Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-24-2015-38

RK-24-2015-38.doc  RK-24-2015-38pr01.doc
Číslo materiálu38
Číslo jednacíRK-24-2015-38
NázevPracoviště pro praktickou výuku Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně, Havlíčkův Brod, Jihlavská 628 - návrh na zařazení nové akce do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1
Zpracoval K. Ubr, P. Kolář, J. Hadravová
Předkládá K. Ubr, P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuMateriál předkládá k projednání záměr Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně, Havlíčkův Brod, Jihlavská 628 (dále také SPŠ HB ) rozšířit oborovou nabídku o stavební učební obory.
V sektoru stavebnictví je stavebními firmami identifikován nedostatek kvalifikovaných dělníků (v celém kraji je v ročníku ve všech stavebních učebních oborech 121 žáků, polovina oproti 2008/09). Nedostatečné jsou rovněž praktické dovednosti absolventů maturitních oborů.
SPŠ HB, která v současnosti nabízí maturitní stavební studium, zpracovala záměr rozšířit svou oborovou nabídku o stavební učební obory Zedník, Tesař, Instalatér, Montér suchých staveb, Malíř a lakýrník (materiál RK-24-2015-38, př. 1). Záměr podporují místní stavební firmy (škola předložila vyjádření firem Chládek a Tintěra, Atos, Stavokomp, Termgas). SPŠ HB připravuje žádost o zařazení učebních oborů do školského rejstříku, jejíž součástí je mimo jiné popis zajištění prostorových podmínek. Žádost bude standardně předložena radě kraje k projednání v souhrnném materiálu společně s žádostmi dalších škol v říjnu 2015.
Ve škole dlouhodobě chybí větší dílna pro praktickou výuku, a to jak pro výuku stavebních maturitních oborů, tak pro zamýšlené učební obory. Tato dílna by umožnila významně zlepšit praktické dovednosti absolventů školy a rozšířila uplatnitelnost žáků a žákyň stávajících studijních oborů na odborných praxích u zaměstnavatelů. Pro zajištění části praktické výuky studijních a budoucích učebních stavebních oborů požádala SPŠ HB rozšířit prostorové zázemí přístavbou dílny.
Pro výuku nových učebních oborů plánuje škola také využít uvolněné vnitřní prostory školy a částečně spolupracovat s VOŠ, OA a SOU technickým Chotěboř (využití jedné dílny v pracovišti Kyjovská v Havlíčkově Brodu).
Návrh řešení Z výše uvedených důvodů je navrženo rozšířit prostory SPŠ HB o dílnu pro praktickou výuku. Tato dílna bude koncipována tak, aby zajistila prostorové podmínky pro výuku maturitních oborů a v případě zařazení nových učebních oborů rovněž splňovala podmínky pro výuku těchto oborů (zejména zednické profese). Součástí akce bude nezbytné zázemí dílny v rozsahu sociálního zařízení a šaten a odpočinkové místnosti včetně komunikačního propojení s budovou školy. K tomu je navrženo zařadit do návrhu rozpočtu pro rok 2016 finanční krytí akce SPŠ stavební Havlíčkův Brod - přístavba a stavební úpravy pro praktickou výuku . V rámci této akce budou rovněž upraveny další učebny uvnitř školy a vytvořeno zázemí pro převlékání žáků a žákyň.
Odhadované náklady činí do 20 mil. Kč. V případě rozšíření oborové nabídky o učební obory zvažuje finanční podporu ve výši 5 mil. Kč i město Havlíčkův Brod. Stavba by byla realizována až v případě rozhodnutí o zařazení nových učebních oborů do školského rejstříku.
Pro zajištění investorské přípravy je navrhováno rozhodnout zařadit do rozpočtu kraje pro rok 2015 novou akci SPŠ stavební Havlíčkův Brod - přístavba a stavební úpravy pro praktickou výuku . Na základě toho může OM zahájit projektovou přípravu stavby. Finanční krytí výdajů na pořízení projektové dokumentace je možné zajistit formou změny rozpisu rozpočtu - Přílohy M1 - Školství v rámci kapitoly Nemovitý majetek.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
záměr Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně, Havlíčkův Brod, Jihlavská 628 dle materiálu RK-24-2015-38, př. 1;
rozhoduje
zařadit do rozpočtu kraje pro rok 2015, do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 - Školství novou akci SPŠ stavební Havlíčkův Brod - přístavba a stavební úpravy pro praktickou výuku .
Odpovědnost ředitel Střední průmyslové školy stavební akademika Stanislava Bechyně, Havlíčkův Brod, Jihlavská 628, OM, OŠMS, OE
Termín 31. 8. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz