Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-38-2014-13

RK-38-2014-13.doc  RK-38-2014-13pr01.doc
Číslo materiálu13
Číslo jednacíRK-38-2014-13
NázevInformace o připravovaném spuštění mapové služby Mapa investic a oprav do nemovitostí Kraje Vysočina v užívání příspěvkových organizací
Zpracoval3 Informace o připravovaném spuštění mapové služby Mapa investic a oprav do nemovitostí Kraje Vysočina v užívání příspěvkových organizací pro: jednání rady kraje č. 38/2014 dne 17. 12. 2014 Zpracoval (a): D. Buřičová
Předkládá D. Buřičová
Počet příloh
Popis problémuV dubnu 2013 Rada Kraje Vysočina usnesením č. 0706/14/2013/RK rozhodla o spuštění speciálního portálu věnovaném rozpočtu. Veřejnost dostala k dispozici nový pohled na krajské finance jak ve formě oficiálně schvalovaných dokumentů, tak pomocí aplikací Rozpočet a hospodaření populárně a Rozpočet hrou , které reagují na poptávku po tzv. klikacích rozpočtech. Tyto aplikace umožňují uživatelům zobrazení výdajů na veřejné služby až na čísla dokladů, prostřednictvím kterých byla služba poskytovatelům uhrazena. Občan má příležitost zobrazit úhrady konkrétnímu dodavateli nebo monitorovat hodnotu jednotlivých akcí včetně jejich dodavatelů.
Nově jsou služby pro občany rozšířeny o zobrazení mapy budov v užívání příspěvkových organizací včetně výdajů na investiční akce a opravy nemovitostí. Již dnes naleznou občané na webu Kraje Vysočina odkaz do mapové služby, která publikuje nemovitý majetek ve vlastnictví Kraje Vysočina užívaný zřizovanými příspěvkovými organizacemi k zabezpečení výkonu jejich činnosti. Občan má možnost nastavit se na jakoukoliv část území kraje a zobrazit město s budovami v užívání krajských škol, nemocnic, zařízení sociální péče či organizací z oblasti kultury, budovy krajského úřadu nevyjímaje. Ukázka je uvedena v materiálu RK-38-2014-13, př. 1.
Prozatím je zobrazování mapy budov a výše výdajů na jejich obnovu oddělené, nicméně od února (po upgrade SW prostředí GIS) bude vše kompletně propojeno a zájemci po několika kliknutích získají ucelenou informaci kde, na co a kolik kraj do svých organizací investuje. Do té doby mají občané možnost zobrazit přehled investičních akcí a oprav realizovaných krajem včetně poskytnutých dotací na investice v samostatném reportu - viz ukázka v příloze RK-38-2014-13, př. 1.
Propojení na mapu budov naleznou zájemci i u každé příspěvkové organizace na speciálním webu Rejstřík příspěvkových organizací v části Ostatní informace. Tato novinka navazuje na celou sérii informací o organizacích počínaje identifikačními údaji a kontakty, konče dokumenty typu zřizovací listiny, výroční zprávy, organizační řády, účetní závěrky a jiné.
Tento moderní nástroj je dalším krokem k naplnění Programového prohlášení Rady Kraje Vysočina na období 2012 - 2016 k prohloubení aktivit otevřenosti a pochopitelnosti finančních operací, k transparentnímu pohledu na účetnictví a výkaznictví s maximálním využívaním datového skladu Kraje Vysočina.
Návrh řešení Odbor analýz a podpory řízení Krajského úřadu Kraje Vysočina doporučuje Radě Kraje Vysočina vzít na vědomí informaci o připravovaném spuštění mapové služby Mapa investic a oprav do nemovitostí Kraje Vysočina v užívání příspěvkových organizací .
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
informaci o připravovaném spuštění mapové služby Mapa investic a oprav do nemovitostí Kraje Vysočina v užívání příspěvkových organizací .
Odpovědnost OAPŘ, OI
Termín 15. 2. 2015
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz