Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-34-2015-07upr1

RK-34-2015-07upr1.doc
Číslo materiálu07upr1
Číslo jednacíRK-34-2015-07upr1
NázevNásledná intenzivní péče v Kraji Vysočina
Zpracoval S. Měrtlová
Předkládá S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problémuNáslednou intenzivní péči (NIP) lze charakterizovat jako lůžkové zařízení, které slouží k hospitalizaci pacientů dlouhodobě závislých na umělé plicní ventilaci. Tito pacienti jsou na jednotku NIP překládáni z pracovišť ARO a oborových JIP, pokud již jinak jsou ve stabilizovaném stavu a jejich hlavním problémem je neúspěšné odvykání od ventilátoru. Z hlediska NIP je prioritou:
- Včasné předání dlouhodobě ventilovaného pacienta z ARO na jednotku NIP.
- Po 3 měsíčním pobytu na NIP přehodnocení a tam, kde selže odvykání od ventilátoru, je primárně nabídnut program Domácí umělá plicní ventilace, či dle klinického stavu přeložení na dlouhodobou intenzívní ošetřovatelskou péči (DIOP)
- Rozvoj domácí plicní ventilace jako péče, která zlepšuje kvalitu života pacientů

Kraj Vysočina (spolu s Jihočeským krajem) nedisponuje žádnými lůžky NIP. V dohledné době bude svůj NIP otevírat Jihočeský kraj v Nemocnici Jindřichův Hradec. V našem kraji máme k dispozici pouze 5 lůžek DIOP v Nemocnici Třebíč (poskytuje však odlišný typ péče). Přiměřená regionální dostupnost je důležitá pro možnost častého kontaktu rodinných příslušníků s pacientem.
Čekací doba na uvolnění lůžka NIP pro naše pacienty je v tuto chvíli otázka týdnů, kdy tito pacienti čerpají drahou péči ARO (a nelze je umístit jinam). Kontaktována jsou dosud většinou pracoviště v Chrudimi a Brně.

V rámci připravované Strategie rozvoje zdravotnictví na období 2015 - 2020 jsou předpokládána dvě varianty řešení situace následné intenzivní péče v kraji:
a) Zřízení po 2 lůžcích NIP v každé ze zřizovaných nemocnic, a to zejména s ohledem na současný stav požadavků pacientů a jejich rodinných příslušníků nebo
b) Zajištění potřeby následné intenzivní péče otevřením 8 lůžek NIP v Nemocnici Nové Město na Moravě v případě, pokud varianta a) nebude akceptována ze strany výběrové komise MZ ČR.
Návrh řešení Ministerstvo zdravotnictví ČR vyhlásilo a na svých webových stránkách uveřejnilo výběrové řízení na poskytování následné intenzivní péče pro území Kraje Vysočina s možným termínem podání přihlášek nejpozději do 30. 11. 2015. V návaznosti na připravovanou strategii ve zdravotnictví odbor zdravotnictví navrhuje radě kraje souhlasit s podáním přihlášek všech zřizovaných nemocnic Krajem Vysočina do výběrového řízení vyhlášeného MZ ČR na poskytování následné intenzivní péče, a to dle varianty a) zřízení po 2 lůžcích v každé ze zřizovaných nemocnic. V případě neakceptace varianty a) zdravotními pojišťovnami, bude dále s pojišťovnami jednáno v souladu s variantou b).
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
* s podáním přihlášek všech zřizovaných nemocnic Krajem Vysočina do výběrového řízení vyhlášeného MZ ČR na poskytování následné intenzivní péče, a to dle varianty a) zřízení po 2 lůžcích NIP v každé ze zřizovaných nemocnic;
* se zajištěním potřeby následné intenzivní péče v Kraji Vysočina otevřením 8 lůžek NIP v Nemocnici Nové Město na Moravě v případě, pokud předchozí varianta nebude akceptována ze strany výběrové komise MZ ČR.
Odpovědnost ředitelé zřizovaných nemocnic, odbor zdravotnictví
Termín 30. 11. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz