Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-38-2015-68

RK-38-2015-68.doc  RK-38-2015-68pr01.doc  RK-38-2015-68pr02.doc
Číslo materiálu68
Číslo jednacíRK-38-2015-68
NázevPředložení projektu Podpora částečné transformace v Domově ve Zboží, p. o. do Operačního programu Zaměstnanost
Zpracoval A. Indrová, E. Komínková
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuUsnesením 1967/32/2015/RK Rada Kraje Vysočina schválila zapojení Domova ve Zboží, p. o. do procesu transformace pobytových sociálních služeb s vazbou na čerpání finančních prostředků z Integrovaného regionálního operačního programu a Operačního programu zaměstnanost pro období 2014 - 2020. V rámci Operačního programu Zaměstnanost, prioritní osy 2 - Sociální začleňování a boj s chudobou, investiční priority 2.2 Zlepšování přístupu k dostupným, udržitelným a vysoce kvalitním službám, včetně zdravotnictví a sociálních služeb obecného zájmu, zpracoval Domov ve Zboží, příspěvková organizace záměr projektu Podpora částečné transformace v Domově ve Zboží, p. o. Projektová fiše je obsažena v materiálu RK-38-2015-68, př. 1. Povinnou přílohou projektové žádosti v rámci zmíněné výzvy je vyjádření zřizovatele o závazku k deinstitucionalizaci, který je obsažen v materiálu RK-38-2015-68, př. 2.
Ředitel organizace Ing. Bc. Josef Procházka se obrátil na svého zřizovatele dle pravidel Rady Kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací s žádostí schválení předběžného záměru projektu s názvem Podpora částečné transformace v Domově ve Zboží, p. o. Realizace tohoto projektu spadá do výzvy k předkládání žádostí o podporu č. 37 Podpora procesu přípravy transformace pobytové služby sociální péče (se zaměřením na zpracování transformačního plánu zařízení v souladu s kritérii MPSV).

Cílem projektu je
1. výběr vhodných uživatelů k přestěhování z velkokapacitního zařízení do zařízení splňující požadavky MPSV - viz kritéria transformace, humanizace a deinstitucionalizace vybraných služeb sociální péče,
2. vyhledání a vytipování vhodných lokalit pro uživatele, kteří budou zapojeni do procesu transformace,
3. provedení personálních charakteristik pracovníků zapojených do procesu transformace,
4. zpracování transformačního plánu.

Žadatelem projektu bude Domov ve Zboží, příspěvková organizace Kraje Vysočina, která poskytuje pobytovou službu 60ti klientům s mentálním a kombinovaným postižením s různou mírou potřebné podpory.
Projekt reaguje na moderní trendy v oblasti poskytování sociálních služeb, kdy vytvoření a následná realizace zpracovaného transformačního plánu povede ke zkvalitnění života uživatelů. Ve stávajícím zařízení dojde ke snížení počtu lůžek na pokojích. Zároveň uživatelům zapojených do procesu transformace budou vytvořeny lepší podmínky pro uplatňování práv člověka, jejich ochranu a naplňování a lepší předpoklady pro jejich začleňování do běžného života společnosti.
Při předkládání projektu je počítáno se zachováním původního zařízení ve Zboží, ve kterém dojde ke snížení počtu uživatelů. Se současnými klienty s nižší mírou podpory budou v rámci projektu probírány možnosti jejich umístění v domácnostech nebo obytných jednotkách, které budou vyhledány v průběhu projektu, budou vyhovovat potřebám uživatelů a zároveň odpovídat kritériím stanoveným v dokumentech MPSV.
Předpokládaná částka žadatele pro realizaci tohoto projektu je max. 2 600 000,- Kč dle materiálu RK-38-2015-68, př. 1, z toho spoluúčast žadatele činí 5 %, podpora z fondů EU bude ve výši 85 % a zbývajících 10 % je hrazeno ze státního rozpočtu. Spoluúčast žadatele činí max. 130 000 Kč, která bude hrazená zčásti ze sponzorských darů organizace a případně z příspěvku zřizovatele. Finanční stránka bude řešena samostatným materiálem, v případě schválení projektu Podpora částečné transformace v Domově ve Zboží, p. o.
Návrh řešení Navrhujeme radě kraje schválení projektu Podpora částečné transformace v Domově ve Zboží, p. o. dle materiálu RK-38-2015-68, př. 1 a uložit této organizaci postupovat podle tohoto plánu.
Projekt Podpora částečné transformace v Domově ve Zboží, p. o. je v souladu s předmětem činnosti, vizí a posláním Domova ve Zboží, příspěvkové organizace.
StanoviskaStanovisko projektové kanceláře:
Projektová kancelář souhlasí s projektovým záměrem.

Stanovisko ekonomického odboru:
Podle předloženého materiálu bude spoluúčast žadatele ve výši cca 130 tis. Kč, příspěvek zřizovatele na spoluúčast bude řešen samostatným materiálem v případě schválení projektu.

Stanovisko odboru regionálního rozvoje:
Stanovisko bude doplněno na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
podání projektové žádosti projektu Podpora částečné transformace v Domově ve Zboží, p. o. Domova ve Zboží, p. o.;
souhlasí
s předloženým projektovým záměrem Domova ve Zboží, příspěvkové organizace, v rámci výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu č. 37 Podpora procesu transformace pobytových služeb a podpora služeb komunitního typu vzniklých po transformaci prioritní osy 2 - Sociální začleňování a boj s chudobou, investiční priority 2.2 Zlepšování přístupu k dostupným, udržitelným a vysoce kvalitním službám, včetně zdravotnictví a sociálních služeb obecného zájmu dle materiálu RK-38-2015-68, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, ředitel Domova ve Zboží, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz