Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-34-2015-38

RK-34-2015-38.doc  RK-34-2015-38pr01.doc
Číslo materiálu38
Číslo jednacíRK-34-2015-38
NázevNařízení Kraje Vysočina o zřízení přírodní památky U Hamrů a jejího ochranného pásma
Zpracoval D. Morávková
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nové vyhlášení (převyhlášení) stávajícího zvláště chráněného území přírodní památky U Hamrů ve smyslu § 36 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZOPK ) a v souladu s navrženou kategorií ochrany evropsky významné lokality CZ0610005 U Hamrů (viz příloha č. 702 k nařízení vlády č. 318/2013 Sb., kterým se stanoví národní seznam evropsky významných lokalit, ve znění nařízení vlády č. 371/2009 Sb.). Přírodní památka U Hamrů byla poprvé vyhlášena v roce 1996 Okresním úřadem Žďár nad Sázavou. Původní vyhlašovací výnos bude zrušen, název zvláště chráněného území zůstává stejný.
Z ustanovení § 45c odst. 5 ZOPK vyplývá pro kraje povinnost vyhlášení evropsky významné lokality za zvláště chráněné území nejpozději do 6 let od přijetí lokality do evropského seznamu. Lokalita byla zařazena do evropského seznamu Rozhodnutím Komise ze dne 10. ledna 2011, kterým se přijímá čtvrtý aktualizovaný seznam lokalit významných pro Společenství v kontinentální biogeografické oblasti podle směrnice Rady 92/43/EHS (2011/64/EU); zařazení bylo publikováno formou nařízení vlády č. 208/2012 Sb., o evropsky významných lokalitách, které byly zařazeny do evropského seznamu. Žádost o finanční prostředky z Operačního programu Životní prostředí byla podána v roce 2011 v rámci projektu Implementace soustavy NATURA 2000 v Kraji Vysočina - dvanáct lokalit.
Také původní vymezení přírodní památky citací parcelních čísel podlehlo změnám v katastru nemovitostí, hranice přírodní památky nekopíruje vždy hranice parcel, a proto bylo nutné na základě přesných geodetických podkladů jednoznačně vymezit její hranice.
Návrh řešení Z důvodů uvedených v kapitole Popis problému navrhuje odbor životního prostředí a zemědělství vydat nařízení o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní památka, jež ponese název U Hamrů, podle materiálu RK-34-2015-38, př. 1.
Prostorové vymezení navrhovaného zvláště chráněného území U Hamrů je znázorněno v téže příloze.
Navrhovaná přírodní památka U Hamrů se nachází v Kraji Vysočina, v okrese Žďár nad Sázavou, v katastrálním území Borovec (městys Štěpánov nad Svratkou) a v katastrálním území Štěpánov nad Svratkou (městys Štěpánov nad Svratkou), přibližně 6 km východně od Bystřice nad Pernštejnem. Její celková výměra je 10,6388 ha.
Předmětem ochrany navrhované přírodní památky U Hamrů je komplex zachovalých vápnomilných bučin svazu Cephalanthero-Fagion a širokolistých trávníků s jalovcem obecným na prudkých svazích nad řekou Svratkou; populace význačných druhů rostlin a živočichů, především modrásek černoskvrnný (Phengaris arion), hořec křížatý (Gentiana cruciata), okrotice červená (Cephalanthera rubra) a střevíčník pantoflíček (Cypripedium calceolus); typy přírodních stanovišť a druhy, pro které byla jiným právním předpisem1 vyhlášena evropsky významná lokalita CZ0610005 U Hamrů a které se nacházejí na území přírodní památky. Celková výměra evropsky významná lokalita CZ0610005 U Hamrů činí 13,3 ha.
Cílem ochrany v nelesních ekosystémech je rozvoj druhově pestrých širokolistých suchých trávníků s jalovcem obecným, jež je zároveň předpokladem pro zachování populací stepních druhů tvořících předmět.
V lesních ekosystémech jsou cílem ochrany prostorově a věkově diverzifikované porosty vápnomilných bučin s výskytem vstavačovitých rostlin.
Pro zabezpečení ochrany přírodní památky U Hamrů před rušivými vlivy z okolí je v souladu s ustanovením § 37 odst. 1 ZOPK navrženo vyhlášení ochranného pásma -viz
RK-34-2015-38, př. 1.
Odbor životního prostředí a zemědělství na základě odborných podkladů (biologické průzkumy, plán péče) vymezil hranice navrhované přírodní památky U Hamrů následně nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ) včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částech parcel do operátů na příslušném katastrálním úřadě.
Návrh na vyhlášení přírodní památky U Hamrů byl v souladu s ustanovením § 40 ZOPK řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků, s obcemi a krajem, jejichž území se návrh na zřízení zvláště chráněného území týká. Současně byl návrh dle § 41 ZOPK projednán s dotčenými orgány státní správy. K návrhu na vyhlášení přírodní památky U Hamrů nebyly ze strany dotčených subjektů, dotčených orgánů státní správy ani vlastníků a obcí uplatněny žádné námitky, ani nebyly vzneseny žádné připomínky.
Území přírodní památky U Hamrů není možné ponechat zcela bez lidských zásahů samovolnému vývoji. Hrozila by zde postupná degradace biotopů, které jsou jedním z předmětů ochrany a zároveň představují základní existenční podmínky pro zvláště chráněné živočišné a rostlinné druhy. Potřebná péče je v rámci hospodářské činnosti zajišťována Krajem Vysočina a vlastníky dotčených pozemků. Na základě skutečnosti, že se jedná o evropsky významnou lokalitu, předpokládáme, že bude možné čerpat finanční prostředky na péči i z jiných zdrojů (Operační program Životní prostředí, dotace Ministerstva životního prostředí apod.).
StanoviskaOddPKŽÚ nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení Kraje Vysočina č. 16/2015, o zřízení přírodní památky U Hamrů a jejího ochranného pásma, dle materiálu RK-34-2015-38, př. 1.
Odpovědnost OŽPZ
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz