Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-36-2014-85

RK-36-2014-85.doc  RK-36-2014-85pr01.pdf  RK-36-2014-85pr02.doc  RK-36-2014-85pr03.zip  RK-36-2014-85pr04.pdf
Číslo materiálu85
Číslo jednacíRK-36-2014-85
NázevProjekt BIOM: Vzdělávací centrum pro biodiverzitu Mohelský mlýn - návrh na provedení rozpočtového opatření v rámci kapitoly Regionální rozvoj
Zpracoval I. Fryšová, P. Tlustoš
Předkládá I. Fryšová
Počet příloh
Popis problémuJedná se o žádost o dotaci na spolufinancování projektu BIOM: Vzdělávací centrum pro biodiverzitu Mohelský mlýn (dále jen projekt ).
Dne 25. 11. 2014 byla Kraji Vysočina doručena žádost Ústavu biologie obratlovců AV ČR, v.v.i., viz materiál RK-36-2014-85, př. 1 o poskytnutí dotace na projekt.
Ústav biologie obratlovců AV ČR, v.v.i. (dále je ÚBO ) připravil projekt BIOM: Vzdělávací centrum pro biodiverzitu - Mohelský mlýn, který byl vybrán k podpoře z Finančních mechanismů EHP/Norska. Projektová žádost je uvedena v materiálu RK-36-2014-85, př. 2. Celkové náklady tohoto projektu činí 9 851 185 Kč, 80 % nákladů bude pokryto z Finančních mechanismů EHP/Norska. Dofinancování projektu ve výši 20 % (tj. 1 970 237 Kč) z celkových nákladů projektu musí zajistit ÚBO. Vzhledem k tomu, že ÚBO je veřejnou výzkumnou institucí, jehož příspěvek z AV ČR je kompletně využíván na nezbytné mandatorní výdaje, je v tuto chvíli zajištění celkové spoluúčasti v této výši z prostředků ÚBO nereálné. Proto byl Kraj Vysočina požádán o dotaci ve výši 1 320 000 Kč na spolufinancování projektu, viz materiál RK-36-2014-85, př.1.
Návrh řešení Ústav biologie obratlovců, v.v.i. (ÚBO) je pracoviště Akademie věd České republiky (AV ČR), které se přes 60 let zabývá základním i aplikovaným výzkumem obratlovců a organismů, které s nimi interagují (např. parazitů). Ústav má detašované pracoviště ve Studenci. Cílem výzkumu na ÚBO je získat originální poznatky o biologii obratlovců. Získané informace mohou být následně využity v lesnictví, zemědělství, rybářství, ochraně přírody, biomedicíně, k vzdělávacím a výchovným účelům či v bohaté popularizační činnosti. Studovaná témata je možno rozdělit do čtyř základních výzkumných směrů: evoluční ekologie, aplikovaná ekologie, medicínská zoologie a biodiverzita. Na ÚBO jsou studovány všechny tři základní úrovně biodiverzity (ekosystémová, druhová i genetická), včetně faktorů, které ji na jednotlivých úrovních tvoří a ovlivňují. Dosavadní výzkum biodiverzity obratlovců vyústil například v návrhy strategií ochrany jednotlivých druhů, návrhy managementu chráněných území, a spoluúčasti při vytváření legislativních norem. Celá řada poznatků o jednotlivých druzích a biodiverzitě obratlovců byla dále využita při praktických opatřeních v ochraně přírody a krajiny a některé z nich byly zahrnuty i do Národní zprávy o plnění mezinárodní úmluvy o biodiverzitě ( National Biodiversity Conservation Strategy and Action Plan in the Czech Republic ) předkládané MŽP.
Cenným aspektem výzkumné práce ústavu vždy byla a stále zůstává těsná vazba na praktické aplikace a tím i relativně silný podíl cíleného výzkumu navazujícího na výsledky výzkumu základního. Ve spolupráci s podnikem Bioveta, s. r. o., v Ivanovicích na Hané byla vyvinuta vakcína proti lymeské borrelióze u psů s využitím středoevropských izolátů borrelií. Rodenticidní preparát Stutox, vyvinutý v druhé polovině sedmdesátých let na detašovaném pracovišti ÚBO ve Studenci, se již přes dvacet let vyrábí a úspěšně jej aplikují zemědělské podniky při tlumení přemnožených populací hraboše polního. Dnes je jeho výhradním výrobcem Agrochema, družstvo Studenec. ÚBO se koncem 90. let podílel i na biomonitoringu v okolí JE Dukovany, jehož výsledky nepotvrdily negativní vliv elektrárny na společenstva obratlovců.
ÚBO realizuje projekty v Evropě, Africe, Americe i Asii, ve kterých se zabývá poznáním společenstev obratlovců a pochopením faktorů ovlivňujících jejich šíření v minulosti i současnosti, včetně problematiky invazních druhů. Ústav je pořadatelem největší česko-slovenské zoologické konference - Zoologické dny (http://zoo.ivb.cz/), které se každoročně účastní cca 400-500 zoologů, pořádá setkávání vědeckých pracovníků, provádí konzultační a poradenskou činnost a poskytuje vědecké posudky apod.
V rámci své činnosti ÚBO dlouhodobě spolupracuje s řadou subjektů v regionu. ÚBO např. pro učitele středních škol Kraje Vysočina organizuje 1-2x ročně semináře zaměřené na pokroky v biologii a letní školu, kde přednáší odborníci ÚBO a jiných institucí (např. z Ústavu fyziologie a genetiky AVČR, University Karlovy apod.). Na detašovaném pracovišti ve Studenci ÚBO jsou pravidelně odborně vedeny práce studentů v rámci středoškolské odborné činnosti, jsou organizovány prázdninové stáže a brigády pro studenty SŠ ve Studenci. ÚBO spolupracoval se středními školami v Kraji Vysočina při realizaci projektů hrazených z OP VK. Za poslední dva roky bylo v rámci těchto projektů ve Studenci podpořeno: 934 studentů středních a základních škol Kraje Vysočina (účastníci exkurzí, přednášek), 505 zájemců z řad veřejnosti (terénní exkurze, přednášky v knihovnách atp.). Dále byl připraven bohatý studijní materiál přímo k využití pro výuku na středních školách, tak i pro zájemce o přírodu formou prezentací a brožur. Během dne otevřených dveří (DOD) ústav každoročně navštěvují střední školy z Kraje Vysočina a je pro ně připraven 4 hodinový odborný program dle výběru pedagogů. Veřejnost již druhým rokem navštěvuje ústav v hojném počtu (cca 100 návštěvníků) během DOD. Na ústavu probíhají vzdělávací semináře pro studenty a vědecké pracovníky z celé ČR. ÚBO aktuálně spolupracuje s Gymnáziem Třebíč na přípravě genetické laboratoře, s Gymnáziem Havlíčkův Brod na přípravě projektového dne pro studenty se zaměřením na biologii. Mgr. Radka Poláková, Ph.D. se podílela na výuce biologie u nově akreditovaného studijního oboru na Západomoravské vysoké škole Třebíč a další možné spolupráce byly domlouvány prostřednictvím vedení VŠ.

V rámci dalšího OP VK projektu PROVAZ vznikla síť kontaktů a byla započata spolupráce mezi vzdělávacími institucemi (VŠ) a ochranářskými organizacemi v regionu i mimo něj. V rámci spolupráce se zemědělskými univerzitami se ÚBO přímo podílí na vývoji zemědělství, lesnictví a vodohospodářství. Projekty OP VK i projekty financované z rozpočtu ČR vytvořily z tohoto pracoviště jedno z nejvýznamnějších center ve výzkumu evoluční ekologie a jeho aplikaci v rámci ČR.

Součástí majetku ústavu je terénní stanice Mohelský mlýn, který prošel v letech 2011-2014 rozsáhlou rekonstrukcí za finanční podpory AV ČR (ve výši téměř 5 mil. Kč) a několika operačních programů. V současné době jsou v mlýně ubytovací kapacity pro 35 lidí, moderní přednášková místnost a základy terénních laboratoří. Protože se tato terénní stanice nachází v blízkosti cenné národní přírodní rezervace (Mohelenská hadcová step) zařazené do soustavy Natura 2000, je projekt situován do tohoto objektu, více viz článek Mohelský mlýn na Vysočin - Akademický bulletin v příloze RK-36-214-85, př.4.

Významnou součástí projektu bude založení kolekce vzorků obratlovců pro genetické analýzy, tj. vytvoření Národní genetické banky živočichů. Její existence je nutná pro možnost monitoringu genetické diverzity a úzce souvisí se vzděláváním o významu ochranářské genetiky pro ochranu biodiverzity. Banka bude využívána především v projektech spolupráce ochrany přírody a vědeckého výzkumu směřujících k pochopení stavu a vývoje diverzity populací živočichů v ČR a následné aplikaci těchto poznatků v ochranářské praxi. Mimo jiné lze např. zmínit využití této kolekce pro potřeby zoohygienického výzkumu (např. genetickou detekci krví přenášených parazitů či detekci distribuce alel podmiňujících zvýšenou citlivost k infekčním chorobám ve zvířecích populacích).
Projekt zároveň přispěje k posílení a rozšíření bilaterální spolupráce s Norskem, protože na založení genetické banky bude ÚBO spolupracovat s Natural History Museum, University of Oslo, které má v této oblasti dlouholeté zkušenosti. Kromě norského partnera se bude na založení banky podílet také druhý partner projektu a to PřF UK. Cílovou skupinou projektu jsou jak studenti všech stupňů vzdělávání, tak laická a odborná veřejnost. Program výukového centra bude složen především z odborných přednášek a praktických terénních exkurzí, specificky zaměřených na jednotlivé cílové skupiny. Náplň bude vytvořena tak, aby si účastník vyzkoušel jak terénní, tak laboratorní práci a následné výpočetní zpracování získaných dat, čímž pochopí význam a návaznost jednotlivých kroků. Dozví se, co vše je možno tímto postupem zjistit a jak získané informace uplatnit v praxi (v ochraně).

Projekt přispěje k úspěšnému naplňování Regionální inovační strategie Kraje Vysočina 2013 - 2020 - konkrétně prioritní oblasti B - Lidské zdroje a PR inovačních aktivit. Projekt je rovněž v souladu s připraveným aktualizovaným Programem rozvoje kraje pro roky 2014 - 2018 - opatření 1.1 Věda, výzkum a inovace.
Projekt je rovněž v souladu se Smlouvou o spolupráci, která byla uzavřena mezi Krajem Vysočina a AV ČR v únoru 2014 (odst. 2, čl. 2 smlouvy). Projekt přispěje a rozvine nastavenou spolupráci mezi ÚBO a vzdělávacími institucemi v regionu, rovněž nesporným přínosem z vědeckého hlediska je vybudování unikátní Národní genetické banky živočichů v Mohelnu. Proto Odbor regionálního rozvoje Krajského úřadu Kraje Vysočina (dále jen ORR ) navrhuje Radě Kraje Vysočina doporučit Zastupitelstvu Kraje Vysočina poskytnout dotaci ve výši a za podmínek uvedených v materiálu RK-36-2014-85, př. 3 Ústavu biologie obratlovců AV ČR,v.v.i.,se sídlem Květná 170/8, 60365 Brno - Pisárky, IČO: 68081766. Ke krytí výdajů na poskytnutí dotace na projekt navrhuje ORR schválit rozpočtové opatření v rámci kapitoly Regionální rozvoj spočívající ve zvýšení § 3792 Ekologická výchova a osvěta o částku 1 320 000 Kč při současném snížení § 2141 Vnitřní obchod o částku 1 320 000 Kč.
StanoviskaOdbor ekonomický nemá připomínky k navrhovanému rozpočtovému opatření.
Odbor školství, mládeže a sportu doporučuje poskytnutí podpory z rozpočtu kraje na realizaci projektu. Projekt zahrnuje mimo jiné vhodné aktivity pro žáky základních a středních škol. Vytváří tak podmínky pro častější spolupráci ústavu a škol a středisek pro volný čas při rozvoji talentovaných a motivovaných zájemců a jejich učitelů v oblasti přírodních věd.
Odbor informatiky: Dotace byla zaevidována v rámci eDotace pod číslem O01143.
Odbor životního prostředí a zemědělství souhlasí s návrhem projektu a má zájem o poskytnutí získaných informací z projektu výzkumu biologie obratlovců a jejich následného využití v lesnictví, zemědělství, rybářství a ochraně přírody k vzdělávacím a výchovným účelům či v bohaté popularizační činnosti.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje:
* poskytnout dotaci ve výši a za podmínek uvedených v materiálu RK-36-2014-85, př. 3 Ústavu biologie obratlovců AV ČR,v.v.i., se sídlem Květná 170/8, 60365 Brno - Pisárky, IČO: 68081766;
* schválit rozpočtové opatření v rámci kapitoly Regionální rozvoj spočívající ve zvýšení § 3792 Ekologická výchova a osvěta o částku 1 320 000 Kč při současném snížení § 2141 Vnitřní obchod o částku 1 320 000 Kč.
Odpovědnost ORR, OE
Termín 31. 12. 2014
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz