Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2015-66

RK-23-2015-66.doc  RK-23-2015-66pr01.doc  RK-23-2015-66pr01upr1.doc
Číslo materiálu66
Číslo jednacíRK-23-2015-66
NázevNařízení Kraje Vysočina o zřízení přírodní památky Rybníky u Rudolce a jejího ochranného pásma
Zpracoval D. Morávková
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuJedná se o zřízení nového zvláště chráněného území s názvem Rybníky u Rudolce v kategorii přírodní památka ve smyslu § 36 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen ZOPK ) a v souladu s navrženou kategorií ochrany evropsky významné lokality CZ0614052 Rybníky u Rudolce (viz příloha č. 689 k nařízení vlády č. 318/2013 Sb., kterým se stanoví národní seznam evropsky významných lokalit, ve znění nařízení vlády č. 301/2007 Sb.).
Z ustanovení § 45c odst. 5 ZOPK vyplývá pro kraje povinnost vyhlášení evropsky významné lokality za zvláště chráněné území nejpozději do 6 let od přijetí lokality do evropského seznamu. Lokalita byla zařazena do evropského seznamu Rozhodnutím Komise ze dne 13. listopadu 2007, kterým se přijímá první aktualizovaný seznam lokalit významných pro Společenství v kontinentální biogeografické oblasti podle směrnice Rady 92/43/EHS (2008/25/ES); zařazení bylo publikováno formou sdělení Ministerstva životního prostředí č. 81/2008 Sb., o evropsky významných lokalitách, které byly zařazeny do evropského seznamu, účinnost od 5. března 2008. Žádost o finanční prostředky z Operačního programu Životní prostředí byla podána v roce 2011 v rámci projektu Implementace soustavy NATURA 2000 v Kraji Vysočina - Lokality s kuňkou ohnivou.
Návrh řešení Z důvodů uvedených v kapitole Popis problému navrhuje odbor životního prostředí a zemědělství vydat nařízení o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní památka, jež ponese název Rybníky u Rudolce, podle materiálu RK-23-2015-66, př. 1.
Prostorové vymezení navrhovaného zvláště chráněného území Rybníky u Rudolce je znázorněno v téže příloze.
Navrhovaná přírodní památka Rybníky u Rudolce se rozkládá na území Kraje Vysočina, v okrese Žďár nad Sázavou, v katastrálním území Rudolec. Její celková výměra je přibližně 12,40 ha.
Předmětem ochrany navrhovaného zvláště chráněného území jsou rybníky s výskytem vzácné vegetace letněných rybníků a navazující mokřadní a rašelinné biotopy s výskytem význačných druhů rostlin, především puchýřky útlé (Coleanthus subtilis), a živočichů, především obojživelníků. Vzhledem k tomu, že je navrhovaná přírodní památka součástí evropsky významné lokality CZ0614052 Rybníky u Rudolce, jsou předmětem ochrany rovněž druhy, pro které byla tato evropsky významná lokalita vyhlášena1 a které se nacházejí na území přírodní památky; jedná se o puchýřku útlou (Coleanthus subtilis) a kuňku ohnivou (Bombina bombina).
Dlouhodobým cílem ochrany je omezení či pozastavení vývojových procesů v ekosystémech, které vedle přírody významně formoval svou činností i člověk tak, aby bylo zachováno vývojové stadium ekosystému potřebné pro udržení dobrého stavu předmětu ochrany zvláště chráněného území.
Pro zabezpečení ochrany přírodní památky Rybníky u Rudolce před rušivými vlivy z okolí je v souladu s ustanovením § 37 odst. 1 ZOPK navrženo vyhlášení ochranného pásma - viz příloha č.1. Ochranné pásmo je tvořeno pozemky druhu trvalý travní porost a orná půda.
Odbor životního prostředí a zemědělství na základě odborných podkladů (biologické průzkumy, plán péče) vymezil hranice navrhované přírodní památky Rybníky u Rudolce a následně nechal geodeticky zpracovat tzv. záznam podrobného měření změn (ZPMZ) včetně vytyčení (stabilizace) lomových bodů v terénu. ZPMZ umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní památky na geodeticky vymezených částech parcel do operátů na příslušném katastrálním úřadě. Podklady nutné k vyhlášení přírodní památky Rybníky u Rudolce (včetně geodetických prací) byly pořízeny z finančních prostředků Operačního programu Životní prostředí (plná úhrada nákladů) v rámci projektu Implementace soustavy NATURA 2000 v Kraji Vysočina - Lokality s kuňkou ohnivou.
Návrh na vyhlášení přírodní památky Rybníky u Rudolce byl v souladu s ustanovením § 40 ZOPK řádně projednán s vlastníky dotčených pozemků, s obcemi a krajem, jejichž území se návrh na zřízení zvláště chráněného území týká. Současně byl návrh dle § 41 ZOPK projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru nevznesly žádné připomínky. Ze strany vlastníků pozemků dotčených navrhovanou ochranou a ochranným pásmem byla uplatněna1 připomínka k plánu péče a 1 námitka k návrhu, ta byla v rámci správního řízení řádně vypořádána.
Území přírodní památky Rybníky u Rudolce není možné ponechat zcela bez lidských zásahů samovolnému vývoji. Hrozila by zde postupná degradace biotopů, které jsou jedním z předmětů ochrany a zároveň představují základní existenční podmínky pro zvláště chráněné živočišné a rostlinné druhy. Potřebná péče je v rámci hospodářské činnosti zajišťována Krajem Vysočina a vlastníky dotčených pozemků. Na základě skutečnosti, že se jedná o evropsky významnou lokalitu, předpokládáme, že bude možné čerpat finanční prostředky na péči i z jiných zdrojů (Operační program Životní prostředí, dotace Ministerstva životního prostředí apod.).
StanoviskaOddPKŽÚ nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení Kraje Vysočina č. 4/2015, o zřízení přírodní památky Rybníky u Rudolce a jejího ochranného pásma, dle materiálu RK-23-2015-66, př. 1.
Odpovědnost OŽPZ
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz