Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-28-2015-06

RK-28-2015-06.doc  RK-28-2015-06pr01.doc  RK-28-2015-06pr02.doc
Číslo materiálu06
Číslo jednacíRK-28-2015-06
NázevZvláštní způsob určení platového tarifu zaměstnancům Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Dočkalová, J. Štanclová,
Předkládá S. Měrtlová, I. Hanáková Kosourová
Počet příloh
Popis problémuMateriál řeší udělení souhlasu zřizovatele se zvláštním způsobem určení platového tarifu některým zaměstnancům Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace.
Odbor zdravotnictví obdržel žádost Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace o udělení souhlasu se zvláštním způsobem určení platového tarifu vybraným skupinám zaměstnanců zařazených v první až páté platové třídě. Možnost zvláštního způsobu určení platového tarifu vyjmenovaným skupinám zaměstnanců při dodržení stanovených podmínek je dána § 6 odst. 2 nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů (dále jen nařízení vlády ). Toto ustanovení umožňuje zaměstnavatelům, kteří jsou poskytovateli zdravotních služeb, s předchozím souhlasem zřizovatele sjednat v kolektivní smlouvě nebo stanovit vnitřním předpisem způsob určení platového tarifu zaměstnancům v rámci rozpětí platových tarifů stanovených pro nejnižší až nejvyšší platový stupeň v příslušné platové třídě. Výše takto určeného platového tarifu musí být určena nejméně ve výši odpovídající platovému tarifu, který by zaměstnanci příslušel při zařazení do platového stupně dle § 4 nařízení vlády, tj. dle započitatelné praxe. Pokud zaměstnanec dosáhne délky praxe, na základě které má být zařazen do platového stupně, v němž mu přísluší vyšší platový tarif, než jaký je určen zvláštním způsobem, je organizace povinna jej zařadit dle takto započtené praxe.
S přijetím novely nařízení vlády s účinností od 1. 11. 2014 (kdy byla výše uvedená podmínka stanovena pro zaměstnance poskytovatelů zdravotních služeb zařazené do šesté a vyšší platové třídy) a následně další novely, účinné od 1. 1. 2015 (kdy byla podmínka rozšířena na všechny zaměstnance poskytovatelů zdravotních služeb), je tedy zvláštní způsob určení platového tarifu pro zaměstnance poskytovatelů zdravotních služeb vždy zvýhodňující
a vyžadující zvýšené výdaje finančních prostředků. Novela zároveň stanovila povinnost zaměstnavatele, který je poskytovatelem zdravotních služeb, sjednat způsob zvláštního určení platových tarifů v kolektivní smlouvě nebo stanovit vnitřním předpisem a vyžádat si k tomuto kroku souhlas zřizovatele.
Žádost o udělení souhlasu a výčet pracovních funkcí zaměstnanců, u kterých je navrhováno postupovat při určení platového tarifu zvláštním způsobem, je obsahem materiálu
RK-28-2015-06, př. 1.
Žádost ze strany odboru zdravotnictví a oddělení řízení lidských zdrojů o upřesnění k podané žádosti a zaslané doplňující informace Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace, které řeší zdůvodnění a organizační a finanční dopady využití zvláštního způsobu určení platového tarifu u zaměstnavatele, je obsahem materiálu RK-28-2015-06, př. 2.
Návrh řešení Odbor zdravotnictví a oddělení řízení lidských zdrojů navrhují radě kraje souhlasit s uplatněním zvláštního způsobu určení platového tarifu zaměstnanců Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace, podle materiálu RK-28-2015-06, př. 1. Pravidla pro zvláštní způsob určení platového tarifu budou stanovena vnitřním předpisem organizace.
V případě Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace, jde o pokračování v dosavadním trendu, spočívajícím ve zvláštním způsobu určení platového tarifu zaměstnanců zařazených v nižších platových třídách, u nichž doba praxe zásadním způsobem neovlivní kvalitu výkonu práce. Těmto zaměstnancům byl dosud stanoven platový tarif na úrovni uvedené v materiálu RK-28-2015-06, př. 1, a to bez ohledu na délku započitatelné praxe a bez nároku na další platový postup. Tato úroveň platových tarifů zůstane i nadále zachována jako minimální s tím, že dojde k přepočtu praxe u všech uvedených skupin zaměstnanců a uplatnění pravidla, že platový tarif neklesne pod úroveň, jaké by dosahoval při zohlednění délky praxe. Využití zvláštního způsobu určení platového tarifu v tomto případě navíc řeší splnění povinnosti doplatku do nejnižší úrovně zaručené mzdy, které platové tarify v nižších platových třídách a stupních většinou nedosahují.
Využití zvláštního způsobu určení platového tarifu u zaměstnavatele Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace nebude mít dopad na stávající výši příspěvku zřizovatele na provoz, v tomto směru nepřináší zvýšené požadavky příspěvkové organizace vůči zřizovateli.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s uplatněním zvláštního způsobu určení platového tarifu zaměstnanců Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-28-2015-06, př. 1, a to v souladu s § 6 odst. 2 nařízení vlády č. 564/2006 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě, ve znění pozdějších předpisů;
ukládá
vedení Nemocnice Třebíč, příspěvkové organizace, předložit odboru zdravotnictví vnitřní předpis, upravující zvláštní způsob určení platového tarifu.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, oddělení řízení lidských zdrojů, ředitelka Nemocnice Třebíč, příspěvková organizace
Termín-- říjen 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz