Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-14-2015-47

RK-14-2015-47.doc  RK-14-2015-47pr01.doc
Číslo materiálu47
Číslo jednacíRK-14-2015-47
NázevProjektová žádost Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Komínová
Předkládá L. Seidl
Počet příloh
Popis problémuRadě Kraje Vysočina je předkládána k odsouhlasení realizace projektového záměru Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace.
Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Kraje Vysočina obdržel od Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace projektovou fiši, viz RK-14-2015-47, př. 1, na projektový záměr s názvem Vrcholně středověká keramika jako součást movitého kulturního dědictví do Programu aplikovaného výzkumu a vývoje národní a kulturní identity (zkráceně NAKI ) vyhlášeným Ministerstvem kultury České republiky. Nositelem projektu je Masarykova univerzita a cílem je zpřístupnění výsledků dosavadního výzkumu vrcholně středověké keramiky 13. a 15. století formou otevřených webových stránek, databáze a distribučních map středověké keramiky nejen k badatelským, ale i vzdělávacím účelům. Výsledky budou dále prezentovány formou publikací a výstavy zaměřené na užití a význam keramiky ve středověké společnosti. Předpokládané náklady u Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace činí 1 400 tis. Kč, přičemž budou plně hrazeny z dotačního programu.
Projektová fiše byla podána prostřednictvím Portálu PO sice ještě před termínem podání projektové žádosti, ale nejbližší zasedání rady kraje se koná až po dni ukončení přijímání žádostí. Vzhledem k tomu, že z časových důvodů (jedná se o rozsáhlý společný projekt několika institucí) nebylo možné dodržet postup dle Pravidel Rady kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 19. 7. 2011 č. 10/11 dle Čl. 4, je Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace srozuměno s tzv. podmíněným podáním projektové žádosti.
Návrh řešení Odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu navrhuje Radě Kraje Vysočina v souladu s Pravidly Rady kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 19. 7. 2011 č. 10/11 schválit výjimku pro Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvkovou organizaci a vyslovit souhlas s projektem Vrcholně středověká keramika jako součást movitého kulturního dědictví , jehož základní údaje jsou uvedeny v materiálu RK-14-2015-47, př. 1.
Z posouzení projektové fiše vyplývá, že projektový záměr odpovídá hlavnímu účelu příspěvkové organizace a jedná se o mimořádnou možnost získání dalších finančních zdrojů. Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace je zkušeným realizátorem projektů a i vzhledem k postupnému uvolňování finančních prostředků Ministerstvem kultury České republiky se nepředpokládá vznik okolností, které by mohly mít negativní dopad na zřizovatele.
Veřejné prostředky investované do aplikovaného výzkumu a vývoje v oblasti národní a kulturní identity přinesou zejména společenský přínos z jejich realizace v podobě kvantifikovaných výstupů specifikovaných v popisu projektového záměru.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí se záměrem realizace projektu.
Odbor ekonomický bere materiál na vědomí.
Odbor regionálního rozvoje nemá připomínky k navrženému usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
souhlasí
s realizací projektového záměru Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace Vrcholně středověká keramika jako součást movitého kulturního dědictví dle materiálu
RK-14-2015-47, př. 1.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu; ředitel Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 30. 4. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz