Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-37-2014-20

RK-37-2014-20.doc  RK-37-2014-20pr01.pdf
Číslo materiálu20
Číslo jednacíRK-37-2014-20
NázevVyhodnocení spolupráce Kraje Vysočina s Akademií věd ČR v roce 2014
Zpracoval I. Fryšová
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o vyhodnocení spolupráce s Akademií věd ČR (dále AV ČR ) v roce 2014.

Usnesením č. 0291/06/2014/RK Rada Kraje Vysočina rozhodla o uzavření Smlouvy o spolupráci s Akademií věd České republiky (rada kraje rozhoduje
uzavřít Smlouvu o spolupráci s Akademií věd České republiky, se sídlem v Praze 1, Národní 3, PSČ 11000, IČO 60165171 dle materiálu RK-06-2014-42, př. 1upr1.). Smlouva byla slavnostně uzavřena dne 21. 2. 2014, viz materiál RK-35-2014-20, př.1.

Aktivity realizované v roce 2014 lze rozdělit následujícím způsobem:
1) Připravené projekty v rámci Výzvy na podporu regionální spolupráce krajů a ústavů AV ČR v roce 2014
V rámci této výzvy byly za Kraj Vysočina podány a podpořeny 2 projekty:

a) Projekt Filosofie aktuálně. Prostor a čas . Tento projekt připravil Filosofický ústav AV ČR, v.v.i. ve spolupráci s Krajem Vysočina v rámci Evropského festivalu filosofie ve Velkém Meziříčí. V rámci projektu byla prostřednictvím workshopů a panelových diskuzí vědeckých pracovníků z řad Filosofického ústavu AV ČR, v.v.i. a jiných akademických pracovišť diskutována společensky a kulturně závažná aktuální témata za účasti veřejnosti. Dotace poskytnutá na realizaci projektu ze strany AV ČR činila 50 tis. Kč, dotace ze strany Kraje Vysočina činila 45 tis. Kč.

b) Projekt Konzervace dřeva z archeologických nálezů . Tento projekt připravil Ústav teoretické a aplikované mechaniky AV ČR, v.v.i. (dále ÚTAM AV ČR ) ve spolupráci s Krajem Vysočina a jeho příspěvkovou organizací Muzeem Vysočiny Jihlava, p.o. Při archeologických výzkumech jsou běžně nalézány dřevěné předměty. Ty vyžadují konzervování, jinak se v poměrně krátké době poškodí. Menší předměty je možné konzervovat klasickými postupy. Problémem je konzervování velkých kusů, např. součástí pravěkých a středověkých staveb. V České republice neexistuje žádné pracoviště, které by bylo schopné provést konzervaci větších dřevěných předmětů. Muzeum Vysočiny Jihlava, p.o. vyvinulo zařízení, které ke konzervaci využívá difuzi 10% roztoku polyethylenglykolu do struktury dřeva. Ve spolupráci s ÚTAM AV ČR byla v projektu řešena optimalizace konzervačního postupu - výzkum kvality a rychlosti pronikání roztoku do struktury dřeva se zohledněním spotřeby materiálu a energií. Dotace poskytnutá na realizaci projektu ze strany AV ČR činila 145 tis. Kč, dotace ze strany Kraje Vysočina činila 145 tis. Kč.

Výstupy realizovaných projektů byly obhajovány na Setkání představitelů AV ČR s hejtmany krajů k programu Regionální spolupráce AV ČR s kraji ČR , které proběhlo 20. 11. 2014 v Brně.

2) Připravené projekty v rámci Výzvy na podporu regionální spolupráce krajů a ústavů AV ČR pro rok 2015
V rámci této výzvy byly za Kraj Vysočina připraveny a v listopadu 2014 podány k hodnocení projekty:

a) Projekt Provenience dekorativního kamene a surovin vápenného pojiva . Projekt byl připraven ÚTAM AV ČR s příspěvkovou organizací Kraje Vysočina Muzeem Vysočiny Jihlava, p.o. Projekt si klade za cíl ověřit na modelovém příkladu praktické možnosti při hledání provenience mramorů a pojiva malt z objektů památkově chráněného kláštera ve Žďáře nad Sázavou. U historických staveb je z hlediska jejich památkové ochrany a rekonstrukcí důležité hledat zdroj stavebních surovin, které byly při prvotní výstavbě objektu použity. Zásadní je provenience stavebního kamene, příp. kameniva, ozdobných - dekorativních kamenů (sochy, římsy, ostění, sochy apod.), surovin použitých pro výrobu malt či omítek. Požadovaná dotace ze strany AV ČR činí 120 tis. Kč.

b) Projekt Filosofie aktuálně. Konflikt a soulad . Tento projekt připravil Filosofický ústav AV ČR, v.v.i. ve spolupráci s Krajem Vysočina v rámci Evropského festivalu filozofie ve Velkém Meziříčí. V rámci projektu budou prostřednictvím workshopů a panelových diskuzí vědeckých pracovníků z řad Filosofického ústavu AV ČR a jiných akademických pracovišť diskutována společensky a kulturně závažná aktuální témata za účasti veřejnosti, v roce 2015 na téma Konflikt a soulad . Požadovaná dotace ze strany AV ČR činí 90 tis. Kč.

c) Projekt Myoelektrické přípravky pro terapii následků poranění mozku . Tento projekt byl připraven Fyziologickým ústavem AV ČR, v.v.i. a Vysokou školou polytechnickou Jihlava. Poranění mozku jsou v současnosti významným společenským problémem. Četnost traumat mozku se dramaticky zvyšuje
a i přes zlepšující se zdravotní péči o nemocné většina pacientů přežívá s přetrvávajícím hendikepem. Cílem projektu je adaptace současného zařízení (Otáhal&Pošusta 2012, Pošusta 2013) pro použití u pacientů po prodělaném poranění mozku. Dílčím úkolem je úprava hardware, aby snímaný EMG signál dosahoval dostatečné kvality při běžných činnostech a v různých prostředích. Požadovaná dotace ze strany AV ČR činí 200 tis. Kč.

d) Projekt Sluchové poruchy během stárnutí . Tento projekt připravil Ústav experimentální medicíny AV ČR, v.v.i. ve spolupráci s Vysokou školou polytechnickou Jihlava. Projekt je zaměřen na zkoumání některých parametrů v korelaci s postižením sluchu (detekce délky tonálního pulsu, detekce prodlevy mezi tonálními pulsy, detekce amplitudové modulace signálu apod. Požadovaná dotace ze strany AV ČR činí 100 tis. Kč.

e) Projekt Konzervace dřeva z archeologických nálezů . Tento projekt připravil ÚTAM AV ČR ve spolupráci s příspěvkovou organizací Kraje Vysočina Muzeem Vysočiny Jihlava, p.o. Jedná se o navazující projekt na realizovaný projekt v roce 2014 s cílem dokončení výzkumu optimalizace konzervačního postupu - výzkum kvality a rychlosti pronikání roztoku do struktury dřeva se zohledněním spotřeby materiálu a energií. Požadovaná dotace ze strany AV ČR činí 100 tis. Kč.

Podané projekty v rámci Výzvy na podporu regionální spolupráce krajů a ústavů AV ČR pro rok 2015 budou AV ČR hodnoceny do poloviny prosince 2014. Pokud některý z výše uvedených projektů získá podporu, bude následně řešena možná podpora ze strany Kraje Vysočina. V projektech jsou řešena témata s regionálním přínosem, mimo jiné lze spatřovat význam těchto projektů v rozvíjení výzkumných kapacit v regionu, což je např. v případě Vysoké školy polytechnické Jihlava jednou z hlavních priorit.

3) Spolupráce se SŠ v Kraji Vysočina
V roce 2014 byla spolupráce mezi ZŠ, SŠ v Kraji Vysočina a ústavy AV ČR zaměřena především na oblast odborných přednášek pro žáky a pedagogy, letní školy pro žáky a pedagogy pořádané AV ČR, spolupráce při přípravě studentských prací na pracovištích AV ČR či stáže studentů SŠ na pracovištích AV ČR. K financování těchto aktivit bylo využíváno především projektů, které byly realizovány v rámci OP VK.
Jako konkrétní příklad lze uvést aktivity realizované v projektu Přírodní a technické obory - výzva pro budoucnost (podpořen z OP VK), který realizuje Kraj Vysočina s 26 partnerskými středními školami z regionu, z nichž každá spolupracuje s min. 5 základními školami z regionu. K dnešnímu dni bylo za rok 2014 podpořeno u aktivit realizovanými s ústavy AV ČR 241 žáků SŠ z Kraje Vysočina. V rámci tohoto projektu spolupracují s partnerskými školami tyto ústavy AV ČR:
- Ústav biologie obratlovců AV ČR, v.v.i. (pobočka Studenec)
- Ústav fyziky plazmatu AV ČR, v.v.i.
- Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, v.v.i.
- Ústav experimentální medicíny AV ČR, v.v.i.
- Ústav informatiky AV ČR, v.v.i.
- Ústav jaderné fyziky AV ČR, v.v.i.

Pro žáky ZŠ a SŠ byla připravena celá řada odborných přednášek, např.:
- Ochranářská genetika: Studiem DNA k ochraně druhů
- Výběr partnera a nevěra pohledem evoluční biologie
- Jaderná energetika, ITER, tokamak
- Atmosféra z pohledu fyzika a letce
- Jak propadnout fyzice, nikoliv z fyziky
- Dýchněte, prosím... (diagnostika chorob analýzou dechu)
- Budoucnost patří uhlíkatým nanomateriálům
- Co je molekulární elektronika a řada dalších témat výzkumu vědců z oboru elektrodové kinetiky..
- Klastry v létajících nanolaboratořích
- Mikroskopie, která umožnila vidět Feynmanův svět
- Kam až vidí mikroskopie atomárních sil
- Chemie, katalýza a život
- Co může prozradit Titan o Zemi
- Hmotnostní spektrometrie: stará i mladá (metoda)
- Nanomateriály pro ochranu a restauraci památek a čištění životního prostředí
- Princip fluorescence a co lze studovat fluorescenční mikroskopií
- Moderní směry fyzikální chemie: vítejte v ÚFCH J. Heyrovského
- Jaroslav Heyrovský bádající, objevující

V roce 2014 proběhly desítky exkurzí a stáží žáků SŠ na pracoviště ústavů AV ČR, např.
- Ústav biologie obratlovců AV ČR, v.v.i. (pobočka Studenec) - žáci měli možnost se seznámit s prací v molekulárně-genetické laboratoři, laboratoři funkční biologie s chovy čolků, laboratoří pro studium chování a morfologií myší a s laboratoří pro studium pohlavního výběru ptáků.

- Vědecké stáže žáků SŠ na ústavech AV ČR
- Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR Praha
Délka stáže: 20 dní
Počet stáží: 5
Vazba na předmět: fyzika, fyzikální chemie
Počet studentů: 5
- Experimentální praktika z fyzikální chemie
Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR Praha
Délka exkurze: 4 dny (30 hodin)
Počet praktik: 4 x za rok
Vazba na předmět: fyzika, fyzikální chemie 3. a 4. ročník
Počet studentů: 40, 4 učitelé SŠ
- Prázdninová letní škola Nanotechnologie a nanomateriály
Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR Praha
Délka akce: 4 dny
Vazba na předmět: fyzika, fyzikální chemie 3. a 4. ročník
Počet studentů: 20
- Studentská vědecká konference pod záštitou AV ČR
Ústav fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR Praha
Délka akce: 3 dny (24 hodin)
Vazba na předmět: fyzika, fyzikální chemie 3. a 4. ročník
Počet studentů: 5
- Biologická stáž AV ČR
Areál biologických a lékařských pracovišť - Akademie věd ČR, Praha
Délka akce: 5 dní (40 hodin)
Počet studentů: 8
Počet stáží: 2
- Přírodovědný kemp
Kemp je koncipován jako zakončení desetiměsíční práce ve fyzice, chemii a biologii. Výstupem jsou prezentace prácí žáků (video, poster, ...). Žáci jednotlivých kroužků se seznámili s ostatními a pracovali na komplexních miniprojektech vycházejících z předcházejícího celoročního studia (podpora mezipředmětových vazeb, kooperativního učení, podpora samostatných výstupů žáků, podpora další motivace, apod.)
Místo: Praha AV ČR a další odborná pracoviště
Délka kempu: víkend
Počet kempů: 2
Vazba na předmět: realizace komplexní přírodovědné výuky ve vazbě na předmět fyzika, biologie a chemie dle ŠVP gymnázia

- Týden vědy a techniky AV ČR Praha - žáci SŠ navštívili výstavy, přednášky a exkurze na pracovištích AV ČR (Ústav fyzikální chemie a Ústav jaderné fyziky). Týden vědy a techniky je nejrozsáhlejší a největší vědecký festival v České republice, studenti měli možnost navštívit přednášky, výstavy, exkurze, promítání dokumentárních filmů, nahlédnout do vědeckých pracovišť, laboratoří a knihoven. Na Týdnu vědy a techniky se podílí všechna pracoviště Akademie věd ČR a přes 50 partnerských organizací.
4) Prezentace Kraje Vysočina v rámci Evropského regionu Dunaj Vltava (dále ERDV ) a spolupráce v Radě pro inovace Kraje Vysočina (dále RAPI )
Zástupce AV ČR spolupracuje s Krajem Vysočina v rámci znalostní platformy Věda, výzkum a inovace Evropského regionu Dunaj Vltava. Konkrétně se jedná o zástupce UTAM, pobočky Centra excelence v Telči (dále CET ). V rámci prezentace centra v ERDV na odborných setkáních a konferencích došlo k prohloubení znalostí odborné veřejnosti s výzkumnou problematikou a unikátním vybavením umístěným v tomto centru i s možným širokým aplikačním využitím výzkumu a zařízení umístěného v CET. CET navázal přes znalostní platformu kontakty s Univerzitou v Linci, se kterou v současné době připravuje projekt do Horizontu 2020. Dále jsou analyzovány možnosti spolupráce při realizaci projektu z OP Dunaj. Touto spoluprací rovněž dochází k prohlubování prezentace Kraje Vysočina jako znalostního regionu s výzkumnými pracovišti na svém území zařazenými do skupiny Center excelence.
Zástupce CET zastupuje AV ČR v Radě pro inovace Kraje Vysočina, kterou kraj ustavil v rámci naplňování Regionální inovační strategie Kraje Vysočina 2013 - 2020. V průběhu roku 2014 probíhala spolupráce především v oblasti připomínkových řízení u připravovaných výzev nástrojů pro rozvoj VVI v regionu jako byl např. GP FV Inovační vouchery či meziresortní připomínkové řízení Národní 3S RIS strategie apod.



5) Podpora mezinárodních projektů
a) Dne 25. 11. 2014 požádal Ústav biologie obratlovců AV ČR, v.v.i. Kraj Vysočina o dotaci na spolufinancování projektu BIOM: Vzdělávací centrum pro biodiverzitu Mohelský mlýn (dále jen projekt ) ve výši 1 320 000 Kč. Projekt byl podpořen v rámci Finančních mechanismů EHP/Norska ve výši 9 851 185 Kč. Bližší popis projektu je uveden v materiálu RK-36-2014-85, o poskytnutí dotace na výše uvedený projekt bude rozhodovat Zastupitelstvo Kraje Vysočina na svém zasedání dne 16. 12. 2014.
b) Ústavy AV ČR zasídlené na území Kraje Vysočina stejně jako ostatní VVI organizace v regionu spolupracovaly v roce 2014 na kulatých stolech pořádaných při přípravě nového Operačního programu Rakousko - Česká republika 2014 - 2020 (analýza sítí a potenciálu).
Výše uvedené aktivity realizované v roce 2014 přispěly k naplňování Regionální inovační strategie Kraje Vysočina 2013 - 2020 a to konkrétně v prioritní oblasti A Inovační infrastruktura a transfer technologií, prioritní oblasti B - Lidské zdroje a PR inovačních aktivit.
Návrh řešení Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina (dále jen ORR ) doporučuje Radě Kraje Vysočina vzít na vědomí informace uvedené v materiálu RK-37-2014-20.
StanoviskaStanoviska nebyla vyžádána.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
vyhodnocení spolupráce Kraje Vysočina s Akademií věd ČR dle materiálu RK-37-2014-20.
Odpovědnost ORR
Termín 9. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz