Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-34-2015-07

RK-34-2015-07.doc
Číslo materiálu07
Číslo jednacíRK-34-2015-07
NázevNásledná intenzivní péče v Kraji Vysočina
Zpracoval S. Měrtlová
Předkládá S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problémuNáslednou intenzivní péči (NIP) lze charakterizovat jako lůžkové zařízení, které slouží k hospitalizaci pacientů dlouhodobě závislých na umělé plicní ventilaci. Tito pacienti jsou na jednotku NIP překládáni z pracovišť ARO a oborových JIP, pokud již jinak jsou ve stabilizovaném stavu a jejich hlavním problémem je neúspěšné odvykání od ventilátoru. Z hlediska NIP je prioritou:
- Včasné předání dlouhodobě ventilovaného pacienta z ARO na jednotku NIP.
- Po 3 měsíčním pobytu na NIP přehodnocení a tam, kde selže odvykání od ventilátoru, je primárně nabídnut program Domácí umělá plicní ventilace, či dle klinického stavu přeložení na dlouhodobou intenzívní ošetřovatelskou péči (DIOP)
- Rozvoj domácí plicní ventilace jako péče, která zlepšuje kvalitu života pacientů
Kraj Vysočina (spolu s Jihočeským krajem) nedisponuje žádnými lůžky NIP. V dohledné době bude svůj NIP otevírat Jihočeský kraj v Nemocnici Jindřichův Hradec. V našem kraji máme k dispozici pouze 5 lůžek DIOP v Nemocnici Třebíč (poskytuje však odlišný typ péče). Přiměřená regionální dostupnost je důležitá pro možnost častého kontaktu rodinných příslušníků s pacientem.
Čekací doba na uvolnění lůžka NIP pro naše pacienty je v tuto chvíli otázka týdnů, kdy tito pacienti čerpají drahou péči ARO (a nelze je umístit jinam). Kontaktována jsou dosud většinou pracoviště v Chrudimi a Brně.

V rámci připravované Strategie rozvoje zdravotnictví na období 2015 - 2020 jsou předpokládána dvě varianty řešení situace následné intenzivní péče v kraji:
a) Zřízení po 2 lůžcích NIP v každé ze zřizovaných nemocnic, a to zejména s ohledem na současný stav požadavků pacientů a jejich rodinných příslušníků nebo
b) Zajištění potřeby následné intenzivní péče otevřením 8 lůžek NIP v Nemocnici Nové Město na Moravě v případě, pokud varianta a) nebude akceptována ze strany zdravotních pojišťoven.
Návrh řešení Ministerstvo zdravotnictví ČR vyhlásilo a na svých webových stránkách uveřejnilo výběrové řízení na poskytování následné intenzivní péče pro území Kraje Vysočina s možným termínem podání přihlášek nejpozději do 30. 11. 2015. V návaznosti na připravovanou strategii ve zdravotnictví odbor zdravotnictví navrhuje radě kraje souhlasit s podáním přihlášek všech zřizovaných nemocnic Krajem Vysočina do výběrového řízení vyhlášeného MZ ČR na poskytování následné intenzivní péče, a to dle varianty a) zřízení po 2 lůžcích v každé ze zřizovaných nemocnic. V případě neakceptace varianty a) zdravotními pojišťovnami, bude dále s pojišťovnami jednáno v souladu s variantou b).
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s podáním přihlášek všech zřizovaných nemocnic Krajem Vysočina do výběrového řízení vyhlášeného MZ ČR na poskytování následné intenzivní péče, a to dle varianty a) zřízení po 2 lůžcích NIP v každé ze zřizovaných nemocnic.
Odpovědnost ředitelé zřizovaných nemocnic, odbor zdravotnictví
Termín 30. 11. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz