Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2015-87

RK-36-2015-87.doc  RK-36-2015-87pr01.doc
Číslo materiálu87
Číslo jednacíRK-36-2015-87
NázevAktualizace Strategie integrace sociálně vyloučených lokalit v Kraji Vysočina pro období 2016 až 2020
Zpracoval A. Indrová, L. Bartů, H. Šteflová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuZastupitelstvo Kraje Vysočina usnesením č. 0422/05/2011/ZK ze dne 20. 9. 2011 schválilo Strategii integrace sociálně vyloučených lokalit v Kraji Vysočina na období 2012 - 2017. Jak plyne již z názvu tohoto dokumentu, strategie se primárně zaměřuje na eliminaci sociálního vyloučení osob žijících ve vyloučených lokalitách a neřeší problémy Romů jako národnostní menšiny. Její úlohou by však mělo být koordinovat přesahy v kontextu integrace Romů a situace sociálně vyloučených lokalit, které se integrace Romů do značné míry dotýkají.
V období 1. 4. 2014 - 31. 10. 2015 byl Krajem Vysočina realizován projekt s názvem Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit v Kraji Vysočina , zkrácený název Stop sociálnímu vyloučení na Vysočině . Projekt pod registračním číslem CZ.1.04/3.2.00/B4.00007 byl financován v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z evropských fondů a státního rozpočtu ČR. Projekt se zaměřoval na systémovou podporu služeb sociálně vyloučeným skupinám obyvatel (rodinám i jednotlivcům) se specifickým zřetelem na jejich příslušnost k romské menšině. Hlavním cílem projektu bylo vytvoření podmínek pro sociální začleňování příslušníků sociálně vyloučených romských komunit zajištěním dostupnosti, kvality a kontroly začleňujících služeb. Primárním nástrojem k dosažení stanoveného cíle v rámci klíčové aktivity č. 2 bylo vytvoření stálé platformy aktérů, kteří spolupůsobí při řešení problematiky sociálního vyloučení příslušníků romské menšiny a souvisejících dopadů, a to i po skončení projektu. Důležitým výstupem této aktivity je aktualizace strategického dokumentu - jedná se o Strategii integrace sociálně vyloučených lokalit v Kraji Vysočina. Tato aktivita byla do schváleného projektu zařazena vzhledem k vývoji v této oblasti a nutnosti revize priorit a cílů včetně následného zpracování realizačních plánu (tyto byly dosud nahrazeny realizací projektu). Záměrem byla jednak aktualizace analytické části strategie a dále zejména promítnutí návrhů opatření a záměrů vzniklých v průběhu realizace projektu.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí, zodpovědný za zpracování koncepčních dokumentů v oblasti integrace vyloučených lokalit a romské integrace, předkládá Radě Kraje Vysočina návrh aktualizace Strategie integrace sociálně vyloučených lokalit v Kraji Vysočina na období 2016 - 2020. Strategie integrace sociálně vyloučených lokalit je v souladu s ostatními dokumenty na národní úrovni týkajícími se sociálního začleňování, tj. především Strategií sociálního začleňování 2014 - 2020 a Strategií romské integrace do roku 2020. Dále je v souladu se základními krajskými koncepčními dokumenty, jako je Program rozvoje Kraje Vysočina a Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb Kraje Vysočina.
Při zpracování předkládané strategie spolupracoval realizační tým zejména se členy platformy pro řízení procesu integrace sociálně vyloučených romských komunit, pracovníky ostatních odborů krajského úřadu a dotčených obcí, s konzultanty projektu, zástupci Úřadu vlády ČR, Úřadu práce ČR, Krajskou správou ČSÚ v Jihlavě, Policií ČR a dalšími zainteresovanými subjekty.
Podpora procesu integrace obyvatel sociálně vyloučených lokalit je součástí krajské politiky a předpokládá se její pozitivní vliv na kvalitu životních podmínek nejvíce zatížených lokalit kraje a jejich obyvatel včetně majoritní společnosti. Jedním z cílů koncepce rozvoje kraje je zvýšení kvality sociálního prostředí s důrazem na rozvoj lidských zdrojů, který pomáhá naplnit i integrační politika Kraje Vysočina. Konkrétní opatření aktualizované programové části Programu rozvoje Kraje Vysočina hovoří o zlepšení soudržnosti místních komunit a posílení integrace skupin ohrožených sociálním vyloučením.
Přijetí tohoto dokumentu je výhradně v kompetenci samosprávných orgánů kraje. Jelikož usnesením č. 0422/05/2011/ZK ze dne 20. 9. 2011 si Zastupitelstvo Kraje Vysočina zároveň vyhradilo pravomoc schválit původní Strategii integrace sociálně vyloučených lokalit v Kraji Vysočina na období 2012 - 2017 ve smyslu § 37 zákona o krajích, je i k její aktualizaci pro období let 2016 - 2020 kompetentní zastupitelstvo kraje. Radě kraje se navrhuje doporučit zastupitelstvu kraje schválení návrhu aktualizace strategie, obsaženého v materiálu
RK-36-2015-87, př. 1.
StanoviskaKomise sociální a pro oblast protidrogové politiky svým usnesením č. 023/08/2015/Kspp doporučila Aktualizaci Strategie integrace sociálně vyloučených lokalit v Kraji Vysočina pro období do roku 2020 ke schválení.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit Strategii integrace sociálně vyloučených lokalit v Kraji Vysočina - aktualizaci pro období 2016 - 2020 dle materiálu RK-36-2015-87, př. 1.
Odpovědnost OSV
Termín 15. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz