Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2015-83

RK-35-2015-83.doc  RK-35-2015-83pr01.doc
Číslo materiálu83
Číslo jednacíRK-35-2015-83
NázevNávrh rozpočtového opatření na řešení uschlých dřevin, řešení následků extrémních letních přísušků na výsadbách v revitalizovaných parcích (udržitelnost projektu OPŽP)
Zpracoval I. Vlčková, J. Joneš
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuJedná se o řešení uschlých dřevin (keřů a stromů) vysázených v rámci projektů revitalizace parků (podpořených z Operačního programu Životní prostředí), které jsou spravované příspěvkovými organizacemi Kraje Vysočina. Zasychání dřevin bylo způsobeno zejména extrémními dlouhodobými přísušky v létě tohoto roku.
V letech 2012 až 2014 byly realizovány projekty revitalizace parků v zařízeních zřizovaných Krajem Vysočina mj. v (bývalém) areálu Domova Jeřabina Pelhřimov, příspěvková organizace (tj. v areálu zámeckého parku v Těchobuzi) a Dětského domova, Budkov 1 (v areálu zámeckého parku v Budkově). Součástí projektů byly i početné nové výsadby dřevin (stromů a keřů), které byly náhradními výsadbami za poměrně rozsáhlé kácení starých stromů v uvedených areálech (stromy byly káceny z důvodu jejich provozní nebezpečnosti), náhradní výsadby byly řešeny v souladu se zákonem o ochraně přírody a krajiny a o státní památkové péči (oba areály jsou památkově chráněnými objekty).
V letošním roce v letních měsících byly z pohledu poměrně mladých výsadeb dřevin velmi nepříznivé klimatické podmínky - extrémní dlouhodobé sucho a teplo bez následných dostatečných dešťových srážek (extrémnost letošního letního sucha je doložena i vědeckými a výzkumnými institucemi - viz např. http://www.intersucho.cz/cz/mapy/intenzita-sucha/16-srpen-2015/). Extrémní letní přísušky, přestože se je ve vztahu k dřevinám příspěvkové organizace snažily v rámci běžné údržby areálů řešit zaléváním, měly za následek ztrátu některých dřevin. Ztráta vzhledem k zálivce a rozsahu výsadeb naštěstí nebyla rozsáhlá (v zámeckém parku Budkově vysázeno přes 2500 ks dřevin - keřů a stromů, uschlo 86 ks dřevin, v Těchobuzi vysázeno přes 4100 ks dřevin, uschlo 351 ks dřevin, převážně keřů). Nelze vyloučit, že některé ztráty dřevin jsou způsobeny více faktory, kromě přísušku i působením extrémní zimní námrazy na přelomu let 2014/2015, působením zvěře (areály nejsou oploceny) atd. V letošním roce probíhá u předmětných projektů závěrečné vyhodnocení akcí (dále jen ZVA) podpořených z Operačního programu Životní prostředí a v jejich rámci bylo zapotřebí získat stanoviska odborné organizace zřizované Ministerstvem životního prostředí tj. Agentury ochrany přírody a krajiny ČR (dále jen AOPK ČR). Stanoviska AOPK CR k ZVA k předmětným projektům byla vydána koncem září tohoto roku, tj. po letošních extrémních letních přísušcích. AOPK ČR ve stanoviscích podmínila schválení ZVA doplněním uschlých výsadeb do poloviny listopadu 2015. Toto doplnění stromů a keřů je též nezbytné z důvodu udržitelnosti projektů.
Rozsah uschlých dřevin vlivem extrémního sucha, jak jej podmiňuje AOPK ČR k doplnění ve stanoviscích k ZVA, je uveden v materiálu RK-35-2015-83, př. 1.
Návrh řešení Doplnění dřevin jak je popsáno v popisu problému řeší uvedené příspěvkové organizace v rámci údržby areálů (v rámci provozu). Náklady s tím spojené jsou však neočekávaně vysoké, a proto odbor životního prostředí a zemědělství ve spolupráci s odborem sociálních věcí a odborem školství, mládeže a sportu a po projednání s ředitelem sekce pro službu veřejnosti (na poradě dne 5. 10. 2015) a s grémiem ředitelů (na poradě dne 5. 10. 2015) navrhují radě kraje poskytnout dotčeným příspěvkovým organizacím finanční prostředky na krytí nákladů spojených s doplněním výsadeb (odbornými zahradnickými firmami). V areálu zámeckého parku v Těchobuzi (pro Domov Jeřabina Pelhřimov, příspěvkovou organizaci) jsou náklady ve výši 53 333 Kč a v areálu zámeckého parku Budkov (pro Dětský domov, Budkov 1) jsou náklady ve výši 26 184 Kč. Pro Domov Jeřabina Pelhřimov, příspěvkovou organizaci, byla letos situace v péči o zámecký park v Těchobuzi ztížena dokončovanou transformací, stěhováním do jiných objektů a částečnou nepřítomností v kritickém letním období v prostorách objektů v Těchobuzi. Z tohoto důvodu navrhujeme příspěvek v plné výši nákladů. Pro Dětský domov, Budkov 1, pak navrhujeme příspěvek ve výši 21 000 Kč, tj. cca 80 % nákladů (přiměřeně zvýšeným nákladům z výše uvedených důvodů). Příspěvky navrhujeme poskytnout ze zvláštního účtu Revitalizace parků (č. ú. 4 200 192 834/6800), kam byly vráceny prostředky získané z dotace z Operačního programu Životní prostředí.
Finanční prostředky budou poskytnuty jako příspěvek na provoz dle zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky k navrhovaným rozpočtovým opatřením.

Odbor sociálních věcí nemá připomínky a souhlasí s návrhem usnesení.

Odbor školství, mládeže a sportu - souhlasíme s předloženým materiálem.

Stanovisko OI: Podpora byla zaevidována v systému eDotace - ID O01478.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Sociální věci, § 4357 - Domovy pro osoby se zdravotním postižením a domovy se zvláštním režimem, položky 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 53 333 Kč s určením pro Domov Jeřabina Pelhřimov, příspěvkovou organizaci při současném snížení kapitoly Evropské projekty, zvláštního účtu Revitalizace parků (231 173) o částku 53 333 Kč;
* zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz u Domova Jeřabina Pelhřimov, příspěvkové organizace o částku 53 333 Kč na pokrytí nákladů spojených s projektem Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných Krajem Vysočina - Ústav sociální péče - Těchobuz na rok 2015 - doplnění výsadeb v areálu v zámeckém parku Těchobuz dle materiálu RK-35-2015-83, př. 1;
* rozpočtové opatření spočívající ve zvýšení kapitoly Školství, mládeže a sportu, § 3133 - Dětské domovy, položky 5331 - Neinvestiční příspěvky zřízeným příspěvkovým organizacím o částku 21 000 Kč s určením pro Dětský domov, Budkov 1, při současném snížení kapitoly Evropské projekty, zvláštního účtu Revitalizace parků (231 173) o stejnou částku 21 000 Kč;
* zvýšení závazného ukazatele Příspěvek na provoz u Dětského domova, Budkov 1, o částku 21 000 Kč na pokrytí nákladů spojených s projektem Revitalizace parků v zařízeních zřizovaných Krajem Vysočina - Dětský domov - Budkov na rok 2015 - doplnění výsadeb v areálu v zámeckém parku Budkov dle materiálu RK-35-2015-83, př. 1.
Odpovědnost odbor životního prostředí a zemědělství, odbor sociálních věcí, odbor školství, mládeže a sportu
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz