Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2015-65

RK-35-2015-65.doc  RK-35-2015-65pr01.xls
Číslo materiálu65
Číslo jednacíRK-35-2015-65
NázevNávrh na provedení rozpočtového opatření - dotace na Rozvojový program na podporu organizace a ukončování středního vzdělávání maturitní zkouškou na vybraných školách v podzimním zkušebním období roku 2015
Zpracoval A. Vlachová, J. Kafková
Předkládá K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší přijetí účelových prostředků z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) na realizaci rozvojového programu a jejich zprostředkování vybraným středním školám.
Rozhodnutím MŠMT byla přidělena Kraji Vysočina neinvestiční dotace v rámci Rozvojového programu na podporu organizace a ukončování středního vzdělávání maturitní zkouškou ve spádových školách v podzimním zkušebním období roku 2015 v celkové výši 510 808 Kč. Spádovými školami se rozumí právnické osoby vykonávající činnosti střední školy, jejichž zřizovateli jsou kraje, soukromé fyzické či právnické osoby nebo ministerstvo, a jsou stanoveny Centrem pro zjišťování výsledků vzdělávání v souladu s § 81 odst. 1 školského zákona.
Cílem programu je poskytnout spádovým školám neinvestiční finanční prostředky účelově určené na zajištění podmínek pro řádný průběh didaktických testů a písemných prací společné části maturitní zkoušky podle jednotného zkušebního schématu a na zajištění technicko-administrativních podmínek pro konání těchto zkoušek společné části maturitní zkoušky v podzimním zkušebním období.
Finanční prostředky jsou určeny na odměny pedagogických pracovníků spádových škol, kteří se podílejí na zajištění průběhu maturitních zkoušek podle jednotného zkušebního schématu, včetně nezbytného zastupování nepřítomných pedagogických pracovníků ve třídě při vyučování a na odměny hodnotitelů písemných prací z Českého jazyka a literatury.
Návrh řešení Finanční prostředky poskytnuté ze státního rozpočtu dle § 163 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), v platném znění, krajský úřad v přenesené působnosti přiděluje právnickým osobám vykonávajícím činnost škol a školských zařízení a o přidělení finančních prostředků následně informuje zastupitelstvo kraje.
OŠMS radě kraje navrhuje:
* schválit zvýšení příjmů a výdajů o účelovou dotaci MŠMT na Rozvojový program na podporu organizace a ukončování středního vzdělávání maturitní zkouškou na vybraných školách v podzimním zkušebním období roku 2015 v celkové výši 510 808 Kč;
* schválit změnu závazného ukazatele Příspěvek na provoz školám, které zřizuje kraj o poskytnuté účelové prostředky na Rozvojový program na podporu organizace a ukončování středního vzdělávání maturitní zkouškou na vybraných školách v podzimním zkušebním období roku 2015 dle materiálu RK-35-2015-65, př. 1;
* doporučit zastupitelstvu kraje vzít na vědomí přidělení účelových prostředků na Rozvojový program na podporu organizace a ukončování středního vzdělávání maturitní zkouškou na vybraných školách v podzimním zkušebním období roku 2015 dle materiálu RK-35-2015-65, př. 1.
StanoviskaEkonomický odbor: nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření.
Usnesením 1546/32/2007/RK svěřila rada kraje Krajskému úřadu Kraje Vysočina - ekonomickému odboru rozhodování ve věci nabytí peněz v souladu s § 59 odst. 2 písm. e) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů. Ekonomický odbor rozhoduje o nabytí peněz ve formě účelové dotace z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy v celkové výši 510 808 Kč - na Rozvojový program na podporu organizace a ukončování středního vzdělávání maturitní zkouškou ve vybraných školách v podzimním zkušebním období roku 2015 (ÚZ 33034).
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení příjmů (položka 4116 Ostatní neinvestiční přijaté transfery ze státního rozpočtu) a výdajů (kapitola Školství, mládeže a sportu) rozpočtu kraje o účelovou dotaci MŠMT na Rozvojový program na podporu organizace a ukončování středního vzdělávání maturitní zkouškou na vybraných školách v podzimním zkušebním období roku 2015 v celkové výši 510 808 Kč dle materiálu RK-35-2015-65, př. 1;
* změnu závazného ukazatele Příspěvek na provoz školám, které zřizuje kraj o poskytnuté účelové prostředky na Rozvojový program na podporu organizace a ukončování středního vzdělávání maturitní zkouškou na vybraných školách v podzimním zkušebním období roku 2015 dle materiálu RK-35-2015-65, př. 1;
doporučuje
zastupitelstvu kraje vzít na vědomí přidělení účelových prostředků na Rozvojový program na podporu organizace a ukončování středního vzdělávání maturitní zkouškou na vybraných školách v podzimním zkušebním období roku 2015 dle materiálu RK-35-2015-65, př. 1.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu, ekonomický odbor
Termín prosinec 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz