Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2015-28

RK-37-2015-28.doc  RK-37-2015-28pr01.doc
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-37-2015-28
NázevSídla spolků v budovách ve vlastnictví Kraje Vysočina
Zpracoval J. Mrázková
Předkládá P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuNa OM se obrátily některé příspěvkové organizace z oblasti školství se žádostí o řešení sídla Sdružení rodičů a přátel školy, která jsou od účinnosti nového občanského zákoníku č. 89/2012 Sb. spolkem jako samosprávným dobrovolným svazkem členů. Podle ustanovení § 226 NOZ vznikají spolky zápisem do veřejného rejstříku. Podle ustanovení § 29 zákona č. 304/2013 Sb., o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob je povinným údajem pro zápis do spolkového rejstříku název, sídlo a identifikační číslo spolku.
V průběhu měsíce listopadu se na OM obrátily níže uvedené školy se žádostí řešit problematiku sídla spolků (SRPŠ) v krajských budovách:
Gymnázium a Střední odborná škola, Moravské Budějovice, Tyršova 365
Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Žďár nad Sázavou
Gymnázium, Střední odborná škola a Vyšší odborná škola Ledeč nad Sázavou
Vyšší odborná škola a Střední průmyslová škola Žďár nad Sázavou
Gymnázium Velké Meziříčí
Střední škola průmyslová technická a automobilní, Jihlava
Gymnázium a Střední odborná škola Moravské Budějovice, Tyršova 365 žádá o souhlas se sídlem pro spolek Sportovní klub při Gymnáziu a Střední odborné škole Moravské Budějovice, zapsaný spolek.
Uvedenou záležitostí se zabýval odbor školství, mládeže a sportu, který konzultoval tuto záležitost na právním oddělení krajského úřadu. Podle jejich názoru je třeba mezi vznikajícím spolkem a příslušnou školou uzavřít smlouvu na užívání příslušných prostor, např. nájemní nebo smlouvu o výpůjčce. Smlouva by měla být uzavřena na dobu neurčitou s přesně vymezeným účelem užívání.
Návrh řešení Vzhledem k tomu, že smlouva o výpůjčce nebytových prostor má být uzavírána na dobu neurčitou, je třeba její uzavření projednat v radě kraje.
OM předpokládá, že Sdružení rodičů a přátel školy jako spolek, popř. další spolky zakládané při školách budou postupně vznikat i v dalších školských zařízeních a z tohoto důvodu navrhuje schválit vzorovou smlouvu, kterou by mohly v budoucnu použít i další školy.
Usnesení předpokládá rozhodnout, že spolky Sdružení rodičů a přátel školy mohou mít sídla v budovách příslušných školských zařízení ve vlastnictví Kraje Vysočina a schválit vzorovou smlouvu o výpůjčce na užívání vymezených nebytových prostor v daném školském zařízení.
StanoviskaOŠMS souhlasí s návrhem usnesení a podporuje umístění sídla spolků typu sdružení rodičů a přátel školy v prostorách škol.

Oddělení právní a krajského živnostenského úřadu obecně nedoporučuje udělovat souhlas s umístěním sídla cizích právnických osob v budovách v majetku kraje s ohledem na možná rizika, které by v souvislosti s jejich činností mohla nastat (exekuce na majetek školy, možnost pohybu cizích osob v areálu školy mimo dobu, kdy je škola otevřená a s tím související odpovědnost za případné škody, ...) .
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
* s umístěním sídla Sdružení rodičů a přátel školy při:
- Gymnáziu a Střední odborné škole Moravské Budějovice, Tyršova 365;
- Střední zdravotnické škole a Vyšší odborné škole zdravotnické Žďár nad Sázavou;
- Gymnáziu, Střední odborné škole a Vyšší odborné škole Ledeč nad Sázavou;
- Vyšší odborné škole a Střední průmyslové škole Žďár nad Sázavou;
- Gymnáziu Velké Meziříčí;
- Střední škole průmyslové technické a automobilní, Jihlava;
* s umístěním sídla Sportovního klubu při Gymnáziu a Střední odborné škole Moravské Budějovice, Tyršova 365,
v budovách těchto škol a se zápisem sídla do spolkového rejstříku, a to výhradně po dobu trvání uzavřené smlouvy o výpůjčce dle materiálu RK 37-2015-28, př. 1;
* s uzavřením smluv o výpůjčce mezi výše uvedenými školami a příslušnými Sdruženími rodičů a přátel školy a Sportovním klubem při Gymnáziu a Střední odborné škole Moravské Budějovice, zapsaném spolku v rozsahu a obsahu smlouvy dle materiálu
RK-37-2015-28, př. 1.
Odpovědnost OŠMT, OM
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz