Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-05-2015-26

RK-05-2015-26.doc  RK-05-2015-26pr01.pdf
Číslo materiálu26
Číslo jednacíRK-05-2015-26
NázevSouhlas s realizací investičních akcí Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace
Zpracoval K. Smejkalová
Předkládá S. Měrtlová
Počet příloh
Popis problémuFinanční a ostatní související plány zdravotnických příspěvkových organizací zřizovaných Krajem Vysočina na rok 2015 zatím nebyly schváleny. V současné době organizace zpracovávají první návrhy a probíhá vyjednání ohledně jejich podoby. Než dojde ke schválení definitivního znění všech plánů (včetně investičního plánu) zřizovatelem, požádala Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace, (dále jen nemocnice ) prostřednictvím odboru zdravotnictví radu kraje o schválení tří havarijních investičních záměrů, které mají být realizovány v roce 2015:
* Anaerobní kultivační box (OKBMI) v předpokládané pořizovací ceně ve výši 500 000 Kč. Přístroj slouží pro skladování a růst mikroorganismů za anaerobních podmínek. Stávající anaerobní stanice (rok výroby 1996) je ve špatném technickém stavu. Zjištěné vady nelze opravit, nejsou dostupné náhradní díly a navíc se díky unikajícímu plynu výrazně zvyšují provozní náklady. Vzhledem k nevyhovujícímu technickému stavu bylo servisní firmou doporučeno vyřadit tento přístroj z provozu.
* Hluboko mrazicí box (HTO) v předpokládané pořizovací ceně ve výši 85 000 Kč. Uvedené zařízení slouží k uskladnění čerstvě zmražené plazmy pro terapii. Požadavek na uskladnění a převoz plazmy je zajištění teploty nižší než -25°C. Stávající mrazicí zařízení není schopné dlouhodobě udržet požadovanou teplotu. Monitorovací systém již musel být nastaven na teplotu -23°C. To je však v rozporu s podmínkami na správnou výrobní praxi SÚKL. Vzhledem k nevyhovujícímu technickému stavu je obsluha přístroje navíc nucena neustále provádět odmrazování, při kterém se musí manipulovat s plazmou, což zvyšuje riziko jejího mechanického poškození.
* Tympanometr (ORL) v předpokládané pořizovací ceně ve výši 80 000 Kč. Přístroj obecně slouží k vyšetření poruchy sluchu, jedná se o nebolestivou a objektivní metodu. Největší využití je zejména při vyšetření dětských pacientů - při akutním středoušním zánětu, předoperační vyšetření a další. Technický stav současného tympanometru, který je v provozu 18 let, je nevyhovující a v tuto chvíli neopravitelný.
Uvedené investice by byly financovány z položky v investičním plánu 2015 Havarijní stavy - rezerva, která je ke dnešnímu dni ve výši 6 646 753 Kč. Tato částka je kryta následovně: 1 053 970 Kč převodem z minulých let - vlastní zdroje (odpisy, dary) a 5 592 783 Kč převodem z minulých let - dotace od zřizovatele z nájemného, které je nemocnicím následně kompenzováno formou provozního transferu nebo investiční dotace.
Návrh řešení Odbor zdravotnictví doporučuje radě kraje schválit realizaci uvedených investičních akcí dle materiálu RK-05-2015-26, př. 1.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
schvaluje
realizaci investičních záměrů Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace, dle materiálu
RK-05-2015-26, př. 1.
Odpovědnost odbor zdravotnictví, ředitel Nemocnice Jihlava, příspěvkové organizace
Termín 10. 2. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz