Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-03-2016-73

RK-03-2016-73.doc  RK-03-2016-73pr01 (1).txt  RK-03-2016-73pr01.doc  RK-03-2016-73pr02 (1).txt  RK-03-2016-73pr02.doc
Číslo materiálu73
Číslo jednacíRK-03-2016-73
NázevFOND VYSOČINY - grantový program Čistá voda 2016
Zpracoval R. Zvolánek
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na vyhlášení grantového programu Čistá voda 2016 na podporu zpracování studií nebo projektových dokumentací v oblasti zásobování pitnou vodou, odvádění a čištění odpadních vod a ochrany před povodněmi nebo suchem určeného pro obce, dobrovolné svazky obcí nebo právnické osoby specifikované ve výzvě, s maximální podporou 300 000 Kč na jeden projekt.
Grantový program Čistá voda 2016 zahrnuje tři podprogramy. Cílem podprogramu A - Zásobování pitnou vodou je zajištění dodávky pitné vody v odpovídající jakosti a množství. Cílem podprogramu B - Odvádění a čištění odpadních vod je snížení množství znečištění vypouštěného do povrchových i podzemních vod z komunálních zdrojů. Cílem podprogramu C - Ochrana před povodněmi nebo suchem je zvýšení úrovně ochrany před povodněmi nebo suchem za účelem snížení jejich negativních dopadů.
Návrh řešení Odbor životního prostředí a zemědělství Krajského úřadu Kraje Vysočina připravil k vyhlášení grantový program Čistá voda 2016 v objemu 6 200 000 Kč na podporu zpracování studií nebo projektových dokumentací v oblasti zásobování pitnou vodou, odvádění a čištění odpadních vod a ochrany před povodněmi nebo suchem a navrhuje vyhlásit tento grantový program podle přílohy č. 1 tohoto materiálu. Změny oproti grantovému programu Čistá voda 2015 jsou uvedeny ve změnovém dokumentu přílohy č. 2 tohoto materiálu.
Grantový program pomáhá zajistit pomocí podprogramů A a B základní občanskou vybavenost v obcích na území kraje, pomocí podprogramu B zlepšení životního prostředí zejména zlepšení jakosti podzemních a povrchových vod mj. i v povodí řek Želivky a Jihlavy a pomocí podprogramu C zvýšení úrovně ochrany před povodněmi nebo suchem. V roce 2016 bude tento grantový program vyhlášen již 15. rokem, což dokazuje jeho správné zaměření a žadatelé o něj projevují velký zájem.
Výstupy (studie a projektové dokumentace zejména pro územní nebo stavební řízení) spolufinancované tímto grantovým programem slouží jako nutný podklad pro žádosti o finanční prostředky ze státního rozpočtu nebo strukturálních fondů Evropské unie, které tyto studie nebo projektové dokumentace přímo nepodporují. Vyvolané investice v Kraji Vysočina na samotné realizace staveb vodních děl činí každoročně stovky milionů korun. Realizace studií a projektových dokumentací i následná realizace staveb vodovodů a kanalizací pro veřejnou potřebu a dalších vodních děl má pozitivní vliv na objem zakázek u projektových kanceláří a stavebních firem a tedy i pozitivní vliv na zaměstnanost a rozvoj regionu.
StanoviskaStanovisko odboru regionálního rozvoje:
Předložený grantový program je plně v souladu s Programem rozvoje Kraje Vysočina. Grantový program splňuje podmínky Statutu účelového Fondu Vysočiny a obsahuje informace pro vyhlášení grantového programu obsažené v článku 7 bodu 3) pod písm. a) - písm. o) tohoto Statutu. Odbor regionálního rozvoje vydává stanovisko, že předložený grantový program je po formální stránce způsobilý k vyhlášení.

Stanovisko odboru informatiky:
Dotace byla zaevidována v systému eDotace - ID FV01576.

Komise pro zemědělství a životní prostředí Rady Kraje Vysočina návrh grantového programu Čistá voda 2016 projedná na svém nejbližším zasedání dne 26. 1. 2016.
Návrh usneseníRady kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje vyhlásit grantový program Čistá voda 2016 dle materiálu
RK-03-2016-73, př. 1.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství
Termín 2. 2. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz