Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2014-56

RK-37-2014-56.doc  RK-37-2014-56pr01.doc
Číslo materiálu56
Číslo jednacíRK-37-2014-56
NázevVýzva k podávání žádostí o dotace na podporu programů primární prevence rizikového chování ve školách
Zpracoval P. Švanda
Předkládá V. Švarcová
Počet příloh
Popis problémuDo konce roku 2012 zajišťoval Kraj Vysočina programy primární prevence ve školách prostřednictvím individuálního projektu Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů . Projekt počítá s minimální pětiletou udržitelností. Od roku 2013 Kraj Vysočina každoročně podporuje programy primární prevence na školách prostřednictvím dotací ze svého rozpočtu. Programy primární prevence, které dodávají do škol externí certifikovaní dodavatelé (nestátní neziskové organizace), se zaměřují na prevenci rizikového chování u žáků, jako jsou např. závislosti na návykových látkách, šikana, xenofobie, vandalismus, záškoláctví, gambling, kyberšikana, extremismus, působení sekt apod. Programy jsou přizpůsobené vnímání konkrétní cílové skupiny a účinnost je ovlivňována i skutečností, že jej zajišťují externí odborníci.
Ze sociologických výzkumů, které byly provedeny v rámci individuálního projektu, vyplynulo, že potřeba programů primární prevence je vysoká, a to jak z pohledu pedagogů, tak z pohledu samotných žáků.
Pro rok 2015 je v návrhu rozpočtu kraje zapracována částka 2 500 000,- Kč na podporu programů primární prevence, která bude předmětem jednoho dotačního řízení pro celý kalendářní rok.
Návrh řešení Odbor sociálních věcí zpracoval návrh Výzvy k podávání žádostí o dotace na poskytování programů specifické primární prevence rizikového chování ve školách pro rok 2015 (viz materiál RK-37-2014-56, př. 1.). Na základě této výzvy je pro rozdělení jednotlivým poskytovatelům navržena částka 2 500 000 Kč.
Dotace bude určena na programy primární prevence pro oba stupně ZŠ a nižší stupně šestiletých nebo osmiletých gymnázií v kraji. V rámci dotačního řízení jsou alokovány částky na jednotlivé okresy. Tyto alokace byly stanoveny klíčem, ve kterém byl poloviční váhou zohledněn počet žáků škol a počet odučených hodin primární prevence v roce 2013 v jednotlivých okresech. Do žádostí budou poskytovatelé uvádět předpokládané počty programů ve školách v jednotlivých okresech s tím, že na území kraje není předem stanoveno teritoriální rozdělení pro jednotlivé žadatele. Ve výzvě požadujeme, aby poskytovatelé realizovali programy tříhodinové a v jednom školním roce realizovali v dané třídě dva návazné programy.
Dotace kraje dosud činí 1000,- Kč na hodinu programu. Jedná se o příspěvek na krytí celkových nákladů zajištění programu. Poskytovatelé mohou žádat o částečnou úhradu od školy a získávat prostředky z dalších zdrojů. Kritéria výzvy by je měla vést k tomu, aby se snažili o zvyšování efektivity zabezpečení programů (efektivní využití pracovního týmu; pokud poskytovatel nebude mít pro tým dostatečné využití, musí jej omezit).
V posledních dvou letech byla dotovaná částka na hodinu programu v nezměněné výši. Poskytovatelé však společně na listopadovém jednání požádali o navýšení krajem dotované hodinové sazby. V rámci schváleného rozpočtu jim zatím není možné vyhovět, ale výzva je koncipována tak, aby mohla zohlednit požadavky poskytovatelů primární prevence, o kterých pak rozhodne rada a zastupitelstvo kraje.
Na základě posouzení žádostí podle kritérií výzvy zpracuje OSV pro radu a zastupitelstvo kraje návrh na poskytnutí dotací.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
rozhoduje
vyhlásit Výzvu k podávání žádostí o dotace na poskytování programů specifické primární prevence rizikového chování ve školách pro rok 2015 dle materiálu RK-37-2014-56, př. 1.
Odpovědnost odbor sociálních věcí
Termín 10. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz