Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-17-2015-43

RK-17-2015-43.doc  RK-17-2015-43pr01.doc
Číslo materiálu43
Číslo jednacíRK-17-2015-43
NázevZákladní vzdělávání žáků se zdravotním postižením v základních školách zřizovaných Krajem Vysočina - povolení pokračování
Zpracoval V. Trávníková, L. Stejskal
Předkládá K. Ubr
Počet příloh
Popis problémuTento materiál se týká žádosti ředitele Základní školy speciální a Praktické školy Černovice o udělení souhlasu s povolením pokračování v základním vzdělávání žáků se zdravotním postižením do dvacátého šestého roku věku.
Těžce zdravotně postižení žáci byli podle dřívějších školských právních předpisů osvobozeni od povinné školní docházky nebo měli několik odkladů povinné školní docházky a k základnímu vzdělávání byli přijati až v pozdějším věku v souvislosti se změnou právních předpisů. Přesto, že tito žáci ve školním roce 2014/2015 dosáhli dvacátého roku věku, neabsolvovali dosud všech 10 ročníků základního vzdělávání a nezískali tedy základy vzdělání v souladu s § 48 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, ve znění pozdějších předpisů (dále jen školský zákon ).
Ředitel Základní školy speciální a Praktické školy Černovice požádal o souhlas povolit pokračování v základním vzdělávání těžce zdravotně postiženým žákům, tj. žákům se středně těžkým a těžkým mentálním postižením, žákům se souběžným postižením více vadami a žákům s autismem, do dvacátého šestého roku věku. Jedná se o žáky, kteří jsou vzděláváni podle rámcového vzdělávacího programu pro obor vzdělání základní škola speciální. Vzdělávání podle tohoto vzdělávacího programu trvá deset ročníků, ukončením uvedeného vzdělávacího programu získá žák základy vzdělání.
Návrh řešení OŠMS navrhuje radě kraje udělit souhlas s povolením pokračování v základním vzdělávání žáků, jejichž seznam je uveden v materiálu RK-17-2015-43, př. 1, do dvacátého šestého roku věku. Jedná se o žáky s těžkým zdravotním postižením vzdělávající se podle § 16 odst. 8 věty druhé a § 48 školského zákona.
Podle § 55 odst. 2 školského zákona může ředitel školy žákovi se zdravotním postižením ve výjimečných případech povolit pokračování v základním vzdělávání do konce školního roku, v němž žák dosáhne dvacátého roku věku, v případě žáků vzdělávajících se podle § 16 odst. 8 věty druhé a § 48 pak se souhlasem zřizovatele do dvacátého šestého roku věku.
Podle § 59 odst. 1 písm. i) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, vykonává funkci zřizovatele rada kraje.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s povolením pokračování v základním vzdělávání žáků, jejichž seznam je uveden v materiálu RK-17-2015-43, př. 1, do dvacátého šestého roku věku.
Odpovědnost odbor školství, mládeže a sportu
Termín 31. 8. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz