ZZS KV minimálně v rozsahu funkcionalit vydefinovaných Nemocnicí Jihlava, příspěvkovou organizací a Nemocnicí Třebíč, příspěvkovou organizací).
Termín: 30. 11. 2016.
Osobní úkoly pro ředitelku ZZS KV:
1. Návrh systému na stabilizaci a nábor lékařů ZZS KV (systém zaměřený na řešení problému s nedostatkem lékařů z dlouhodobého hlediska - účinné aktivity, motivační programy včetně návrhu způsobu jejich financování).
Termín: 30. 4. 2016.
2. Zajištění dodávky licencí, implementace a fungování modulu DMS (Document Management System - nástroje pro celkovou správu elektronických dokumentů v organizaci) realizovaného v rámci jednotného ERP systému (implementace a následné užívání systému bude u všech nemocnic a ZZS KV minimálně v rozsahu funkcionalit vydefinovaných Nemocnicí Jihlava, příspěvkovou organizací a Nemocnicí Třebíč, příspěvkovou organizací).
Termín: 30. 11. 2016.
3. Aktivní spolupráce při přípravě a realizaci projektů realizovaných v rámci IROP (spolupráce na jednotlivých částech administrace projektu - zejména příprava podkladů k projektové žádosti a povinných příloh, výběrových řízení).
Termín: 31. 5. 2016, 31. 12. 2016.
Bodovací systém a modelový výsledek hodnocení dle jednotlivých ukazatelů je uveden v materiálu RK-09-2016-04, př. 1.
Návrh řešení Odbor zdravotnictví a oddělení řízení lidských zdrojů doporučují radě kraje schválit systém odměňování ředitelů nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina a ZZS KV na rok 2016 dle materiálu RK-09-2016-04, př. 1. Výsledek není vázán na rozpočtové opatření, odměny budou vždy hrazeny z vlastních prostředků organizace.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
systém odměňování ředitelů nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina a Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, příspěvkové organizace, na rok 2016 dle materiálu
RK-09-2016-04, př. 1;
ukládá
ředitelům nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina a Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, příspěvkové organizace, plnit a předkládat zpracované osobní cíle (úkoly) způsobem a v termínech stanovených materiálem RK-09-2016-04.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, oddělení řízení lidských zdrojů, ředitelé nemocnic zřizovaných Krajem Vysočina a Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz