Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-12-2015-09

RK-12-2015-09.doc  RK-12-2015-09pr01.doc  RK-12-2015-09pr02.doc
Číslo materiálu09
Číslo jednacíRK-12-2015-09
NázevZměna Pravidel Rady Kraje Vysočina pro úhradu nákladů na provádění péče o pozemky z důvodů ochrany přírody ve zvláště chráněných územích
Zpracoval J. Joneš
Předkládá E. Horná
Počet příloh
Popis problémuMateriál se zabývá návrhem změny Pravidel Rady Kraje Vysočina pro úhradu nákladů na provádění péče o pozemky z důvodů ochrany přírody ve zvláště chráněných územích.
Kraj v přenesené působnosti zajišťuje péči o zvláště chráněná území ochrany přírody v kategoriích přírodní rezervace a přírodní památka a v jejich ochranných pásmech (mimo území chráněných krajinných oblastí) podle § 77a odst. 2 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, ve znění pozdějších předpisů (dále jen zákon o ochraně přírody ) a § 77a odst. 4 písm. e) zákona o ochraně přírody, kraj v přenesené působnosti také zajišťuje péči o evropsky významné lokality (opět mimo chráněné krajinné oblasti) podle § 77a odst. 4 písm. l) zákona o ochraně přírody.
Podle § 69 odst. 1 zákona o ochraně přírody lze za provedení prací péče o pozemky z důvodů ochrany přírody (zde tedy z důvodů péče o pozemky v přírodních rezervacích a památkách, jejich ochranných pásmech a v evropsky významných lokalitách) poskytnout finanční příspěvek vlastníkům nebo nájemcům dotčených pozemků (na základě písemné dohody ve smyslu § 68 odst. 2 zákona o ochraně přírody). Podmínky poskytnutí příspěvku a náležitosti dohody pak částečně upravuje § 19 vyhlášky MŽP č. 395/1992 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o ochraně přírody. Za tím účelem Rada Kraje Vysočina na svém zasedání dne 6. 5. 2014 usnesením 0860/16/2014/RK schválila pravidla pro úhradu nákladů na provádění péče o pozemky z důvodů ochrany přírody ve zvláště chráněných územích, kterou zajišťují vlastníci a nájemci pozemků na těchto územích (blíže viz materiál RK-16-2014-28). Byla to první verze takových pravidel a po ročních zkušenostech odbor životního prostředí a zemědělství shromáždil několik podnětů na aktualizaci těchto pravidel.
Návrh řešení Odbor životního prostředí a zemědělství z důvodů uvedených v popisu problému navrhuje aktualizaci Pravidel Rady Kraje Vysočina pro úhradu nákladů na provádění péče o pozemky z důvodů ochrany přírody ve zvláště chráněných územích (dále též jen Pravidla ) a to schválením ve znění dle přílohy 1 materiálu RK-12-2015-09 (v příloze 2 je pak původní znění v režimu sledování změn).
Změny jsou převážně formální či procesní, jen v malém rozsahu pak i věcné. Zejména navrhujeme: zavést oprávněnou osobu jako zkratku místo původní zkratky vlastník (zkratka vlastník mátla zejména nájemce). Obdobně částečně nahradit zkratku kontrola slovním spojením zjišťováním stavu , protože zde se nejedná o postup dle zákona o kontrole. Navrhujeme odstranit opakované písemné zasílání výzvy k provedení zásahu, s tím že postačuje osobní předjednání s vlastníkem či nájemcem (viz čl. 2 odst. 1 Pravidel). Na základě požadavku vlastníků a nájemců pak navrhujeme umožnit dílčí účtování a proplácení (tzn. na jarní a letní práce nepřispívat až v prosinci, ale průběžně). Pro potřebu dílčího účtování a též víceletých dohod navrhujeme možnosti příslušných úprav v šabloně dohody, což navrhujeme ošetřit jak poznámkami pod čarou v čl. II v dohodě úpravou v čl. 2 odst. 2 Pravidel. Navrhujeme upravit čl. 1 odst. 4 Pravidel tak, aby zbytečně nájemcům a vlastníkům nebránil sehnat si příspěvek i z jiných veřejných zdrojů (např. od jiných orgánů ochrany přírody - od obcí či z ministerstva, či z Evropských dotací apod.), čímž by kraj ušetřil v sumě příspěvků, protože o výši příspěvku z jiných zdrojů by pak byl úpravou stejného ustanovení snížen příspěvek od kraje. Ceník uvedený v Pravidlech pak navrhujeme doplnit o několik položek týkajících se pastvy (opatření související s instalací elektrického ohradníku, přepásání a dokosení nedopasků ručně křovinořezem).
K zajišťování péče o zvláště chráněná území krajem jsou schváleny finanční prostředky v rozpočtu kraje na rok 2015, na kapitole Životní prostředí, § 3742 - Chráněné části přírody. Uvedený návrh pravidel pro úhradu nákladů na provádění péče o pozemky z důvodů ochrany přírody ve zvláště chráněných územích dle přílohy 1 materiálu RK-12-2015-09 nebude mít vliv na rozpočet Kraje Vysočina.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky k předloženému materiálu.
OddPKŽÚ souhlasí s návrhem usnesení.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
pravidla pro úhradu nákladů na provádění péče o pozemky z důvodů ochrany přírody ve zvláště chráněných územích dle materiálu RK-12-2015-09, př. 1;
svěřuje
v souladu s § 59 odst. 4 zákona č. 129/2000 Sb., o krajích (krajské zřízení), ve znění pozdějších předpisů, hejtmanovi kraje rozhodování o uzavírání Dohod o realizaci managementových opatření dle vzorové dohody uvedené v materiálu RK-12-2015-09, př. 1.
Odpovědnost OŽPZ
Termín průběžně
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz