Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2015-39

RK-28-2015-39.doc  RK-28-2015-39pr01.doc  RK-28-2015-39pr02.pdf  RK-28-2015-39pr03.pdf
Číslo materiálu39
Číslo jednacíRK-28-2015-39
NázevZáměr Horáckého divadla Jihlava, příspěvkové organizace - změna využití části prostor v 1. a 2. nadzemním podlaží budovy, zařazení nové akce do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M3 - Kultura
Zpracoval L. Novotná
Předkládá L. Seidl
Počet příloh
Popis problémuOdbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu předkládá radě kraje záměr spočívající ve změně využití části prostor 1. a 2. nadzemního podlaží (NP) budovy Horáckého divadla Jihlava, příspěvkové organizace, Komenského 1359/22. Níže navrhované změny souvisí s faktem, že od otevření nové budovy divadla uplynulo 20 let. Během této doby došlo jak ke změně požadavků na vybavení a využití těchto prostor ze strany návštěvníků, tak i ke změně nabízených služeb v přilehlém centru města, na které je nutné reagovat.
Cílem změn by mělo být zejména oživení a zatraktivnění prostor, které jsou určeny návštěvníkům divadla a veřejnosti, a současně k adaptaci existujících prostor pro účely zkoušek herců v provozně méně náročných prostorech, které budou využívány i pro plánované edukační aktivity pro veřejnost, zejména mládež.

První změna spočívá ve změně využití prostor v 1. NP pasáže divadla. Tyto prostory jsou v současnosti na základě smluvních vztahů předmětem nájmu. Stávající služby, poskytované nájemci (výkup zlata, finanční poradenství) nepřispívají k vytváření kulturního prostředí v budově divadla a svým obsahem spíše nectí zaměření a poslání této instituce. Seznam současných nájemců a vyčíslení nájmu tvoří materiál RK-28-2015-39, př. 1.
Ředitel Horáckého divadla Jihlava navrhuje po ukončení smluvních závazků sjednocení těchto prostor do jednoho funkčního celku a vytvoření podmínek umožňujících provoz návštěvnicky atraktivní divadelní kavárny. Primární úlohou kavárny bude nabídnout odpovídající zázemí návštěvníkům divadla před představením, během přestávek představení a současně vybudovat zázemí pro společenské události, relevantní k potřebám Horáckého divadla Jihlava (Malá scéna, Velká scéna, navrhovaná zkušebna v 2. NP). V současnosti je tato služba (kavárna) zajišťována v provizorních podmínkách ve vestibulu Velké scény, což je kompromisní, dočasné a z dlouhodobého pohledu neudržitelné řešení. Prostor nevyhovuje ani potřebám Malé scény, s jejímž využitím se počítá ve větším rozsahu.
Výše uvedeným řešením se daný prostor zatraktivní i z podnikatelského hlediska. Výhodou pro možného budoucího nájemce bude přímý přístup z ulice, možnost vytvoření venkovního posezení (kuřácká zóna v případě zpřísnění legislativy), apod. Tyto skutečnosti se v konečném důsledku odrazí i na stanovení výše nájmu oproti stávajícím podmínkám.
V rámci navrhované změny by měl vzniknout i nový prostor pro potřeby divadla, a to prostor pro předprodej vstupenek ve spojení s obchodním oddělením. Výhodou jejich společného umístění bude flexibilnější komunikace a lepší dostupnost pro předplatitele a návštěvníky divadla a tím zkvalitnění vztahů návštěvník - divadlo . Celkově by tak mohlo vzniknout veřejnosti skvěle přístupné místo, které bude mít potenciál generovat společenský život a poskytovat vhodné prostředí pro navazování sociálních kontaktů. Půdorys předmětných prostor 1. NP tvoří materiál RK-28-2015-39, př. 2.

Druhá změna navrhovaná ředitelem Horáckého divadla Jihlava představuje úpravu prostor bývalé restaurace v 2. NP na divadelní zkušebnu/edukační místnost sloužící interním potřebám divadla a divadelní veřejnosti (workshopy, semináře).
Uvedené prostory jsou v současnosti pro svůj účel nevyužívané i přes snahu divadla o jejich pronájem. Důvodem omezeného zájmu o tyto prostory ze strany podnikatelů je zejména dispoziční řešení těchto prostor - umístění restaurace v 2. NP, problematická situace s parkováním v okolí budovy, nízký podnikatelský potenciál. Změnou účelu využití těchto prostor získá divadlo zkušebnu, která bude využívaná na nácvik inscenací. Výrazně se tak odlehčí Velké scéně, zejména v případech, kdy využívání Velké scény není z prostorového hlediska nutné (zkoušky dialogů, jednotlivých scén atd.). Toto řešení povede taktéž k celkovým úsporám energií a k hospodárnějšímu využití budov. Uvolněné prostory bývalé přípravny jídla je plánováno využít jako sklad fundusu. Ve střednědobém horizontu se uvažuje rovněž o možnosti využití zkušebny pro workshopy a semináře zaměřené na práci s mládeží. Nespornou výhodou je přístup vchodem z pasáže a v případě organizování workshopů a seminářů s možností přímého vstupu pro veřejnost. Půdorys předmětných prostor 2. NP tvoří materiál RK-28-2015-39, př. 3.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu navrhuje radě kraje schválit záměr nového využití prostor v 1. a 2. NP budovy Horáckého divadla Jihlava, příspěvkové organizace a rozhodnout zařadit do rozpočtu kraje, kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M3 - Kultura novou akci Horácké divadlo Jihlava - divadelní kavárna, zkušebna .
StanoviskaStanovisko odboru majetkového: Odbor majetkový v případě schválení záměru zajistí ve spolupráci s OKPPCR a vedením Horáckého divadla Jihlava zpracování stavebního záměru, kterým bude ověřeno technické řešení a odhadnuty nutné výdaje na realizaci akce.

Stanovisko ekonomického odboru: Odbor ekonomický bere materiál na vědomí.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
záměr nového využití prostor v 1. a 2. NP budovy Horáckého divadla Jihlava, příspěvkové organizace;
rozhoduje
zařadit do rozpočtu kraje, kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M3 Kultura novou akci Horácké divadlo Jihlava - divadelní kavárna, zkušebna ;
ukládá
odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu a odboru majetkovému zajistit zpracování stavebního záměru této akce obsahujícího technické řešení a vyčíslení předpokládaných výdajů na její realizaci a předložit zpracovaný stavební záměr radě kraje k projednání.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, odbor majetkový, ředitel Horáckého divadla Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 31. 1. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz