Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-07-2015-48

RK-07-2015-48.doc  RK-07-2015-48pr01.doc
Číslo materiálu48
Číslo jednacíRK-07-2015-48
NázevProjektová žádost Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Zpracoval J. Komínová
Předkládá L. Seidl
Počet příloh
Popis problémuRadě kraje je předkládán ke schválení a k doporučení zastupitelstvu kraje vzít na vědomí předběžný záměr Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace včetně schválení závazku jeho předfinancování a krytí finančních zdrojů spoluúčasti muzea.
Muzeum Vysočiny Jihlava, příspěvková organizace zpracovalo předběžný záměr ve formě projektové fiše, viz materiál RK-07-2015-48, př. 1, na vyhlášené výběrové dotační řízení Ministerstva kultury České republiky v rámci programu Kulturní aktivity - podprogram Podpora výchovně vzdělávacích aktivit v muzejnictví pro rok 2015.
Cílem projektu Rozvoj výchovně vzdělávacích aktivit v Muzeu Vysočiny Jihlava , je posilování výchovných a edukačních činností, a to v části přírodovědné, společenskovědné a na pobočce v Třešti. V rámci realizace projektu dojde k rozšíření nabídky výchovně vzdělávacích aktivit v nově vybudovaných expozicích jihlavského muzea, z nichž mnohé budou navazovat na již dříve realizované programy, a dále i na pobočce v Třešti, kde budou zacíleny na zaniklá odvětví maloprůmyslové výroby a řemesla. A dále budou pořízeny i pomůcky pro tyto programy včetně modelů, replik a nezbytné techniky.
Předpokládaný rozpočet na realizaci tohoto projektu je 686 000 Kč, z toho povinná spoluúčast Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace, jako předkladatele projektu, činí 30 % (205 800 Kč). S ohledem na rozpočet organizace požádalo muzeum o krytí finančních zdrojů spoluúčasti muzea ve výši 20 % z celkových výdajů projektu, tj. max. do výše 137 200 Kč z rozpočtu kraje.
Návrh řešení Projekt je připravován k předložení na Ministerstvo kultury České republiky s termínem podání projektu nejdéle do 27. 2. 2015. Vzhledem ke krátkému časovému úseku nebylo možno předložit materiál orgánům kraje v dřívějším termínu. Z tohoto důvodu navrhuje odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu Radě Kraje Vysočina v souladu s Pravidly Rady kraje Vysočina k projektovému řízení příspěvkových organizací ze dne 19. 7. 2011 č. 10/11 schválit předběžný záměr Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace dle materiálu RK 07-2015-48, př. 1, a dále navrhuje doporučit zastupitelstvu kraje vzít na vědomí informace o projektu a schválit závazek kraje na zabezpečení financování projektu s tím, že v případě neschválení závazku kraje na zabezpečení předfinancování projektu a krytí finanční spoluúčasti Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace zastupitelstvem kraje, bude projektová žádost stažena.
Z posouzení projektu vyplývá, že projektový záměr odpovídá hlavnímu účelu příspěvkové organizace a že veřejné prostředky na zajištění výchovně vzdělávacích aktivit projektu budou vynakládány efektivně.
Odhadované náklady projektu ve výši 686 000 Kč vycházejí z bohatých zkušeností organizace s realizací obdobných akcí a aktivit. V případě schválení připravovaného projektu a jeho následné realizace bude nutné projekt předfinancovat z rozpočtu kraje formou zápůjčky pro příspěvkovou organizaci. Očekávaným přínosem projektu Rozvoj výchovně vzdělávacích aktivit v Muzeu Vysočiny Jihlava bude propagace a prezentace nových expozic v podobě edukačních programů nejen za doprovodu lektora, ale i individuální formou, rozšíření edukačních aktivit o nové formy a přístupy k seznámení se se sbírkovými předměty a poznatky v podobě simulací, velkoplošných holografických projekcí a podlahových videoprojekcí.
Projektový záměr byl projednán s RNDr. Marií Kružíkovou, radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu, která tento projekt podporuje stejně jako gesční odbor, neboť se jedná o mimořádnou možnost získání dalších finančních zdrojů na podporu a zajištění edukační činnosti v oblasti muzejnictví.
StanoviskaGrémium ředitele souhlasí s projektovým záměrem za předpokladu, že bude zajištěna schopnost předfinancování nákladů projektu.

Odbor regionálního rozvoje nemá připomínky k předloženému projektovému záměru.

Odbor ekonomický bere materiál na vědomí.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
předběžný záměr Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace dle materiálu
RK-07-2015-48, př. 1 s tím, že v případě neschválení závazku kraje na zabezpečení předfinancování projektu a krytí finanční spoluúčasti Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace zastupitelstvem kraje, bude projektová žádost stažena;
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* vzít na vědomí informace o projektu Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace Rozvoj výchovně vzdělávacích aktivit v Muzeu Vysočiny Jihlava dle materiálu
RK-07-2015-48, př. 1;
* schválit závazek kraje na:
- předfinancování projektu Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace Rozvoj výchovně vzdělávacích aktivit v Muzeu Vysočiny Jihlava do výše 686 000 Kč předpokládaných celkových výdajů projektu;
- krytí finančních zdrojů spoluúčasti Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace ve výši 20 % z celkových výdajů projektu Rozvoj výchovně vzdělávacích aktivit v Muzeu Vysočiny Jihlava , tj. max. do výše 137 200 Kč z rozpočtu kraje.
Odpovědnost odbor kultury, památkové péče a cestovního ruchu, odbor ekonomický, ředitel Muzea Vysočiny Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 31. 12. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz