Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2015-82

RK-35-2015-82.doc  RK-35-2015-82pr01.doc
Číslo materiálu82
Číslo jednacíRK-35-2015-82
NázevPředložení projektu Pomoz mi žít doma - vzdělávání neformálních pečovatelů v Kraji Vysočina Domova důchodců Ždírec, příspěvkové organizace, do Operačního programu Zaměstnanost
Zpracoval A. Indrová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV rámci Operačního programu Zaměstnanost, prioritní osy 2 - Sociální začleňování a boj s chudobou, investiční priority 2.2 Zlepšování přístupu k dostupným, udržitelným a vysoce kvalitním službám, včetně zdravotnictví a sociálních služeb obecného zájmu, zpracoval Domov důchodců Ždírec, příspěvková organizace, záměr své účasti na projektu Pomoz mi žít doma - vzdělávání neformálních pečovatelů v Kraji Vysočina. Projektová fiše je obsažena v materiálu RK-35-2015-82, př. 1.
Ředitelka organizace PaedDr. Martina Matějková se obrátila na svého zřizovatele dle pravidel Rady Kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací s žádostí schválení předběžného záměru projektu s názvem Pomoz mi žít doma - vzdělávání neformálních pečovatelů v Kraji Vysočina. Realizace tohoto projektu spadá do výzvy k předkládání žádostí o podporu č. 23 Podpora procesů ve službách a podpora rozvoje sociální práce.
Cílem projektu bude nastavení a rozvoj systému vzdělávání a zvyšování kvalifikace neformálních pečovatelů a asistentů péče fyzických osob, které poskytují pomoc příjemcům příspěvku na péči a dalších osob v rámci sociálního prostředí příjemce příspěvku na péči) zainteresovaných v rámci sdílené péče v Kraji Vysočina. Jedním z cílů je zajistit co nejdelší kvalitní péči o tyto osoby ve své domácnosti.
Vlastní realizace projektu bude zaměřena na vzdělávání neformálních pečovatelů. Realizace projektu vzešla ze spolupráce s Alzheimer poradnou Vysočina a z potřeby doplnit znalosti a základní informace o péči zejména o osoby s Alzheimerovou nemocí (komunikace s nemocným, bezpečné prostředí, léčba a medikace, kam se obrátit na pomoc, vztahy v rodině, vyvážená strava, kontakt člověka s realitou, právní záležitosti, opatrovnictví apod.). Přestože je cílem projektu co nejdéle osobám blízkým zajistit péči doma, je zřejmé, že část z nich v určitém okamžiku bude využívat služby profesionálních poskytovatelů sociální péče ať už formou ambulantní, terénní, nebo pobytové služby. Z toho je patrná přímá vazba navrženého vzdělávání na využívání sdílené péče, tzn. kombinace péče poskytované profesionálními pečovateli a neformálními pečovateli.
Aktivity a výstupy projektu:
1) Návrh produktu - Evaluace/analýza:
Výstupem projektu bude zpracovaná analýza sdílené péče, která bude hodnotit stávající stav sdílené péče v Kraji Vysočina. V analýze budou zpracovány základní pojmy týkající se sdílené péče o osobu v domácím prostředí. Bude odpovídat na otázky ohledně dosavadní práce neformálních pečovatelů, dále ukáže nedostatky ve vzdělávání těchto pečovatelů a nastaví tak oblasti, ve kterých je třeba tyto osoby vzdělávat, aby jejich péče byla nejenom kvalitní, ale také efektivní. Materiál bude určen samotným pečujícím, ale především všem sociálním pracovníkům a zástupcům úřadů a samospráv v Kraji Vysočina, kteří se v budoucnosti budou chtít problematikou neformálních pečovatelů zabývat.
Součástí analýzy bude dotazník, který bude obsahovat otázky typu, kdo je neformální pečovatel, kdo je jeho klient, jaký příspěvek pobírá, identifikace problémových oblastí, jakým způsobem s klientem pracují apod.
2) Návrh produktu - Metodika:
Na analýzu bude navazovat metodika. Tato metodika bude shrnovat základní poznatky z analýzy a bude splňovat požadavek komplexní podpory a informovanosti definovaný pečujícími i odborníky. Pečující rodiny se obtížně orientují v systému dostupné podpory. Potýkají se s roztříštěností informací a pociťuji informační deficit. Zejména v čase na počátku péče. Metodika bude obsahovat návod, jak tuto situaci pro neformální pečovatele zlepšit. Jak s nimi pracovat, jakou formou jim informace a podporu poskytnout. Bude obsahovat základní směry vzdělávání neformálních pečovatelů, ale také jejich samotnou práci s nemocnou osobou. S návazností na analýzu a dotazníkové šetření odpoví na otázky, zda by neformální pečovatelé jako takoví uvítali potřebu webových stránek, zda by měli být uceleně registrováni. Nedílnou součástí metodiky bude shrnutí dosavadních příkladů dobré praxe v oblasti neformálního pečovatelství. Na závěr bude vyhodnocen samotný projekt, jeho užitečnost pro práci neformálních pečovatelů, jeho efektivita a získané informace využitelné dále do praxe.
3) Návrh produktu - Vzdělávání:
Jedná se o realizaci vzdělávacích kurzů pro neformální pečovatele a asistenty péče. Tyto vzdělávací kurzy jsou doplňkovou činností, ověřením, že zpracované návrhy fungují a jsou pro neformální pečovatele zajímavé. Účastníci kurzů nesplní požadavky na min. 40 hodin vzdělávání na jednoho účastníka (bagatelní podpora) a nebudou moci býti zahrnuti do výkonových ani výsledkových indikátorů. Celkem bude realizováno 8 kurzů v pěti okresech Kraje Vysočina, tj. celkem 40 kurzů na území Kraje Vysočina. Témata přednášek budou upřesněna na základě analýzy. Budou rozděleny do infoseminářů (základní informace o sociálních službách, institucích na území kraje, finanční poradenství, legislativa...) a specializované kurzy např. péče o osobu s konkrétní diagnózou, kurzy komunikace, péče o pečujícího, příklady dobré praxe apod.
Dalším doplňkem projektu bude tisk brožury (dodávka služby), která výstupy ve stručné podobě shrne.
Předpokládaná částka pro realizaci tohoto projektu je dle materiálu RK-35-2015-82, př. 1 3 000 000,00 Kč, z toho spoluúčast žadatele činí 5 %, podpora z fondů EU bude ve výši 85 % a zbývajících 10 % je hrazeno ze státního rozpočtu. Spoluúčast žadatele činí ročně 150 000 Kč, která bude hrazená zčásti ze sponzorských darů organizace a případně z příspěvku zřizovatele. Finanční stránka bude řešena samostatným materiálem v případě schválení projektu Pomoz mi žít doma - vzdělávání neformálních pečovatelů v Kraji Vysočina.
Návrh řešení Projekt je v souladu s předmětem činnosti, vizí a posláním Domova důchodců Ždírec, příspěvkové organizace, a umožňuje jak zkvalitnění péče o cílovou skupinu v prostorách, tak i zvyšování kompetencí organizací poskytujících pobytové služby pro seniory a jejich zaměstnanců v Kraji Vysočina.
Odbor sociálních věcí proto doporučuje radě kraje souhlasit s předloženým projektovým záměrem Domova důchodců Ždírec, příspěvkové organizace. Tím budou splněny podmínky zřizovatele pro podání projektu, a to v rámci Operačního programu Zaměstnanost.
StanoviskaStanovisko projektové kanceláře bude předloženo na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
podání projektové žádosti projektu Pomoz mi žít doma - vzdělávání neformálních pečovatelů v Kraji Vysočina;
souhlasí
s předloženým projektovým záměrem Domova důchodců Ždírec, příspěvkové organizace, v rámci výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu č. 23 Podpora procesů ve službách a podpora rozvoje sociální práce prioritní osy 2 - Sociální začleňování a boj s chudobou, investiční priority 2.2 Zlepšování přístupu k dostupným, udržitelným a vysoce kvalitním službám, včetně zdravotnictví a sociálních služeb obecného zájmu dle materiálu
RK-35-2015-82, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, ředitelka Domova důchodců Ždírec, příspěvkové organizace
Termín 30. 11. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz