Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2015-46

RK-24-2015-46.doc  RK-24-2015-46pr01.pdf
Číslo materiálu46
Číslo jednacíRK-24-2015-46
NázevTeritoriální pakt zaměstnanosti v Kraji Vysočina
Zpracoval S. Lemperová
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuTeritoriální pakt zaměstnanosti (dále jen TPZ) je strategickou platformou pro partnerskou spolupráci organizací a institucí ve prospěch zaměstnanosti a konkurenceschopnosti kraje.

Teritoriální pakty zaměstnanosti jsou nástrojem, který se v Evropě úspěšně využívá již od roku 1997. V ČR mají TPZ doplnit a rozšířit dosavadní služby zajišťované úřady práce v rámci aktivní politiky zaměstnanosti zejména o systémové aktivity v oblasti prevence nezaměstnanosti a posilování konkurenceschopnosti s vazbou na přípravu kompetentních zaměstnanců pro ekonomický rozvoj krajů. TPZ mohou být zároveň využívány jako odborné platformy pro oblast zaměstnanosti a vzdělávání v dalších regionálních aktivitách např. Regionální stálá konference, integrované nástroje, krajské a místní akční plány vzdělávání, regionální inovační strategie, dále mohou být využity k realizaci tzv. sektorových dohod.
V České republice byl jako první založen Moravskoslezský pakt zaměstnanosti, postupně jsou zakládány pakty i v dalších regionech. Zároveň se uvažuje o založení Asociace Teritoriálních paktů zaměstnanosti (dále jen ATPZ ), která by zastřešovala všechny pakty na úrovni jednotlivých regionů. Prozatím podporuje založení ATPZ Olomoucký kraj, Zlínský kraj, Ústecký kraj, Karlovarský kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj a Moravskoslezský kraj. Ministerstvo práce a sociálních věcí zároveň zvažuje zařazení TPZ do novely zákona o zaměstnanosti s tím, že by mohl nahradit současné Poradní sbory ředitelů krajských poboček úřadů práce.
V současné době existuje Systémový a metodický rámec pro zakládání a rozvoj paktů, který byl zpracován zástupci Moravskoslezského paktu zaměstnanosti (s využitím metodických doporučení OECD, EK a dosavadních zkušeností v ČR), viz materiál RK-24-2015-46, př. 1. Dle této metodiky je doporučeno, aby obligatorními členy paktu byli zástupci kraje, Úřadu práce, zástupci zaměstnavatelů - prostřednictvím např. Krajské hospodářské komory, dále představitelé odborů na regionální úrovni, případně instituce, která bude zajišťovat výkonné funkce. V současné době se uvažuje o financování vzniku a rozvoje TPZ v období 2015 -2023 z Operačního programu Zaměstnanost. Následně by TPZ byly financovány prostřednictvím svých členů a uživatelů.
Návrh řešení S ohledem na to, že by TPZ měly být zakotveny v novele zákona o zaměstnanosti, Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina (dále jen ORR ) navrhuje Radě Kraje Vysočina uložit radnímu pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování Ing. Bc. Martinu Hyskému a ORR projednat s regionálními partnery tuto problematiku a předložit Radě Kraje Vysočina podklady k rozhodnutí o založení paktu zaměstnanosti nejdéle do 30. 11. 2015.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bera na vědomí
informace obsažené v materiálu RK-24-2015-46;
ukládá
Ing. Bc. Martinu Hyskému, členu rady kraje pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování a Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina projednat s regionálními partnery problematiku popsanou v materiálu RK-24-2015-46 a předložit Radě Kraje Vysočina podklady k rozhodnutí o založení paktu zaměstnanosti nejdéle do
30. 11. 2015.
Odpovědnost ORR
Termín 30. 11. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz