Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2015-81

RK-35-2015-81.doc  RK-35-2015-81pr01.doc
Číslo materiálu81
Číslo jednacíRK-35-2015-81
NázevPředložení projektu Dobrá praxe v řízení kvality individuálního plánování péče Domova důchodců Onšov, příspěvkové organizace, do Operačního programu Zaměstnanost
Zpracoval A. Indrová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV rámci Operačního programu Zaměstnanost, prioritní osy 2 - Sociální začleňování a boj s chudobou, investiční priority 2.2 Zlepšování přístupu k dostupným, udržitelným a vysoce kvalitním službám, včetně zdravotnictví a sociálních služeb obecného zájmu, zpracoval Domov důchodců Onšov, příspěvková organizace záměr své účasti na projektu Dobrá praxe v řízení kvality individuálního plánování péče. Projektová fiše je obsažena v materiálu
RK-35-2015-81, př. 1.
Ředitel organizace Ing. Václav Jaroš se obrátil na svého zřizovatele dle pravidel Rady Kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací s žádostí schválení předběžného záměru projektu s názvem Dobrá praxe v řízení kvality individuálního plánování péče. Realizace tohoto projektu spadá do výzvy k předkládání žádostí o podporu č. 23 Podpora procesů ve službách a podpora rozvoje sociální práce.

Cílem projektu je rozvoj a kvalita systémů individuálního plánování péče s ohledem na specifické potřeby uživatelů a kompetence pracovníků zajišťujících přímou péči ve dvou spolupracujících organizacích, které poskytují sociální služby v Kraji Vysočina. Žadatelem projektu bude Domov důchodců Onšov, příspěvková organizace Kraje Vysočina, a partnerem projektu s finančním příspěvkem bude Centrum sociálních služeb Lukavec. Domov důchodců Onšov, příspěvková organizace s tímto partnerem úzce spolupracuje již několik let. Obě organizace poskytují služby rodinného typu s menší kapacitou. U obou organizací došlo k výrazné změně ve struktuře uživatelů (80 % uživatelů s demencí a sluchovou vadou, u 40 % uživatelů je třeba nezbytná zvýšená ošetřovatelská péče a specifický přístup v oblasti komunikace).
Aktivitami projektu bude inovace dvou stávávajících systémů individuálního plánování, realizace a vykazování péče (metodiky, dokumentace, rozšíření odborných kompetencí pracovníků), evaluace dvou systémů individuálního plánování u navazujících sociálních služeb garantovaná evaluátorem. Výstupem budou čtyři unikátní evaluační zprávy shrnující poznatky a doporučení v oblasti systému individuálního plánování evaluovaných služeb, které budou inspirativní i pro další sociální služby obdobného typu.
Bude vytvořen prostor pro hlubší spolupráci a sdílení dobré praxe mezi dvěma spolupracujícími organizacemi. Budou implementovány nové koncepty péče, jako je validace, bazální stimulace, biografický model péče, paliativní péče do praxe obou služeb. V rámci projektu budou zmapovány příklady dobré praxe v oblasti individuálního plánování a realizace nových konceptů péče. Vytvoření odborně zaměřeného sborníků výstupů z projektu - inspirativního materiálu pro další stejně zaměřené sociální služby v Kraji Vysočina.
Další aktivitou bude realizace akreditovaných vzdělávacích programů a odborných stáží a řízení kvality formou odborných konzultací a setkávání multidisciplinárního týmu. Jednou z aktivit bude také vyhodnocení projektu na závěrečné konferenci.
Předpokládaná částka žadatele pro realizaci tohoto projektu je dle materiálu RK-35-2015-81, př. 1 1 992 575,00 Kč, z toho spoluúčast žadatele činí 5 %, podpora z fondů EU bude ve výši
85 % a zbývajících 10 % je hrazeno ze státního rozpočtu. Spoluúčast žadatele činí ročně 99 629 Kč, která bude hrazená zčásti ze sponzorských darů organizace a případně z příspěvku zřizovatele. Finanční stránka bude řešena samostatným materiálem v případě schválení projektu Dobrá praxe v řízení kvality individuálního plánování péče.
Návrh řešení Projekt je v souladu s předmětem činnosti, vizí a posláním Domova důchodců Onšov, příspěvkové organizace, a umožňuje jak zkvalitnění péče o cílovou skupinu v prostorách Domova důchodců Onšov, příspěvkové organizace, tak i zvyšování kompetencí organizací poskytujících pobytové služby pro seniory a jejich zaměstnanců v Kraji Vysočina.
Odbor sociálních věcí proto doporučuje radě kraje souhlasit s předloženým projektovým záměrem Domova důchodců Onšov, příspěvkové organizace. Tím budou splněny podmínky zřizovatele pro podání projektu, a to v rámci Operačního programu Zaměstnanost.
StanoviskaStanovisko projektové kanceláře bude předloženo na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
podání projektové žádosti projektu Dobrá praxe v řízení kvality individuálního plánování péče;
souhlasí
s předloženým projektovým záměrem Domova důchodců Onšov, příspěvkové organizace, v rámci výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu č. 23 Podpora procesů ve službách a podpora rozvoje sociální práce prioritní osy 2 - Sociální začleňování a boj s chudobou, investiční priority 2.2 Zlepšování přístupu k dostupným, udržitelným a vysoce kvalitním službám, včetně zdravotnictví a sociálních služeb obecného zájmu dle materiálu
RK-35-2015-81, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, ředitel Domova důchodců Onšov, příspěvkové organizace
Termín 30. 11. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz