Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-16-2015-76

RK-16-2015-76.doc  RK-16-2015-76pr01.doc  RK-16-2015-76pr02.doc
Číslo materiálu76
Číslo jednacíRK-16-2015-76
NázevNařízení Kraje Vysočina o zřízení přírodní rezervace Kladinský potok
Zpracoval D. Vacková
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuJedná se o nové vyhlášení (převyhlášení) stávajícího zvláště chráněného území Kladinský potok ve smyslu § 33 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o ochraně přírody ).
Území bylo poprvé vyhlášeno v r. 1993 nařízením Okresního úřadu Pelhřimov. Ponese i nadále název Kladinský potok a bude zřízeno v kategorii přírodní rezervace ve smyslu ustanovení § 33 zákona o ochraně přírody. Původní vyhlašovací výnos bude zrušen. Jedná se o nové vyhlášení již existující přírodní rezervace z důvodů nedostatků stávajícího zřizovacího předpisu, zejména se jedná o přesné vymezení zvláště chráněného území (dále jen ZCHÚ) geodetickým stanovením lomových bodů hranice ZCHÚ. Vyhlášené ochranné pásmo k zabezpečení přírodní rezervace před rušivými vlivy z okolí se nenavrhuje a zůstane jím podle § 37 odst. 1 zákona o ochraně přírody území do vzdálenosti 50 m od hranic zvláště chráněného území (zůstává v původních hranicích).
Návrh na nové vymezení pro ochranu přírody cenné plochy přírodní rezervace Kladinský potok byl vymezen a geodeticky zpracován do tabulky, ve které jsou určeny lomové body hranice ZCHÚ, což umožňuje stanovit hranice uzavřeným geometrickým obrazcem s přímými stranami, jehož vrcholy jsou určeny souřadnicemi systému jednotné trigonometrické sítě katastrální. Takové vymezení nepodléhá změnám v evidenci katastru nemovitostí (např. scelováním nebo dělením parcel) a umožňuje záznam přírodní rezervace na geodeticky vymezených částech parcel do operátů na katastrálním úřadě.
Návrh řešení Z důvodů uvedených v kapitole Popis problému navrhuje odbor životního prostředí a zemědělství vydat nařízení o zřízení zvláště chráněného území v kategorii přírodní rezervace, jež ponese název Kladinský potok podle materiálu RK-16-2015-76, př. 1.
Navrhovaná přírodní rezervace Kladinský potok se nachází v Kraji Vysočina, v okrese Pelhřimov, v katastrálních územích Jelcovy Lhotky, Častonín, Zachotín a ochranné pásmo dále také v katastrálních územích Strměchy a Sedliště u Častonína, v těsné blízkosti silnice Jihlava - Pelhřimov. Nově navržená přírodní rezervace zůstává v původních hranicích. Předpokládaná celková výměra navrhované přírodní rezervace je 7,03 ha. Předmětem ochrany navrhované přírodní rezervace je přirozeně meandrující vodní tok s cennými přirozenými porosty a druhově pestré vlhké a rašelinné louky s výskytem zvláště chráněných druhů rostlin a živočichů (všivec bahenní, prstnatec májový, vachta trojlistá, rak říční, obojživelníci a další). Společenstva přírodní rezervace není v současné době možné ponechat zcela bez lidských zásahů samovolnému vývoji a ani v dlouhodobějším výhledu nelze předpokládat, že by se v přírodní rezervaci přestalo hospodařit. Hospodaření na území přírodní rezervace v současné době zajišťuje Kraj Vysočina. Potřebná péče bude i nadále financována z rozpočtu Kraje Vysočina. Tato skutečnost nepovede k navyšování výdajů z rozpočtu Kraje Vysočina a bude řešena z obvyklé výše rozpočtu na paragrafu 3742 - chráněné části přírody. V předstihu byl rozeslán a projednán návrh plánu péče o přírodní rezervaci.
Návrh na nové vyhlášení přírodní rezervace byl dle § 40 zákona o ochraně přírody projednán s vlastníky a nájemci dotčených pozemků (bez rozporů). Dále byl návrh dle § 41 zákona o ochraně přírody projednán s dotčenými orgány státní správy, které k výše uvedenému záměru nevznesly připomínky.
Jelikož se jedná o stávající zvláště chráněné území, nebude mít tato změna žádný dopad do rozpočtu kraje.
StanoviskaOddělení právní a krajského živnostenského úřadu nemá k návrhu usnesení připomínky.
Návrh usneseníRada kraje
vydává
Nařízení Kraje Vysočina č. 2/2015, o zřízení přírodní rezervace Kladinský potok, dle materiálu RK-16-2015-76, př. 1.
Odpovědnost OŽPZ
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz