Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-23-2015-13

RK-23-2015-13.doc  RK-23-2015-13pr01.xls
Číslo materiálu13
Číslo jednacíRK-23-2015-13
NázevNávrh na zařazení nových akcí Výstavba trafostanic do rozpočtu kraje, kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 a přílohy M4
Zpracoval P. Fiala, I. Fryšová, E. Jozífek
Předkládá P. Kolář, I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o návrh na zařazení nových akcí Výstavba trafostanic do rozpočtu kraje umožňující následné napojení na NN.

Na základě požadavku distributora E.ON Distribuce a.s. je třeba u některých odběrných míst (OM) Kraje Vysočina, odebírajících elektřinu z hladiny VN, uvést do souladu se zákonem 406/2000 Sb. podmínky jejich zařazení do správné kategorie odběru. Seznam dotčených OM je uveden v příloze RK-23-2015-13, př.1. Tato OM odebírají elektřinu z hladiny vysokého napětí a kraj není vlastníkem ani správcem trafostanice (TS), případně samotného transformátoru (TR), přes kterou je dodávka elektřiny realizována.
Jedná se o odběrná místa, kde byla v minulosti buď vybudována společná transformační stanice a z ní realizován odběr jak pro distribuční síť, tak i pro konečného zákazníka zařazeného do kategorie velkoodběr, nebo se jedná o výsledek akce regionálních distributorů, při které bylo nabídnuto bezúplatné převzetí transformační stanice s tím, že bude dodávka přesto, že se tím předávací místo přesouvá z úrovně vysokého napětí (= velkoodběr) na nízké napětí (= maloodběr), zachována v kategorii velkoodběr. Kategorie odběrného místa (A, B - velkoodběr / C - maloodběr / D-domácnost) je vymezena v příloze č. 4a k vyhlášce č. 541/2005 Sb. Z ní vyplývá, že odběrné místo je do příslušné kategorie zařazeno dle napěťové hladiny předávacího místa.

Aktuálně platná energetická legislativa stanovuje a současně distributorovi ukládá povinnost přeřadit tato odběrná místa do správné hladiny, tedy do hladiny nízkého napětí. E.ON Distribuce a.s stanovil termín tohoto srovnání do správných hladin do 30. 9. 2016. Toto přeřazení s sebou nese řadu důsledků, kterými jsou nejen zvýšení vlastní ceny elektřiny a regulovaných složek ceny elektřiny, ale taktéž vznik eventuálních vícenákladů, které úzce souvisejí s vlastním procesem přeřazení, typicky se jedná např. o revize zařízení, apod.
Možnosti řešení u jednotlivých odběrných míst jsou následující:
- pokud má zákazník pronajatý celý výkon transformátoru bez připojení dalších
zákazníků, je možný odprodej za smluvní cenu do majetku kraje.
- při připojení dalších zákazníků je možný odprodej za smluvní cenu. Další připojení zákazníci musí souhlasit se změnou poskytovatele distribuce. Poskytovatel distribuce v těchto případech nemusí vlastnit licenci na distribuci elektřiny - vyjádření ERÚ.
- doplnění druhého transformátoru do transformační stanice a rozdělení sekundární strany TS na distribuční soustavu NN a soustavu NN zákazníka kategorie B
- rozšíření zařízení VN, které bude v jeho vlastnictví a doplnění vlastního TR a vlastního rozvaděče NN
- v případě, že žádný z výše uvedených způsobů není možný pak:
a) odběratel si musí postavit vlastní transformační stanici
b) odběratel se musí nechat přeřadit do kategorie C, tj. do kategorie zákazníků napájených z hladiny nízkého napětí
Návrh řešení Vzhledem k navýšení cen energií v řádech statisíců u jednotlivých odběrných míst v případě přesunu do NN doporučují Odbor majetkový Krajského úřadu Kraje Vysočina a Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina Radě Kraje Vysočina rozhodnout zařadit nové akce výstavbu 5-ti trafostanic u příspěvkových organizací Domov pro seniory Třebíč, manž. Curieových; Domov pro seniory Třebíč, Koutkova-Kubešova; Domov pro seniory Náměšť nad Oslavou; OA a HŠ Třebíč a Střední odborná škola Nové Město na Moravě , do rozpočtu Kraje Vysočina pro rok 2015, kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M1 a přílohy M4. Finanční prostředky odhadované na vybudování nových trafostanic a návratnost v letech jsou uvedeny v materiálu RK-23-2015-13, př.1. Případné výdaje v roce 2015 budou kryty změnou rozpisu rozpočtu v rámci kapitoly Nemovitý majetek, příloh M1 a M4. S finančními prostředky na realizaci akcí v roce 2016 bude třeba počítat při sestavování rozpočtu kraje na rok 2016, v kapitole Nemovitý majetek, v přílohách M1 a M4.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky. Potřebné finanční prostředky na realizaci akcí bude třeba zapracovat do návrhu rozpočtu Kraje Vysočina na rok 2016, do kapitoly Nemovitý majetek.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
zařadit nové akce do rozpočtu Kraje Vysočina pro rok 2015, kapitoly Nemovitý majetek:
* přílohy M4 - Sociální věci:
- Domov pro seniory Třebíč, manž. Curieových - výstavba trafostanice;
- Domov pro seniory Třebíč, Koutkova-Kubešova - výstavba trafostanice;
- Domov pro seniory Náměšť nad Oslavou - výstavba trafostanice;
* přílohy M1 - Školství:
- OA a HŠ Třebíč - výstavba trafostanice;
- Střední odborná škola Nové Město na Moravě - výstavba trafostanice.
Odpovědnost odbor majetkový, odbor ekonomický
Termín 30. 9. 2016
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz