Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2016-25

RK-05-2016-25.doc  RK-05-2016-25pr01.pdf
Číslo materiálu25
Číslo jednacíRK-05-2016-25
NázevInformace o nominaci Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace na cenu EMYA
Zpracoval J. Komínová
Předkládá L. Seidl
Počet příloh
Popis problémuŘeditel Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace obdržel oficiální informaci o nominaci muzea do mezinárodní soutěže EMYA 2016 - European Museum of the Year Award, viz RK-05-2016-25, př. 1. Organizátorem této prestižní soutěže, která je vyhlašována od roku 1977, je Evropské muzejní fórum (EMF) pod záštitou Rady Evropy. Do letošního ročníku bylo nominováno celkem 49 muzeí z 24 zemí a za Českou republiku je Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace jediným zástupcem. Finále soutěže a slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční ve dnech 6. až 9. dubna 2016 v Tolose a San Sebastian ve Španělsku. Ve dnech 7. a 8. dubna 2016 proběhnou veřejná interview, přičemž délka jednotlivých bude 10 až 15 minut pro každé z nominovaných muzeí. Z toho cca 4 minuty jsou vyhrazeny pro prezentaci vlastních aktivit a jedinečnosti muzea a cca 10 minut na zodpovídání dotazů. Součástí interview bude i prezentace předmětu, který co nejlépe vystihne muzeum. Za Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvkovou organizaci by se měl této akce zúčastnit ředitel muzea Ing. Jaroslav Martínek, vedoucí společenskovědného pracoviště a kurátorka výtvarných sbírek Mgr. Lucie Pálková a PhDr. Katina Lisá a za Kraj Vysočina radní RNDr. Marie Kružíková společně se zástupcem odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu po projednání s RNDr. Marií Kružíkovou, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu navrhuje Radě Kraje Vysočina vzít na vědomí informace o nominaci Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace na cenu EMYA 2016.
Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace prošlo v letech 2010 až 2013 v rámci projektu Zámek Třebíč - modernizace zámku a zpřístupnění nových expozic kompletní obnovou a byly zde vybudovány čtyři nové expozice. Při rekonstrukci bylo pamatováno i na kvalitní zázemí návštěvníků včetně handicapovaných osob. Nositelem a realizátorem projektu financovaného z velké části Evropskou unií byl Kraj Vysočina, a proto se předpokládá rovněž účast zástupců kraje na slavnostním udílení cen ve Španělsku. Zdařilá realizace projektu již byla oceněna 3. místem v Národní soutěži muzeí Gloria musaealis v kategorii Muzejní počin roku 2013, jež udělilo Ministerstvo kultury České republiky a Asociace muzeí a galerií ČR.
Již samotné zařazení mezi kandidáty na evropské ocenění je prestižní záležitostí i díky tomu, že v rámci této soutěže je Evropa pojímána podstatně šířeji, neboť zahrnuje i země jako např. Turecko, Gruzii a Rusko. Účast na výše uvedeném fóru ve Španělsku bude jedinečnou příležitostí k prezentaci příspěvkové organizace zřizované Krajem Vysočina, k navázání nových kontaktů a seznámení se s významnými muzei a jejich činnostmi.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o nominaci Muzea Vysočiny Třebíč, příspěvkové organizace na cenu EMYA 2016.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu; Muzeum Vysočiny Třebíč, příspěvková organizace
Termín 16. 2. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz