Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2015-28

RK-05-2015-28.doc  RK-05-2015-28pr01.pdf  RK-05-2015-28pr02.doc
Číslo materiálu28
Číslo jednacíRK-05-2015-28
NázevNávrh na schválení projektového záměru Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, PET centrum Nemocnice Jihlava
Zpracoval J. Dvořáková, E. Jozífek
Předkládá S. Měrtlová, P. Kolář
Počet příloh
Popis problémuRada kraje usnesením č. 1437/24/2014/RK vzala na vědomí předběžný projektový záměr PET centrum Nemocnice Jihlava (dále jen projekt ) a uložila řediteli Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, (dále jen Nemocnice ) předložit zřizovateli komplexní analýzu efektivnosti projektu v termínu do 31. 10. 2014, a to prostřednictvím Portálu příspěvkových organizací. Analýza měla obsahovat zejména detailní rozbor očekávaných nákladů, přínosů, dopadů včetně návrhu financování veškerých výdajů souvisejících s realizací a následným provozem projektu. Analýza byla ve stanoveném termínu zřizovateli předložena a je obsažena v materiálu RK-05-2015-28, př. 1.
Cílem projektu je dobudování uceleného komplexu zobrazovacích metod, které zkvalitní a zrychlí především onkologickou diagnostiku ve vazbě na komplexní onkologické centrum (dále jen KOC ) Nemocnice. V současné době jsou pacienti odesíláni na pracoviště PET/CT Masarykova onkologického ústavu, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Fakultní nemocnice Plzeň, Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Dostupnost PET/CT pro pacienty na Vysočině je výrazně nedostatečná.
Nemocnice uvádí jako hlavní výhody projektu: odbornou návaznost na KOC, geografickou polohu - spádová oblast je cca 750 tis. obyvatel (včetně části Jihočeského kraje a Pardubického kraje), kvalitní klinické zázemí a dobrou dopravní obslužnost (rozhodující z pohledu logistiky dodávek radiofarmaka - zdroj Praha, Brno).
Celkové předpokládané investiční náklady projektu jsou ve výši 115 mil. Kč. Z toho náklady na nutné stavební úpravy se předpokládají ve výši 35 mil. Kč, na pořízení PET/CT a ostatního souvisejícího vybavení ve výši 80 mil. Kč. Vyvolané stavební úpravy budou v plné výši hrazeny z rozpočtu kraje. Přístrojové vybavení bude financováno z vlastních nebo cizích (komerční bankovní úvěr) zdrojů Nemocnice. Jednou z uvažovaných variant financování skeneru je i nákup na splátky. Nákup hybridního skeneru PET/CT Nemocnicí schválila přístrojová komise Ministerstva zdravotnictví ČR.
Pro umístění PET centra bude využita část 1. nadzemního podlaží Diagnostického pavilonu Nemocnice v návaznosti na v roce 2014 realizovanou rekonstrukci části tohoto podlaží v rámci akce Nemocnice Jihlava - rekonstrukce přípravy radiofarmak. Pro umístění je potřebné rekonstruovat stávající prostory v souladu s potřebami definovanými v již zpracovaných studiích a dle požadavků legislativy a dotčených orgánů státní správy (hlavně SÚKL, KHS, HZS).
Začátek realizace projektu (příprava veřejné zakázky na projekční práce) se předpokládá v únoru 2015. Ukončení projektu (dodávka, instalace a testování PET/CT) je plánováno na září 2016. Přílohu RK-05-2015-28, př. 2 tvoří studie proveditelnosti projektu.
Návrh řešení Odbor zdravotnictví navrhuje radě kraje schválit projektový záměr Nemocnice dle materiálu RK-05-2015-28, př. 2 a souhlasit s případným pořízením hybridního skeneru PET/CT a ostatního souvisejícího vybavení na splátky.
Příspěvková organizace může podle ustanovení § 35 zákona č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, ve znění pozdějších předpisů, pořídit věc nákupem na splátky nebo uzavřít smlouvu o nájmu s právem koupě pouze po předchozím písemném souhlasu zřizovatele (rady kraje).
Odbor majetkový navrhuje zařadit novou akci Nemocnice Jihlava - PET centrum do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M2 - Zdravotnictví. Zařazení nové akce do rozpočtu umožní zahájit projektovou přípravu stavebních úprav diagnostického pavilonu jako nutný předpoklad pro realizaci projektového záměru Nemocnice PET centrum Nemocnice Jihlava .
Dále odbor majetkový navrhuje finančně krýt výdaje nově zařazené akce Nemocnice Jihlava - PET centrum v roce 2015 změnou rozpisu rozpočtu přílohy M2.
StanoviskaEkonomický odbor nemá připomínky k předloženému materiálu.

Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, s předloženým materiálem souhlasí.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
projektový záměr PET centrum Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, dle materiálu RK-05-2015-28, př. 2;
souhlasí
s pořízením hybridního skeneru PET/CT a ostatního souvisejícího vybavení PET centra na splátky, a to z vlastních nebo cizích zdrojů Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, (pronájem, leasing) dle materiálu RK-05-2015-28, př. 2;
rozhoduje
zařadit novou akci Nemocnice Jihlava - PET centrum do kapitoly Nemovitý majetek, přílohy M2 - Zdravotnictví.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, odbor majetkový, ředitel Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 10. 2. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz