Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Kraj Vysočina - oficiální internetové stránky Kraje Vysočina
Systém informací samosprávy


Detail materiálu pro radu čj. RK-11-2005-47

RK-11-2005-47.doc  RK-11-2005-47pr1.doc
Číslo materiálu47
Číslo jednacíRK-11-2005-47
NázevŽádost obcí o finanční pomoc po povodni
Zpracoval P. Dvořák počet stran: 3
Předkládá M. Kalivoda počet příloh: 1
Počet příloh
Popis problémuNa Krajský úřad kraje Vysočina se obrátily v průběhu července a srpna minulého roku čtyři obce kraje Vysočina s žádostí o finanční výpomoc po povodni - obce Budišov, Kozlov, Číhošť a Onšov. Dvě z nich - Kozlov a Číhošť - svoje žádosti o finanční pomoc od kraje Vysočina na odstranění povodňových škod v únoru roku 2005 pozastavily, z důvodu podání žádosti o dotaci na ministerstvo pro místní rozvoj.

Obec Budišov
Na základě jednaní Zastupitelstva obce Budišov se obrátil starosta obce na Krajský úřad kraje Vysočina dopisem, v němž žádá o finanční výpomoc na odstranění povodňových škod, které vznikly na obecním majetku.
Dne 22. 6. 2004 ve večerních hodinách zasáhly místní část obce Budišov - Kundelov silné přívalové deště. Kanalizace nestačila množství vody odvádět a tak došlo k narušení mostu, místního recipientu a retardační nádrže. Došlo také k zaplavení čtyř domů.
Obec žádá, pro nedostatek vlastních finančních prostředků, o finanční výpomoc na odstranění povodňových škod ve výši 600.000,-Kč z finanční rezervy kraje Vysočina. V současné době je obec v tíživé finanční situaci, protože splácí v posledních letech realizovanou plynofikaci a místní vodovod.

Obec Onšov
Starosta obce Onšov se 12. 8. 2004 obrátil dopisem na hejtmana kraje s žádostí o finanční dotaci na odstranění povodňových škod.
Dne 8. 7. 2004 asi ve 22:30 hod. zasáhla obec Onšov silná vichřice a bouřka s kroupami a přívalovým deštěm. Během tří hodin se do obce, která leží v údolí, valily potoky vody. Když voda opadla, bylo zjištěno, že komunikace jsou zaneseny bahnem a poškozený je i jejich povrch. Bahnem byly zavaleny odlehčovací šachty pro čističku i septik před čističkou, kanalizace, rybníky i hasičská nádrž a regulace.
Obec žádá o finanční výpomoc na odstranění povodňových škod v obci z finanční rezervy kraje Vysočina, neboť výše škod značně přesahuje finanční možnosti obce a nedokáže jejich odstranění zabezpečit z vlastních zdrojů. Finanční výpomoc by obec použila k opravě komunikací a kanalizace. Za pomoci vlastních prostředků se obci podařilo zprovoznit čističku odpadních vod, ale poškozenou kanalizací však přitéká do čističky písek a bláto a musí být znovu vynakládány finanční prostředky na její vyčištění.

Žádosti obcí o finanční výpomoc byly radou kraje projednány 7. 9. 2004 s tím, že budou odloženy do doby, než obce doloží prokazatelně vynaložené náklady na odstranění povodňových škod. Starostové obcí byli vyzváni dopisem hejtmana kraje, aby tyto doklady obce doložily.
Obcemi doložené náklady, spojené s odstraňováním povodňových škod, činí u obce Budišov 203.797,- Kč a obce Onšov 121.553,- Kč. Na odstranění zbývajících škod nemají obce vlastní finanční prostředky.

Při vyřizování žádostí obcí o dotace se objevila řada problémů, neboť stávající "Kritéria pro posuzování žádostí obcí o dotace nebo půjčky", schválené Zastupitelstvem kraje Vysočina (ZK-06-2002-36, upravená př.1), neupravují, v případě postižení obce živelnou pohromou nebo jinou událostí, za jakých podmínek může obec o dotaci požádat, které údaje má v žádosti uvést. Není stanoven termín, do kterého je třeba žádost doručit krajskému úřadu. Výše uvedené nedostatky v některých případech zdržují a komplikují vyřízení žádostí z důvodu nedodání potřebných údajů ze strany žadatele. Pokud je mimořádná událost oznámena se zpožděním, je značně ztížena možnost případného posouzení vzniklých škod kompetentními pracovníky krajského úřadu.
Návrh řešení Odbor sekretariátu hejtmana navrhuje doporučit zastupitelstvu kraje schválit finanční dotaci obci Budišov na odstranění povodňových škod ve výši 153.000,- Kč a obci Onšov finanční dotaci na odstranění povodňových škod ve výši 92.000,- Kč. Obce nemají dostatek vlastních finančních prostředků. Navržené částky činí 75 % z vynaložených nákladů obcemi.

Odbor sekretariátu hejtmana navrhuje změnit stávající "Kritéria pro posuzování žádostí obcí o dotace nebo půjčky" (ZK-06-2002-36, upravená př.1), která byla schválena zastupitelstvem kraje usnesením 130/06/2002/ZK. Navrhuje stanovit, za jakých podmínek může obec požádat o dotaci na obnovu majetku obce postiženého mimořádnou událostí, co musí žádost obsahovat a termín, do kterého lze po skončení mimořádné události žádosti podávat na kraj Vysočina.
StanoviskaMěÚ Třebíč, odbor životního prostředí, jako místně příslušný vodoprávní úřad odmítl vydat potvrzující stanovisko k průběhu povodně s odůvodněním, že povodeň v Budišově-Kundelově jim nebyla hlášena ve smyslu §78, odst. 3 písm. g) zákona 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon).

MěÚ Pelhřimov, odbor životního prostředí, jako místně příslušný vodoprávní úřad odmítl vydat potvrzující stanovisko k průběhu povodně s odůvodněním, že povodeň v Onšově jim nebyla hlášena ve smyslu §78, odst. 3 písm.g) zákona 254/2001 Sb., o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon).

Odbor vodního, lesního hospodářství a zemědělství nebyl o povodních v Budišově a Onšově informován, a proto se nemůže k poskytnutí dotace vyjádřit.

Ekonomický odbor :
Podle vyjádření MěÚ Třebíč, MěÚ Pelhřimov a odboru vodního, lesního hospodářství a zemědělství KrÚ kraje Vysočina není zřejmé, zda byla v těchto případech splněna "Kritéria pro posuzování žádostí obcí o poskytnutí dotace nebo půjčky". Aktuální stav položky Nespecifikovaná rezerva je 81 707 tis. Kč.
Návrh usneseníRada kraje
doporučuje
zastupitelstvu kraje schválit:
* dotaci obci Budišov na odstranění povodňových škod ve výši 153.000,- Kč dle ustanovení § 36 odst. 1 písm. d) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, v platném znění;
* dotaci obci Onšov na odstranění povodňových škod ve výši 92.000,- Kč dle ustanovení § 36 odst. 1 písm. d) zákona č. 129/2000 Sb., o krajích, v platném znění;
* povýšení kapitoly Požární ochrana a integrovaný záchranný systém, § 5299 Záležitosti civilní připravenosti na krizové stavy o částku 245.000,- Kč snížením kapitoly Rezerva a rozvoj kraje, Nespecifikovaná rezerva, § 6409 Ostatní činnosti jinde nezařazené o tuto částku a
ukládá
odboru sekretariátu hejtmana předložit návrh změn "Kritérií pro posuzování žádostí obcí o dotace nebo půjčky" (ZK-06-2002-36, př.1upr1).
Odpovědnost sekretariát hejtmana, ekonomický odbor
Termín 15. 3. 2005
zpět
Krajský úřad Kraje Vysočina, Žižkova 57, 587 33  Jihlava © 2004 webmaster@kr-vysocina.cz