Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-02-2016-33

RK-02-2016-33.doc  RK-02-2016-33pr01.pdf  RK-02-2016-33pr02.pdf  RK-02-2016-33pr03.pdf  RK-02-2016-33pr04.pdf  RK-02-2016-33pr05.doc  RK-02-2016-33pr06.doc
Číslo materiálu33
Číslo jednacíRK-02-2016-33
NázevPlán odpadového hospodářství Kraje Vysočina a obecně závazná vyhláška kraje, kterou se vyhlašuje závazná část Plánu odpadového hospodářství Kraje Vysočina
Zpracoval E. Navrátilová, J. Joneš
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuDle § 43 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále též jen zákon o odpadech), kraj v samostatné působnosti zpracovává a schvaluje plán odpadového hospodářství kraje pro jím spravované území. Plán odpadového hospodářství kraje musí být v souladu se závaznou částí Plánu odpadového hospodářství České republiky (závaznou část Plánu odpadového hospodářství České republiky vyhlašuje vláda svým nařízením). Kraj v samostatné působnosti je povinen zpracovat a schválit návrh plánu odpadového hospodářství kraje nebo jeho změny do 18 měsíců ode dne nabytí účinnosti nařízení vlády, kterým se vyhlašuje nebo mění závazná část Plánu odpadového hospodářství České republiky. Závaznou část plánu odpadového hospodářství kraje vyhlásí kraj obecně závaznou vyhláškou.
Dne 1. 1. 2015 nabylo účinnosti nové nařízení vlády o Plánu odpadového hospodářství České republiky pro období 2015 - 2024 (vydáno ve Sbírce zákonů dne 31. 12. 2014 jako nařízení vlády č. 352/2014 Sb., dále též jen POH ČR). Dokumenty k POH ČR jsou k dispozici na stránkách Ministerstva životního prostředí:
http://www.mzp.cz/cz/poh_cr_prislusne_dokumenty.
Z výše uvedeného vyplývá, že do 30. 6. 2016 by kraje měly mít schválené nové plány odpadového hospodářství. Kraj Vysočina požádal o příspěvek ze Státního fondu životního prostředí ČR (SFŽP ČR) na tvorbu krajských plánů odpadového hospodářství, které budou vycházet z Plánu odpadového hospodářství České republiky pro období 2015 - 2024, podmínkou poskytnutí příspěvku ze SFŽP ČR je schválení a vydání nového plánu odpadového hospodářství kraje zastupitelstvem do 29. 2. 2016.
Rada Kraje Vysočina na svém zasedání dne 20. ledna 2015 usnesením 0131/03/2015/RK rozhodla zahájit práce na zpracování Plánu odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 včetně posouzení vlivu na životní prostředí.
Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 (dále též jen POH Kraje Vysočina) byl zpracováván na základě zadání veřejné zakázky odborníky společnosti Institut pro udržitelný rozvoj měst a obcí, o.p.s., se sídlem 5. května 1640/65, 140 21 Praha 4.
V průběhu zpracování bylo nejprve podáno oznámení záměru zpracování POH Kraje Vysočina a k němu získání závěru zjišťovacího řízení Ministerstva životního prostředí k POH Kraje Vysočina podle § 10d zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (dále jen zákon o EIA) - závěr zjišťovacího řízení byl ministerstvem vydán 18. června 2015 (blíže viz informační systém SEA http://portal.cenia.cz/eiasea/detail/SEA_MZP213K). Po zpracování byl návrh POH Kraje Vysočina projednáván s veřejností dle § 43 odst. 8 zákona o odpadech, podle tohoto ustanovení zákona o odpadech (v tehdy platném znění) byl návrh POH Kraje Vysočina v době od 27. 7. 2015 do 27. 8. 2015 zveřejněn a obdržené připomínky byly vypořádány usnesením rady kraje 1688/27/2015/RK ze dne 15. 9. 2015. Podle výsledků připomínkového řízení dle předchozího byl návrh POH Kraje Vysočina upraven a předán na Ministerstvo životního prostředí k pokračování procesu posouzení vlivu na životní prostředí (tzv. SEA) za účelem získání souhlasného stanoviska k návrhu POH Kraje Vysočina podle § 10g zákona o EIA, včetně hodnocení NATURA 2000. V rámci procesu SEA byl návrh POH Kraje Vysočina opětovně zveřejněn (způsobem předepsaným dle zákona o EIA) a proběhlo dne 21. 10. 2015 jeho veřejné projednání (veřejné projednání návrhu POH Kraje Vysočina a jeho posouzení SEA). V rámci procesu SEA bylo vydáno dne 30. 11. 2015 Ministerstvem životního prostředí souhlasné stanovisko k návrhu koncepce s požadavky a podmínkami uvedenými v části A pod body 1 až 18 a části B pod body 19 a 20 (viz materiál
RK-02-2016-33, př. 4.).
Požadavky a podmínky vyplývající ze stanoviska SEA Ministerstva životního prostředí k POH Kraje Vysočina jsou v předkládaném materiálu zohledněny (tzn. jsou zahrnuty do POH Kraje Vysočina), nebo pokud požadavky a podmínky stanovisko SEA nejsou do POH Kraje Vysočina zahrnuty nebo jsou zahrnuty pouze zčásti, je odůvodnění v materiálu Prohlášení ke koncepci Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 v materiálu RK-02-2016-33, př. 5.
Návrh řešení Odbor životního prostředí a zemědělství doporučuje schválit v souladu s § 43 odst. 8 zákona o odpadech Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina dle materiálů RK-02-2016-33, př. 1 analytická část, RK-02-2016-33, př. 2 závazná část a RK-02-2016-33, př. 3 směrná část.
Rámcově obsah částí:
1. Analytická část - obsahuje vyhodnocení stavu odpadového hospodářství Kraje Vysočina, např.: výčet druhů, množství a zdroje vznikajících odpadů a posouzení vývoje jejich produkce a nakládání; vyhodnocení stávajících systémů sběru a nakládání s odpady na území kraje; vyhodnocení sítě zařízení pro nakládání s odpady na území kraje; podklady pro získání informací nezbytných pro vypracování kritérií pro umístění a kapacity zařízení pro nakládání s odpady podporovaná z veřejných zdrojů apod.
2. Závazná část - obsahuje cíle a opatření pro předcházení vzniku odpadů a stanoví cíle, zásady a opatření k jejich dosažení včetně preferovaných způsobů nakládání a soustavu indikátorů k hodnocení plnění cílů plánu odpadového hospodářství kraje.
3. Směrná část - obsahuje výčet nástrojů pro splnění cílů plánu odpadového hospodářství kraje; kritéria pro typy, umístění a kapacity zařízení pro nakládání s odpady podporovaná z veřejných zdrojů ap.
Součástí POH Kraje Vysočina musí být a je Program předcházení vzniku odpadů (je obsažen jak v závazné tak ve směrné části).
POH Kraje Vysočina byl průběžně projednáván na jednáních Komise pro zemědělství a životní prostředí Rady Kraje Vysočina a v závěrečné fázi zpracování i na jednání Výboru regionálního rozvoje Zastupitelstva Kraje Vysočina. Na jednání komise i výboru zpracovatelé návrh POH Kraje Vysočina představili a obhájili s kladným výsledkem. Výbor (usnesením 42/07/2015/Vrr) doporučuje zastupitelstvu kraje schválit závaznou část POH Kraje Vysočina. Výbor na jednání však podrobně diskutoval o možnosti obcí při zajišťování třídění odpadu občany a rolí svozových firem. Výbor dospěl k závěru, že současná legislativa je z hlediska možností obcí v zákoně o odpadech řešena nedostatečně. Proto výbor v citovaném usnesení zároveň doporučuje zastupitelstvu kraje: uložit Legislativnímu výboru Zastupitelstva Kraje Vysočina zabývat se problematikou zpracování konkrétních opatření v otázce snížení směsného komunálního odpadu v odpadových nádobách (popelnicích) při mezirezortních připomínkových řízení Zákona o odpadech .
Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina nevede přímo k dopadům do rozpočtu Kraje Vysočina. Z ekonomické analýzy zpracované při přípravě POH ČR vyplývá, že ekonomický dopad na obyvatelstvo a podnikatele je v odpadovém hospodářství závislý na nástrojích, které kraj nemůže přímo ovlivnit (nebo jen nepatrně): jako je poplatek za ukládání odpadu na skládky (poplatek za ukládání odpadu na skládky je klíčovým nástrojem, je stanovován zákonem), platby za provoz systému nakládání s komunálními odpady a dotačními nástroji, jejichž smyslem je investice do zařízení na využití a odstranění odpadu (zde Kraj Vysočina používá jako nástroj Fond Vysočiny a s jeho použitím i v oblasti odpadového hospodářství POH Kraje Vysočina nadále počítá ve směrné části). Cílem krajského plánu odpadového hospodářství je upřesnit strategii odpadového hospodářství v kraji na další desetileté období pro zainteresované subjekty, jsou zde stanoveny priority odpadového hospodářství, cíle, zásady a opatření k jejich dosažení. Rovněž jsou uvedeny parametry a soustava indikátorů k vyhodnocování vývoje odpadového hospodářství. POH Kraje Vysočina neukládá žádné nové povinnosti nad rámec zákona o odpadech. Rozhodnutí a vyjádření orgánů státní správy v oblasti odpadového hospodářství vydávané podle zákona o odpadech však musí být v souladu se závaznou částí plánu odpadového hospodářství příslušného kraje.

S obsahem POH Kraje Vysočina bude seznámeno Zastupitelstvo Kraje Vysočina na semináři, který se bude konat dne 19. 1. 2016 v sídle kraje.

Podle výše uvedených ustanovení zákona o odpadech zpracovává a schvaluje Plán odpadového hospodářství kraj v samostatné působnosti. Tato pravomoc není zákonem č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, ani jiným zákonem, svěřena do vyhrazené pravomoci žádnému z orgánů kraje. Jedná se tedy o zbytkovou pravomoc a v tomto případě je orgánem oprávněným rozhodnout rada kraje, pokud si tuto pravomoc nevyhradí zastupitelstvo kraje. Vydat obecně závaznou vyhlášku, kterou se vyhlašuje závazná část Plánu odpadového hospodářství, je v kompetenci zastupitelstva kraje podle § 35 odst. 2 písm. c) zákona o krajích. Z důvodu věcné provázanosti POH Kraje Vysočina a vyhlášky, kterou se vyhlašuje závazná část POH Kraje Vysočina, a obdobně jako bylo postupováno při schvalování minulého plánu odpadového hospodářství (viz např. RK-23-2004-29 a ZK-04-2004-12), navrhuje odbor životního prostředí a zemědělství, aby dle § 37 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, Rada Kraje Vysočina doporučila Zastupitelstvu Kraje Vysočina vyhradit si schválení POH Kraje Vysočina a aby Rada Kraje Vysočina doporučila Zastupitelstvu Kraje Vysočina schválit POH Kraje Vysočina dle materiálů RK-02-2016-33, př. 1 až 3.
Odbor životního prostředí a zemědělství z důvodů uvedených v popisu problému doporučuje, aby Rada Kraje Vysočina doporučila Zastupitelstvu Kraje Vysočina konstatovat, že požadavky a podmínky vyplývající ze stanoviska Ministerstva životního prostředí ve znění materiálu RK-02-2016-33, př. 4, jsou ve schválené koncepci POH Kraje Vysočina zapracovány nebo byly řádně a odůvodněně vypořádány v Prohlášení ke koncepci POH Kraje Vysočina dle materiálu RK-02-2016-33, př. 5.
Odbor životního prostředí a zemědělství navrhuje Radě Kraje Vysočina, aby doporučila Zastupitelstvu Kraje Vysočina vydat podle § 43 odst. 11 a § 78 odst. 1 písm. c) zákona o odpadech obecně závaznou vyhláškou kraje, kterou se vyhlašuje závazná část Plánu odpadového hospodářství Kraje Vysočina dle materiálu RK-02-2016-33, př. 6.
StanoviskaLegislativní výbor Zastupitelstva Kraje Vysočina - usnesením 01/01/2016/LV doporučuje zastupitelstvu kraje vydat obecně závaznou vyhlášku Kraje Vysočina č. 1/2016, kterou se vyhlašuje závazná část Plánu odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období od roku 2016.

Odbor regionálního rozvoje - nemá připomínky k předkládanému materiálu.

Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu - nemá připomínky k předkládanému materiálu.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* vyhradit si dle § 37 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, schválení Plánu odpadového hospodářství Kraje Vysočina, nebo jeho změn;
* schválit Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina na období deseti let ve znění materiálů RK-02-2016-33, př. 1 analytická část, RK-02-2016-33, př. 2 závazná část a RK-02-2016-33, př. 3 směrná část;
* vzít na vědomí stanovisko Ministerstva životního prostředí podle zákona
č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, k návrhu koncepce Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina pro období 2016 až 2025 ve znění materiálu RK-02-2016-33, př. 4;
* konstatovat, že požadavky a podmínky vyplývající ze stanoviska Ministerstva životního prostředí ve znění materiálu RK-02-2016-33, př. 4, jsou ve schválené koncepci Plán odpadového hospodářství Kraje Vysočina zapracovány nebo byly řádně a odůvodněně vypořádány ve znění materiálu RK-02-2016-33, př. 5;
* vydat obecně závaznou vyhlášku kraje, kterou se vyhlašuje závazná část Plánu odpadového hospodářství Kraje Vysočina, dle materiálu RK-02-2016-33, př. 6.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství, oddělení právní a krajského živnostenského úřadu
Termín 29. 2. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz