Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2016-75

RK-03-2016-75.doc  RK-03-2016-75pr01.pdf  RK-03-2016-75pr02.pdf
Číslo materiálu75
Číslo jednacíRK-03-2016-75
NázevDotace obcím pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí z programu Dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí
Zpracoval P. Dvořák
Předkládá I. Šteklová
Počet příloh
Popis problémuMinisterstvo vnitra - generální ředitelství HZS ČR (dále jen MV - GŘ HZS ČR ) plánuje pro letošní a následující roky finančně podpořit jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí. K tomu účelu bude vyhlášen dotační program Dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí , který bude určen na poskytnutí dotace k nákupu dopravních automobilů a na výstavbu a rekonstrukci požárních zbrojnic. Zde MV - GŘ HZS ČR přepokládá rozdělit v rámci celé ČR 250 mil. Kč obcím ve vazbě na částku alokovanou jednotlivým krajům. Předpokládaný objem alokovaných prostředků pro Kraj Vysočina na rok 2016 je 25 mil. Kč.
Návrh podmínek programu byl připraven na základě výsledku jednání se zástupci krajů. Základním předpokladem je, že výše státní dotace obci bude činit 50 % nákladů v běžném roce z celkové ceny projektu s tím, že je určena maximální výše dotace. V roce 2016 to bude 450 tis. Kč v případě pořízení dopravního automobilu a 4 500 tis. Kč při rekonstrukci anebo výstavbě požární zbrojnice.
MV - GŘ HZS ČR doporučuje krajům zapojení se do programu tak, že finančně přispějí obcím na realizaci uvedených projektů. Výše příspěvku byla projednána na Asociaci krajů ČR a je doporučena optimálně ve výši 2/3 přiznané výše dotace Ministerstvem vnitra.
Konkrétní částka bude předložena zastupitelstvu kraje dle skutečně schválených dotací Ministerstvem vnitra pro rok 2016. K finančnímu krytí dotací obcím bude použita kapitola Rezerva a rozvoj kraje, položka Nespecifikovaná rezerva.
Návrh řešení Na základě výše uvedeného odbor sekretariátu hejtmana navrhuje radě kraje doporučit zastupitelstvu kraje vydat prohlášení, že se Kraj Vysočina zavazuje finančně podpořit obce, které požádají o státní dotaci z programu Dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí . V jednotlivých případech poskytnout obci dotaci ve výši 2/3 přiznané státní dotace. Celková možná výše příspěvku z rozpočtu kraje tak bude činit 16,6 mil. Kč, přičemž je možné vycházet z celkové částky 25 mil. Kč alokované pro Kraj Vysočina. Základní podmínkou pro poskytnutí dotace krajem je poskytnutí dotace z dotačního programu Dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí a realizace projektu.
StanoviskaEkonomický odbor bere materiál na vědomí.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje prohlásit, že se Kraj Vysočina zavazuje finančně podpořit obce, které požádají o státní dotaci z programu Dotace pro jednotky sborů dobrovolných hasičů obcí vyhlášeného Ministerstvem vnitra - generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR a v jednotlivých případech poskytnout obcím dotaci ve výši 2/3 přiznané státní dotace.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 31. 12. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz