Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-35-2015-54

RK-35-2015-54.doc  RK-35-2015-54pr01.xls
Číslo materiálu54
Číslo jednacíRK-35-2015-54
NázevNominace zástupců Kraje Vysočina do Řídících výborů MAP (místních akčních plánů rozvoje vzdělávání)
Zpracoval L. Matoušková
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nominaci zástupců Kraje Vysočina do Řídících výborů MAP (místních akčních plánů rozvoje vzdělávání), jejichž zpracování a implementace se předpokládá v rámci Prioritní osy 3 Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání 2014 - 2020 (OP VVV).
Cílem MAP je zlepšit kvalitu vzdělávání v mateřských a základních školách cestou podpory spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání za účelem společného plánování vzdělávacích a dalších partnerských aktivit pro řešení místně specifických problémů a potřeb. MAP budou zároveň nástrojem implementace vybraných specifických opatření OP VVV pro oblast předškolního a základního vzdělávání; součástí může být i společné plánování investičních akcí, které bude území chtít podpořit z Integrovaného regionálního operačního programu.
Regionální stálá konference ( RSK ) na svém zasedání dne 4. 11. 2015 projednala a usnesením č. 02/06/2015/RSK schválila dělení území Kraje Vysočina pro účely zpracování MAP a schválila též nositele MAP v jednotlivých územích ( Regionální stálá konference schvaluje dělení území Kraje Vysočina pro místní akční plány rozvoje vzdělávání a nositele projektů dle materiálu RSK-06-2015-02, př. 1. ). Schválené dělení území vč. nositelů MAP vychází ze závazných stanovisek, které v této věci poskytli starostové jednotlivých obcí s rozšířenou působností v kraji. Souhrnný přehled těchto stanovisek je uveden v materiálu RK-35-2015-54, př. 1.
V návaznosti na projednání této věci v RSK se postupně na Kraj Vysočina začínají obracet jednotliví zpracovatelé MAP s žádostí o nominaci zástupců kraje do tzv. Řídícího výboru MAP. Jde o 2 pozice: zástupce kraje a zástupce KAP (krajského akčního plánu rozvoje vzdělávání).
Dle závazného metodického postupu zpracování MAP je Řídící výbor hlavním pracovním orgánem partnerství MAP, který by měl projednávat veškeré podklady a návrhy ke tvorbě, realizaci a vyhodnocování MAP a zajišťovat spolupráci a přenos všech relevantních informací v území.
V Řídícím výboru MAP by měli zasedat zástupci všech klíčových aktérů, kteří v daném území ovlivňují oblast vzdělávání, tj. především:
- zástupce nositele MAP
- zástupce kraje
- zástupce KAP
- zástupci zřizovatelů škol
- vedení škol, výborní učitelé, zástupci ze školních družin
- zástupci organizací neformálního a zájmového vzdělávání (mimo družin)
- zástupci základních uměleckých škol
- zástupci rodičů, kteří jsou doporučeni školskými radami nebo organizacemi (NNO) sdružujícími rodiče
- zástupce ITI nebo IPRÚ (pokud se území MAP překrývá s územím, pro které je zpracován ITI nebo IPRÚ)
- zástupce MAS působících na území MAP (výjimkou je stav, kdy MAS v území není nebo pokud je MAS nositelem projektu)
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina (dále jen ORR ) navrhuje Radě Kraje Vysočina nominovat zástupce Kraje Vysočina do Řídících výborů místních akčních plánů rozvoje vzdělávání na území Kraje Vysočina dle materiálu RK-35-2015-54, př. 1.
StanoviskaOdbor školství, mládeže a sportu: Odbor školství, mládeže a sportu souhlasí s návrhem usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
nominuje
zástupce Kraje Vysočina do Řídících výborů místních akčních plánů rozvoje vzdělávání na území Kraje Vysočina dle materiálu RK-35-2015-54, př. 1.
Odpovědnost ORR
Termín 30. 11. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz