Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2015-84

RK-36-2015-84.doc  RK-36-2015-84pr01.doc
Číslo materiálu84
Číslo jednacíRK-36-2015-84
NázevVýzva k podávání žádostí o dotace na podporu programů primární prevence rizikového chování ve školách
Zpracoval M. Pospíchalová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuDo konce roku 2012 zajišťoval Kraj Vysočina programy primární prevence ve školách prostřednictvím individuálního projektu Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů . Projekt počítá s minimální pětiletou udržitelností. Od roku 2013 Kraj Vysočina každoročně podporuje programy primární prevence na školách prostřednictvím dotací ze svého rozpočtu. Programy primární prevence, které dodávají do škol externí certifikovaní dodavatelé (nestátní neziskové organizace), se zaměřují na prevenci rizikového chování u žáků, jako jsou např. závislosti na návykových látkách, šikana, xenofobie, vandalismus, záškoláctví, gambling, kyberšikana, extremismus, působení sekt apod. Programy jsou přizpůsobené vnímání konkrétní cílové skupiny a účinnost je ovlivňována i skutečností, že jej zajišťují externí odborníci.
Ze sociologických výzkumů, které byly provedeny v rámci individuálního projektu, vyplynulo, že potřeba programů primární prevence je vysoká, a to jak z pohledu pedagogů, tak z pohledu samotných žáků.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí zpracoval návrh Výzvy k podávání žádostí o dotace na poskytování programů specifické primární prevence rizikového chování ve školách pro rok 2016 (viz materiál RK-36-2015-84, př. 1.). Na základě této výzvy je pro rozdělení jednotlivým poskytovatelům předpokládána částka až 3 000 000 Kč, která byla rozdělena i v roce 2015.
Dotace bude určena na programy primární prevence pro oba stupně ZŠ a nižší stupně šestiletých nebo osmiletých gymnázií v kraji. V rámci dotačního řízení jsou alokovány částky na jednotlivé okresy. Tyto alokace byly stanoveny klíčem, ve kterém byl poloviční váhou zohledněn počet žáků škol a počet odučených hodin primární prevence v roce 2014 v jednotlivých okresech. Do žádostí budou poskytovatelé uvádět předpokládané počty programů ve školách v jednotlivých okresech s tím, že na území kraje není předem stanoveno teritoriální rozdělení pro jednotlivé žadatele. Ve výzvě požadujeme, aby poskytovatelé realizovali programy tříhodinové a v jednom školním roce realizovali v dané třídě dva návazné programy.
Dotace kraje činí až 1200,- Kč na hodinu programu. Jedná se o příspěvek na krytí celkových nákladů zajištění programu. Poskytovatelé mohou žádat o částečnou úhradu od školy a získávat prostředky z dalších zdrojů. Kritéria výzvy by je měla vést k tomu, aby se snažili o zvyšování efektivity zabezpečení programů (efektivní využití pracovního týmu; pokud poskytovatel nebude mít pro tým dostatečné využití, musí jej omezit).
Oproti roku 2015 výzva umožní poskytovatelům vyčlenit část prostředků pro certifikovanou selektivní prevenci, pokud bude v některé z partnerských škol nezbytné (jedná se preventivní program zaměřený na konkrétní již zjištěný problém, který se ve třídě vyskytl). Dále počítáme z možností, že pokud některý z poskytovatelů bude místo programu se dvěma lektory zajišťovat program jedním lektorem, bude dotace na hodinu programu adekvátně snížena.
Na základě posouzení žádostí podle kritérií výzvy zpracuje OSV pro radu a zastupitelstvo kraje návrh na poskytnutí dotací.
StanoviskaStanovisko odboru školství bude doplněno na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje vyhlásit Výzvu k podávání žádostí o dotace na poskytování programů specifické primární prevence rizikového chování ve školách pro rok 2016 dle materiálu
RK-36-2015-84, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 16. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz