Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2005-48

RK-11-2005-48.doc  RK-11-2005-48pr1.doc
Číslo materiálu48
Číslo jednacíRK-11-2005-48
NázevPracovní skupina pro protidrogovou politiku kraje Vysočina
Zpracoval A. Beranová
Předkládá M. Kalivoda
Počet příloh
Popis problémuProtidrogová politika je komplexní a koordinovaný soubor preventivních, vzdělávacích, léčebných, sociálních, represivních a dalších opatření uskutečňovaných na všech úrovních, jejichž konečným cílem je snížit užívání drog a potencionální rizika a škody, které jednotlivcům a společnosti mohou v důsledku jejich užívání nastat. Veškeré aktivity protidrogové politiky realizuje kraj v samostatné působnosti. Hlavními oblastmi činnosti by měly být
* tvorba, implementace a evaluace strategických plánů rozvoje služeb v oblasti prevence a léčby na základě analýzy potřeb,
* spolupráce s klíčovými institucemi v kraji (poskytovatelé služeb, obce, příslušné odbory krajského úřadu, Policie ČR, Krajská hygienická stanice, školy a školská zařízení atd.) a s klíčovými institucemi na celostátní úrovni (RVKPP, resorty atd.),
* metodické vedení kontaktních osob na obcích s rozšířenou působností,
* aktivity v oblasti vzdělávání a výzkumu,
* spolufinancování programů protidrogové politiky aj.

Koordinací protidrogové politiky v kraji Vysočina je pověřena krajská protidrogová koordinátorka (0,25 pracovního úvazku). Jedním z dalších důležitých nástrojů vertikální koordinace je protidrogová komise nebo pracovní skupina, která nebyla dosud v kraji zřízena. Vzhledem k vysokým nárokům, které jsou kladeny na zajištění kvalitní koordinace protidrogové politiky v kraji je potřeba vytvoření takového orgánu stále naléhavější.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana navrhuje zřízení Pracovní skupiny pro protidrogovou politiku kraje Vysočina (dále jen "PSPP"). PSPP je zejména:
* pomocí a prostředkem k realizaci náročnějších úkolů vyžadujících konsensus více stran či institucí,
* připravuje podklady pro jednání komisí, rady a zastupitelstva,
* podílí se na analýze situace,
* podílí se na tvorbě návrhů dílčích či koncepčních změn, na nacházení slabých míst v systému protidrogové politiky kraje,
* podílí se propojování klíčových subjektů snižování nabídky a poptávky po drogách v kraji,
* podílí se přípravě podkladů k systému financování drogových služeb z prostředků kraje, vyjadřuje se k žádostem o dotace ze státního rozpočtu atd.

Jedná se o pracovní skupinu radního kraje pro oblast sociální. PSPP nemá ve vztahu k radě a zastupitelstvu kraje iniciativní a poradní roli, ale návrhy a doporučení předkládá prostřednictvím sociální komise (pokud sociální komise věc projedná a s doporučením PSPP se ztotožní vydá usnesení). PSPP se usnáší nadpoloviční většinou hlasů všech svých členů. PSPP se schází dle potřeby minimálně 2x až 4x do roka. V odůvodněných případech (např. tvorba akčního plánu, strategických dokumentů apod.) se může scházet častěji.
Složení PSPP odráží výraznou mezioborovost protidrogové politiky - PSPP je složena ze zástupců kraje, odborníků veřejné správy, zástupců poskytovatelů služeb v kraji (zastoupeny jsou všechny typy poskytovaných služeb, tj. primární, sekundární a terciální prevence), zástupců školství a dalších souvisejících institucí - PČR, Probační a mediační služba, Krajská hygienická stanice, kteří jsou jmenováni předsedou PSPP (radní pro oblast sociálních služeb).
S externími odborníky (tj. mimo uvolněné členy zastupitelstva kraje a zaměstnance krajského úřadu) uzavře krajský úřad dohodu o provedení práce. Na jejím základě bude externím členům vyplácena odměna (výše viz odměna členů řídícího výboru) ve zúčtovacím období půl roku ze schváleného rozpočtu kraje, kapitola zastupitelstvo kraje.
StanoviskaJ. Vondráček s předsednictvím v PSPP souhlasí.
A. Beranová, A. Řehořová, P. Horký se členstvím v PSPP souhlasí.
Návrh usneseníRada kraje
bere na vědomí
zřízení Pracovní skupiny pro protidrogovou politiku kraje Vysočina dle materiálu
RK-11-2005-48, př. 1.
Odpovědnost odbor sekretariátu hejtmana
Termín 31. 3. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz