Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2015-80

RK-35-2015-80.doc  RK-35-2015-80pr01.doc
Číslo materiálu80
Číslo jednacíRK-35-2015-80
NázevPředložení žádosti projektu Pro začlenění. Rozvoj kvality pobytových služeb v komunitě Domova bez zámku, příspěvkové organizace, do Operačního programu Zaměstnanost
Zpracoval A. Indrová
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuV rámci operačního programu Zaměstnanost, prioritní osy 2 - Sociální začleňování a boj s chudobou, investiční priority 2.2 Zlepšování přístupu k dostupným, udržitelným a vysoce kvalitním službám, včetně zdravotnictví a sociálních služeb obecného zájmu, zpracovalo Centrum pro transformaci, o. p. s. společně s partnerem s finančním příspěvkem Domovem bez zámku, příspěvkovou organizací, projekt s názvem Pro začlenění. Rozvoj kvality pobytových služeb v komunitě. Projektová fiše je obsažena v materiálu RK-35-2015-80, př. 1.
Ředitelka organizace Mgr. Hana Šeráková se obrátila na svého zřizovatele dle pravidel Rady Kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací s žádostí schválení předběžného záměru projektu s názvem Pro začlenění. Rozvoj kvality pobytových služeb v komunitě, který spadá do výzvy k předkládání žádostí o podporu č. 23 Podpora procesů ve službách a podpora rozvoje sociální práce.
Hlavním cílem projektu je podpořit pobytové služby v komunitě v tom, aby vedly k začlenění uživatelů do běžného života společnosti a zamezilo se přenášení ústavních prvků do transformovaných domácností. Cílem projektu je nastavit metodologii poskytování pobytových služeb v komunitě pro jednotlivé domácnosti, podpořit zaměstnance v osvojení a rozvinutí dovedností potřebných pro začlenění uživatelů do běžného života společnosti a zapojit uživatele do rozhodování o podobě služby. Zároveň budou vytvořeny udržitelné způsoby sdílení dobré praxe v pobytových službách v komunitě tak, aby bylo zachováno soukromí uživatelů služeb a nebyl narušován chod organizace.
Centrum podpory transformace, o.p.s. poskytne Domovu bez zámku, příspěvkové organizaci, během trvání projektu metodickou podporu, analýzu provozu domácností a systém školení, navržený dle potřeb organizace. Z projektu bude hrazena supervize týmů jednotlivých domácností a individuální supervize managementu. V této části projektu bude Domov bez zámku příjemcem podpory.
Aktivní účastí Domova bez zámku, příspěvkové organizace bude zejména sdílení dobré praxe, jelikož má bohaté praktické zkušeností v oblasti nastavení systému organizace po transformaci. Realizační tým projektu vytvoří na základě analýzy dotazů ze stran ostatních organizací a osobních zkušeností scénáře pro 20 krátkých edukativních videospotů, které se budou zabývat jednotlivými problémovými tématy v transformované organizaci. Díky těmto edukativním videím bude možné omezit návštěvy v domácnostech pro zájem o systém nastavení organizace na minimum a nenarušovat tak soukromí obyvatel. Zpracované výstupy pomohou ostatním transformovaným organizacím Kraje Vysočina, ale budou sloužit také k zaškolování nových pracovníků Domova bez zámku, příspěvkové organizace.
V projektu proto vznikne 7 metodických dokumentů pro jednotlivé domácnosti tak, aby fungovaly k začlenění uživatelů do běžného života. Dále vznikne metodický materiál k zapojení uživatelů do rozhodování o službě - zejm. v oblasti hodnocení kvality služeb a přenosu výsledků hodnocení do praxe. Během realizace projektu realizační tým zpracuje 20 videospotů, které umožní sdílet zkušenosti s poskytováním pobytových služeb v komunitě, aniž to narušuje soukromí uživatelů služby a její provoz.
Přínos partnerství Domova bez zámku, příspěvkové organizace, v projektu spočívá zejména v úhradě školení a supervizí organizace, možnosti využití videospoty k zaškolování nových zaměstnanců a úhradě části úvazku pracovníka pro koordinaci aktivit.

Předpokládaná částka partnera Domova bez zámku, příspěvkové organizace, pro realizaci tohoto projektu dle materiálu RK-35-2015-80, př. 1 činí 948 540 Kč, z toho spoluúčast žadatele činí 5 %, podpora z fondů EU bude ve výši 85 % a zbývajících 10 % je hrazeno ze státního rozpočtu. Vlastní spoluúčast Domova bez zámku, příspěvkové organizace, bude řešena ze sponzorských příspěvků. Finanční stránka bude řešena samostatným materiálem v případě schválení projektu Pro začlenění. Rozvoj kvality pobytových služeb v komunitě.
Návrh řešení Partnerství je v souladu s předmětem činnosti, vizí a posláním Domova bez zámku, příspěvkové organizace, a umožňuje jak zkvalitnění péče o cílovou skupinu v prostorách Domova bez zámku, příspěvkové organizace, tak i zvyšování kompetencí organizací poskytujících služby pro osoby se zdravotním postižením a jejich zaměstnanců v Kraji Vysočina.
Odbor sociálních věcí proto doporučuje radě kraje souhlasit s partnerstvím Domova bez zámku, příspěvkové organizace v rámci předloženého projektového záměru Centra pro transformace, o. p. s. Tím budou splněny podmínky zřizovatele pro podání projektu, a to v rámci operačního programu Zaměstnanost.
StanoviskaStanovisko projektové kanceláře bude předloženo na jednání rady kraje.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
podání projektové žádosti projektu Pro začlenění. Rozvoj kvality pobytových služeb v komunitě s partnerstvím Domova bez zámku, příspěvkové organizace;
souhlasí
s podáním žádosti v pozici partnera Domova bez zámku, příspěvkové organizace, v rámci výzvy k předkládání žádostí o finanční podporu č. 23 Podpora procesů ve službách a podpora rozvoje sociální práce prioritní osy 2 - Sociální začleňování a boj s chudobou, investiční priority 2.2 Zlepšování přístupu k dostupným, udržitelným a vysoce kvalitním službám, včetně zdravotnictví a sociálních služeb obecného zájmu dle materiálu
RK-35-2015-80, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí, ředitelka Domova bez zámku, příspěvkové organizace
Termín 30. 11. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz