Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-33-2015-25

RK-33-2015-25.doc
Číslo materiálu25
Číslo jednacíRK-33-2015-25
NázevTeritoriální pakt zaměstnanosti v Kraji Vysočina
Zpracoval I. Fryšová
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o informaci o dalším postupu prací na možném vzniku Teritoriálního paktu zaměstnanosti Kraje Vysočina (dále jen TPZ ).
Usnesením č. 1481/24/2015/RK ze dne 11. 8. 2015 vzala Rada Kraje Vysočina na vědomí informace o TPZ a uložila Martinu Hyskému, členu rady kraje pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování a Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina projednat s regionálními partnery tuto problematiku a předložit Radě Kraje Vysočina podklady k rozhodnutí o možném založení TPZ (Rada Kraje Vysočina bera na vědomí informace obsažené v materiálu RK-24-2015-25; ukládá Ing. Bc. Martinu Hyskému, členu rady kraje pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování a Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina projednat s regionálními partnery problematiku popsanou v materiálu RK-24-2015-25 a předložit Radě Kraje Vysočina podklady k rozhodnutí o založení paktu zaměstnanosti nejdéle do 30. 11. 2015).
TPZ se v ČR stávají standardním nástrojem regionální politiky zaměřené na řešení závažných problémů trhu práce v daném kraji. Smyslem TPZ je prohloubení spolupráce a společný postup relevantních aktérů veřejného a soukromého sektoru za účelem zvýšení efektivity dohodnutých způsobů řešení. MPSV připravuje podporu vybraných činností TPZ v rámci OP Zaměstnanost od poloviny 2016.
Tato problematika byla projednána na několika samostatných jednáních (září 2015 - Rada hospodářské a sociální dohody v Kraji Vysočina, říjen 2015 - Komise rozpočtová, pro zaměstnanost a podnikání Rady Kraje Vysočina, říjen 2015 - samostatné jednání územních partnerů (Kraj Vysočina, Vysočina Education, p.o., Krajská hospodářská komora kraje Vysočina, Úřad práce - krajská pobočka, Svaz průmyslu a dopravy ČR, OROS PŠ, KS OS KOVO kraje Vysočina) pod vedením radního pro regionální rozvoj a územní plánování M. Hyského. Účastníci těchto jednání se shodli na tom, že je třeba utvořit pracovní skupinu, která se bude zabývat touto tematikou hlouběji a zpracuje ucelené podklady k projednání jednotlivými územními partnery k finálnímu rozhodnutí o možném založení TPZ.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina (dále jen ORR ) doporučuje Radě Kraje Vysočina vzít na vědomí další postup prací na TPZ, který bude spočívat v:
- ustavení pracovní skupiny, ve které budou zastoupeni zástupci územních partnerů (Kraj Vysočina - ORR, OŠMS, Vysočina Education, p.o., Krajská hospodářská komora kraje Vysočina, Úřad práce - krajská pobočka, Svaz průmyslu a dopravy ČR, OROS PŠ, KS OS KOVO kraje Vysočina)
- pracovní skupina bude mít za cíl zpracovat:
o analýzu současného stavu spolupráce v daném tématu (vazby RSK, RHSD, poradní sbor ředitele Úřadu práce apod.);
o zpracování podkladů pro TPZ Kraje Vysočina v minimální struktuře - principy fungování TPZ (včetně zásad partnerství), důvody pro založení TPZ, cíle TPZ, aktivity TPZ, organizační struktura TPZ, časový rámec TPZ, financování TPZ.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bera na vědomí
informace obsažené v materiálu RK-33-2015-25;
ukládá
Ing. Bc. Martinu Hyskému, členu rady kraje pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování a Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina projednat s regionálními partnery problematiku popsanou v materiálu RK-33-2015-25 a předložit Radě Kraje Vysočina podklady k rozhodnutí o založení Teritoriálního paktu zaměstnanosti Kraje Vysočina.
Odpovědnost ORR
Termín 30. 4. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz